Į Ispanijos policijos tinklus įkliuvo ir lietuviai

Per grandiozinę šio savaitgalio Ispanijos policijos operaciją, surengtą gerai lietuviams žinomame Malagos kurorte, sulaikyti penki visoje Viduržemio jūros pakrantėje (nuo Gibraltaro ir Katalonijos) šeimininkavusio nusikalstamo susivienijimo nariai. Jo branduolį sudarė išeiviai iš Serbijos ir Juodkalnijos.

Tarp sulaikytųjų – ir du Lietuvos piliečiai: iš Kaišiadorių rajono kilęs dvidešimt devynerių metų kaunietis Paulius Kupstas bei jo dvidešimt penkerių metų draugė Jurgita Einikytė iš Plungės.

Šturmas, pažadinęs iš miegų kurortą

Lietuvos Respublikos specialiojo policijos atašė Ispanijoje Eugenijaus Ušinsko duomenimis, minėtas tarptautinis nusikalstamas susivienijimas, kurio visateisiais nariais, pagal pateiktus įtarimus, buvo ir minėta lietuvių pora, specializavosi prabangių automobilių vagystėmis iš pasaulinio garso Kosta del Sol („Saulėtoji pakrantė”) kurortų bei narkotikų platinimu.

Minimoje Viduržemio jūros pakrantėje – didžiausia kapitalo koncentracija Ispanijoje.

Čia vilas turi Ispanijos karališkoji šeima, ne vienas pasaulinio garso milijonierius ar šou verslo žvaigždė.

Apie minėtą operaciją, turėjusią kodinį pavadinimą „Belgradas” sekmadienį pranešė didžiausias Ispanijos dienraštis „El Mundo”, vėl minėdamas Lietuvos vardą: sulaikyti du Serbijos ir Juodkalnijos piliečiai, du lietuviai ir viena ispanė.

Operaciją, kurioje dalyvavo nemažos vietinės policijos pajėgos, organizavo Marbeljos (už dvidešimties kilometrų nuo Malagos esantis kurortas) tarnyba, analogiška mūsiškei Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybai. Kadangi neatmesta, kad sulaikomieji gali pasipriešinti ginklu, pagalbon pasitelktas analogiškas mūsiškei Antiteroristinių operacijų rinktinei Ispanijos policijos būrys.

Iškalbingi kratų rezultatai

Visi sulaikytieji suimti. P.Kupstui su J.Einikyte, kaip ir kitiems sulaikytiesiems, pateikti įtarimai dėl dalyvavimo nusikalstamame susivienijime, automobilių vagysčių bei narkotinių medžiagų platinimo.

„El Mundo”, cituodamas Ispanijos policijos generalinės direkcijos interneto tinklalapį, praneša, kad per kratas, atliktas po sulaikymų, rasti ir paimti du prabangūs automobiliai, pavogti iš Kosta del Sol kurortų, kaip įtariama, nusikalstamu būdu įgyti aštuoni tūkstančiai eurų, pistoletas, įvairios kaukės, suklastotas policijos automobilio numerio ženklas, policijos sirenas mėgdžiojantis garso įrenginys, specialūs dygliai, skirti stabdomų automobilių padangoms pradurti, radijo ryšio priemonės.

E.Ušinsko žiniomis, kratos buvo atliekamos ne tik Malagoje, bet ir aplinkiniuose kurortuose.

Šio nusikalstamo susivienijimo triuškinimas prasidėjo po brutalaus nusikaltimo, pernai spalį įvykdyto viename iš Marbeljos didžiųjų prekybos centrų.

Policijos duomenimis, tada suvedinėjant tarpusavio sąskaitas šiame komercijos centre buvo nudurtas Serbijos ir Juodkalnijos pilietybę turintis išeivis iš buvusios Jugoslavijos.

Už šį nusikaltimą netrukus Katalonijoje sulaikytas vienas minėto nusikalstamo susivienijimo narys – nužudytojo tėvynainis. Lietuvos Respublikos specialiojo policijos atašė Ispanijoje duomenimis, savaitgalį kartu su kitais šio nusikalstamo susivienijimo nariais sulaikyti lietuviai su minėtu nužudymu neturi nieko bendro.

Klastoti ir lietuviški dokumentai

Tačiau ir P.Kupstą, ir J.Einikytę Marbeljos teisėsaugininkai įvardija kaip visateisius šio susivienijimo narius.

P.Kupstas, registruotas Kaune, Vilijampolėje, A.Kriščiukaičio gatvėje, tris kartus teistas. 1992-aisiais ir 1996-aisiais – už vagystes, 1998-aisiais – už plėšimą. Ispanijos policijos duomenimis, Ispanijoje jis jau keleri metai. Lietuvos policija P.Kupsto paieškos paskelbusi nebuvo. Pirminiais duomenimis, į Ispaniją jis išvyko netrukus po to, kai atliko už plėšimą skirtą bausmę.

