100 JAV dolerių kainuojantis kompiuteris mažins besivystančių šalių atsilikimą

Jis atrodo ir elgiasi labai panašiai kaip bet kuris įprastas nešiojamasis kompiuteris rinkoje, vienintelis skirtumas – kompiuterio šone esanti rankena ir daug mažesnė kaina, remdamasi „Financial Times” praneša ELTA.

Trečiadienį buvo pristatytas 100 JAV dolerių, arba maždaug 10 kartų mažiau, nei vidutinis rinkos modelis kainuojantis nešiojamasis kompiuteris.

Pigusis kompiuteris yra legendinės Masačūsetso technologijos instituto daugialypės terpės laboratorijos atradėjo ir direktoriaus Nikolo Negropontės (Nicholas Negroponte) kūrinys. Šiuo gaminiu siekiama padidinti besivystančių šalių studentų priėjimą prie naujausios technologijos.

Kompiuteris buvo sukurtas pagal N. Negropontės ne pelno siekiančią iniciatyvą „Vienas nešiojamasis kompiuteris kiekvienam vaikui”, kurią remia „Google”, AMD, Rupertas Murdokas (Rupert Murdoch) ir kiti. Kompiuteris bus parduodamas tik švietimo ministerijoms.

Kol kas dar nepasirašytos kompiuterių užsakymų sutartys, tačiau grupė veda derybas su keletu šalių, įskaitant Braziliją, Tailandą, Egiptą, Kiniją, Nigeriją bei Pietų Afriką. Brazilija ir Tailandas kol kas parodė didžiausią susidomėjimą, sakė N. Negropontė. Jis teigė, kad kompiuterio gamyba prasidės kitąmet, o 2007 metais jų bus pagaminta iki 10 milijonų.

Kompiuteriai yra pritaikyti sunkioms besivystančių šalių gyvenimo sąlygoms, jie turi dviejų – spalvoto ir nespalvoto – režimų ekraną, kad vaizdas būtų geriau matomas esant ryškiai saulei. Ekranas gali būti pagamintas už 33 JAV dolerius ir mažiau, įprasto kompiuterio vaizduoklis kainuoja maždaug 100 JAV dolerių. Kompiuterio korpusas – aptrauktas guma.

Kompiuteryje sumontuotas 500 megahercų „AMD” procesorius, instaliuota nemokama „Linux” programinė įranga. Prie interneto galima prisijungti per „wi-fi” tinklo plokštę.

Viena funkcija, kurios kompiuteris negali atlikti, yra didelio kiekio duomenų saugojimas, nes mašina neturi standžiojo disko. Kompiuteris, kaip ir skaitmeniniai fotoaparatai, naudoja „flash” atmintį.

N. Negropontė pažymėjo, kad 100 JAV dolerių kaina vis dar per didelė daugeliui šalių ir pažadėjo besivystant technologijoms ją sumažinti.

Didžiosios Britanijos ne pelno siekianti grupė jau yra sukūrusi kompiuterį, kuris kainuoja mažiau nei 100 JAV dolerių. Indijos mokslininkai yra sukūrę pigų rankose laikomą kompiuterį, kurį pavadino „Simputer”.

2005-11-17 08:44

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.