Geri papuošalai nebūtinai blizga

Vos tik parduotuvėje įsigyti aukso arba sidabro papuošalai spindi, tačiau panešioti jie praranda blizgesį.

Siekdami sugrąžinti buvusią juvelyrinių dirbinių išvaizdą, žmonės juos šveičia dantų pasta ir įvairiais šveitikliais. Tačiau ar taip prižiūrint papuošalus žmonės jiems dar labiau nepakenkia?

Juvelyrinių dirbinių parduotuvės „Aukso centras” direktoriaus pavaduotoja Lina Jončienė pasakojo, kad aukso ir sidabro papuošalų atnaujinimui skirtos specialios servetėlės, kainuojančios apie 15 litų.

Tokia servetėle patrynus papuošalą jis vėl pradeda spindėti. Servetėlių galima įsigyti daugelyje juvelyrinių dirbinių parduotuvių.

„Papuošalų priežiūrai skirti ir specialūs skysčiai, bet geriau apsiriboti tik servetėle. Šveičiami skysčiu papuošalai greičiau pajuoduoja”, – aiškino L.Jončienė.

Perlų priežiūrai taip pat skirtos specialios, tik brangesnės, servetėlės. Jos kainuoja apie 20 – 25 litus.

Pašnekovė sakė, kad aukso papuošalus galima nuplauti ir muilu.

Žinomas uostamiesčio juvelyras, galerijos „Pėda” savininkas Vytautas Karčiauskas patarė nenusiminti, jeigu juvelyrinis dirbinys laikui bėgant patamsėja.

„Rankų darbo papuošalai neturi blizgėti. Nešiojami prie žmogaus kūno jie natūraliai šiek tiek patamsėja. Tačiau taip atsiskleidžia papuošalo taurumas. Man net įdomu pasižiūrėti, kaip žmogaus nešiojamas mano kūrinys patamsėja ir natūraliai pasikeičia”, – tikino menininkas.

Juvelyrui nemieli parduotuvėse pardavinėjami nevienetiniai papuošalai, kurių blizgesys tiesiog akina. Tokie papuošalai spindi, nes padengti specialia mikroplėvele.

Tačiau akinantis spindesys, anot menininko, iškart išduoda, kad papuošalas – ne autorinis, skirtas bet kam. Spindintys papuošalai – ne itin vertinami. Nei Ispanijos, nei Prancūzijos ar kitų šalių meno galerijose niekada nėra labai blizgančių papuošalų.

Papuošalai atnaujinami, pasak V.Karčiausko, juos trinant paprasčiausiu minkštu audiniu. Tačiau menininkas patarė jokiu būdu nešveisti jų dantų pasta.

„Galerijoje „Pėda” taip pat teikiama papuošalų atnaujinimo ir remonto paslauga. Mūsų galerijoje gamintus papuošalus atnaujiname nemokamai. Tačiau atnaujiname tik autorinius darbus. Kitokių neverta atnaujinti, nes jie – kaip vienkartiniai indai, neturi vertės, nesvarbu, kad ir kiek būtų kainavę”, – įsitikinęs pašnekovas.

Giedrė Balčiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.