Kultinė roko opera „Meilė ir mirtis Veronoje” – Keistuolių teatre

Keistuolių teatro režisierius A.Giniotis, spalio 8 ir 11 d. roko operą pristatęs daugiatūkstantinei Siemens arenos žiūrovų miniai, K.Antanėlio ir S.Gedos kūrinį pristato intymioje Keistuolių teatro erdvėje. Pompastiškas reginys, išsaugojęs visa, kas didinga ir jautru, vėl atgimsta. Kad žiūrovai vėl galėtų klausytis jau ketvirtį amžiaus širdyse nešiojamų melodijų ir dainų. Kad vėl skambėtų roko himnas meilei, nugalinčiai net mirtį. Himnas jaunystei, įveikiančiai įsisenėjusias visuomenės dogmas, varžančias laisvę.

Scenoje – visa Keistuolių teatro trupė

Žiūrovai Keistuolių teatro scenoje išvys visą Keistuolių teatro trupę su jauniausiąja karta. Fra Lorenco lūpomis istoriją apie legendinius Romeo ir Džiuljetą pasakos Andrius Kaniava ir Aidas Giniotis. Džiuljetos auklę vaidins Ilona Balsytė, tėvą Kapuletį – Vytautas Rašimas. Džiuljetos jaunikis Paris prabils Dariaus Auželio balsu. Veronos kunigaikščio Eskalo vardu veroniečius valdys Aurimas Meliešius. Romeo draugai Benvolijus – Dalius Skamarakas, Merkucijus – Darius Meškauskas ir Andrius Kaniava. Na o legendinių įsimylėjėlių vaidmenys patikėti jauniesiems aktoriams Ievai Stundžytei ir Arnoldui Jalianiauskui. Ilgai tuktų vardyti visus veikėjus ir visą teatro trupę, tad geriausia būtų ateiti ir viską išvysti patiems.

Pirmoji lietuviška roko opera

1980 metais kompozitorius K.Antanėlis ir poetas S.Geda metė iššūkį Lietuvos muzikos ir teatro pasauliui. Jaunimo teatro trupei jiedu pristatė pirmosios lietuviškos roko operos „Meilė ir mirtis Veronoje” klavyrus. Ši roko opera neilgai trukus tapo trečiuoju kultiniu lietuvišku miuziklu (greta 1973 m. sukurto V.Ganelino ir S.Gedos miuziklo „Velnio nuotaka” bei 1974 m. publikai pristatyto G.Kuprevičiaus, S.Šaltenio ir L.Jacinevičiaus miuziklo „Ugnies medžioklė su varovais”).

Premjera Vilniaus jaunimo teatre

Tik atvykęs dirbti į Vilniaus jaunimo teatrą režisierius Eimuntas Nekrošius, paprašęs K.Antanėlio sukurti muziką spektakliui „Romeo ir Džiuljeta”, buvo gerokai nustebintas – jam teko režisuoti roko operą. Premjera, kiek vilkinta tuometinių sovietinių funkcionierių, įvyko tik 1982 metais. Legendinius įsimylėjėlius vaidino trys poros – Janina Matekonytė su Vytautu Taukinaičiu, Kristina Kazlauskaitė su Sauliumi Bareikiu ir Violeta Podolskaitė su Kostu Smoriginu.

Lietuvos „Verona” keliauja į JAV

Lietuvos kūrėjų roko opera susidomėjo ir amerikiečiai. Niujorke įsteigtame specialiame archyve jie iš 100 „Romeo ir Džiuljetos” tema sukurtų įrašų išsirinko K.Antanėlio versiją.
Tarpininkaujant JAV bankininkei Audrai Misiūnienei ir tuometinio SSRS prezidento Michailo Gorbačiovo žmonai Raisai, „Meilė ir mirtis Veronoje” buvo išversta į anglų kalbą ir 1988 metais pastatyta Medisone bei Čikagoje.
Tai buvo pirmasis lietuviškas didelės formos muzikos kūrinys, atliktas užsienyje.

Veroniečių fiesta LIFE festivayje

Trečią kartą „Meilė ir mirtis Veronoje” atgimė tarptautiniame teatro festivalyje LIFE. Tai įvyko 1996 metų gegužės mėnesį Vilniaus Kalnų parke.
Psichologinio pobūdžio spektaklis virto Eimunto Nekrošiau režisuotu žaižaruojančiu reginiu. Įspūdingas šou sutraukė minias senų bei naujų šios roko operos gerbėjų.
Vėliau „Verona” buvo rodoma teatre. Atnaujintame E.Nekrošiaus spektaklyje įsimylėjėlius vaidino dvi poros – Brigita Bublytė su Česlovu Gabaliu ir Aušra Prūselaitytė su Povilu Meškėla.
Ši E.Nekrošiaus „Meilė ir mirtis Veronoje” įtakojo miuziklo žanro atgimimą Lietuvoje.

Roko operos atgimimas

2005 metais visoms kartoms pažįstama garsioji roko opera „Meilė ir mirtis Veronoje” atgimė dar kartą. Viešosios įstaigos Tikra produkcija ir Keistuolių teatras spalio 8 ir 11 d. Vilniau Siemens arenoje daugiatūkstantinei žiūrovų miniai pristatė ketvirtąją šio kūrinio versiją. Didingą lietuviškąjį himną meilei režisavo Keistuolių teatro vadovas A.Giniotis. Romeo ir Džiuljetos porą įkūnijo popmuzikos dievaičiai Marijus Mikutavičius ir grupės „Scamp” vokalistė Erica Jennings, Merkucijų – grupės „In Culto” siela Jurgis Didžiulis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.