Apie galimą J.Einikytės teistumą Lietuvoje informacijos nėra. Pirminiais duomenimis, nežinoma ji ir Plungės policijai.

E.Ušinsko teigimu, kratų metu tarp krūvos įvairių padirbtų dokumentų paimta ir, kaip įtariama, padirbtų Lietuvos Respublikos piliečių pasų bei vairuotojų pažymėjimų su nelietuviškomis pavardėmis ir nerealiais asmens kodais.

Lietuvos Respublikos specialiojo policijos atašė teigimu, ypač populiarūs pastaruoju metu Ispanijoje Lietuvos vairuotojų pažymėjimai, kurie klastojami masiškai. Už juos mokama po du šimtus eurų. Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, mūsiškiai vairuotojų pažymėjimai be problemų keičiami į ispaniškus.

Tačiau vietinė policija jau perprato šį nusikalstamą biznį. Pastaruoju metu kiekvienu tokio kreipimosi į juos atveju automatiškai apie tai informuojamas Lietuvos Respublikos specialusis policijos atašė. Pastarojo teigimu, apie 95 procentai tokių vairuotojų pažymėjimų, kuriuose vyrauja ukrainietiškos pavardės, suklastoti.

Galimas ryšys su žudynėmis dykumoje

Savaitgalį surengta operacija prieš minėto nusikalstamo susivienijimo narius tik prasidėjo. E.Ušinskas neatmeta, kad ją vykdant toliau gali būti sulaikyta ir daugiau lietuvių.

Dar tikslinama ir tai, ar šio nusikalstamo susivienijimo nariai nėra susiję su šiurpiomis lapkričio pradžios žudynėmis, kurių aukomis, kaip įtariama, galėjo tapti du Lietuvos piliečiai. Apie lapkričio 3-iosios vakarą Almerijos provincijoje, prie magistralės, jungiančios provincijos centrą su Granada, rastą sudegintą automobilį „Audi A6” su vokiškais numeriais, o jame – du apanglėjusius kūnus (vieną iš jų – bagažinėje) jau rašėme.

Lietuvos Respublikos specialiojo policijos atašė Ispanijoje, įtraukto ir į šio nusikaltimo tyrimą, duomenimis, pasaulinio garso teismo medicinos ekspertai iš Granados universiteto jau nustatė, kad tai buvo du vyrai. Vienas iš jų, aptiktas ant galinės automobilio sėdynės, – apie trisdešimties metų.

Iš neatpažįstamai sudegusių kūnų išimtos trys juose įstrigusios kulkos. Dvi – iš galvų, viena – iš krūtinės. Paskirta dar apie dešimt papildomų ekspertizių, tik tada Granados teismo medicinos ekspertai galės pasakyti ką nors konkrečiau.

E.Ušinsko žiniomis, iki vakar dienos jokių pranešimų apie Ispanijoje dingusius lietuvius vietinė policija neužregistravo. Nėra žinių, už kurių būtų galima užsikabinti tiriant versiją, jog nužudytieji – lietuviai ir iš Lietuvos.

Nusikalstamas pasaulis asimiliuojasi

Kaip jau rašyta, nustatyta, kad sudegintas „Audi A6”, kuriame aptikti suanglėję kūnai, mažiausiai prieš mėnesį buvo pavogtas Vokietijoje, Frankfurte prie Maino. Per kratas, surengtas per šio savaitgalio operaciją Malagoje, rasta ir padirbtų Vokietijos automobilių registracijos numerių, tačiau įtariama, kad aptikti Kosta de Sol kurortuose pavogti prabangūs automobiliai turėjo būti išgabenti į buvusios Jugoslavijos šalis.

Lietuvos Respublikos specialiojo policijos atašė Ispanijoje duomenimis, kaimyninėje Malagai Almerijos provincijoje, kurioje – didžiausia išeivių iš Lietuvos kolonija, veikia trisdešimt penki nusikalstami susivienijimai.

Vietinės policijos duomenimis, suburtų grynai vienos tautos pagrindu tarp jų nėra. Lietuviai taip pat daro nusikaltimus, susidėję ne tik su išeiviais iš kitų sovietinių respublikų ar buvusio europinio „soclagerio”, bet ir kartu su Afrikos atstovais, pavyzdžiui, marokiečiais.

Malagoje, kurioje, E.Ušinsko žiniomis, taip pat veikia nemažai tarptautinių nusikalstamų grupuočių, ne per seniausiai buvo surengta didžiausia Europoje teisėsaugininkų operacija, nukreipta prieš pinigus plaunančius nusikalstamo pasaulio atstovus, kodiniu pavadinimu „Baltasis banginis”. Areštuota keturi šimtai nekilnojamojo turto objektų, suimti penkiasdešimt aštuoni asmenys. Lietuvos Respublikos specialiojo policijos atašė Ispanijoje duomenimis, lietuvių tarp sulaikytųjų dar nebuvo.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.