Nebūtinam pirkiniui pinigų netrūksta

Nors miesto kultūros darbuotojai nuolat skundžiasi pinigų stygiumi, susidėvėjusiais įstaigų baldais ir kiaurais stogais, Panevėžio politikai sumanė iš Privatizavimo fondo lėšų pirkti brangų fortepijoną. Negana to, paaiškėjo, kad šio instrumento nelabai kam ir reikia.

Vakar miesto tarybos Kultūros komitete buvo svarstomas klausimas dėl Privatizavimo fondo lėšų sąmatos patikslinimo. Be kita ko, sąmatoje numatyta skirti 24 tūkstančius litų miesto dailės galerijai, kad ši įsigytų fortepijoną.

Komiteto pirmininko pavaduotojas Laimutis Sėdžius nustebo: ketinama pirkti brangų instrumentą, nors dailės galerijai jis nėra būtinas. Dabar galerijoje stovintis fortepijonas priklauso Valstybinei filharmonijai ir yra geros būklės, nuolat prižiūrimas, derinamas.

L.Sėdžiui prieštaraujant, kad pinigai būtų skirti, komiteto nariai nieko nenusprendė ir sutarė problemą dar aiškintis.

Po posėdžio dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė „Panevėžio rytui” sakė, jog įstaiga iš tiesų naudojasi Valstybinės filharmonijos instrumentu. Fortepijonas yra geros kokybės ir nė vienas čia koncertavęs atlikėjas juo nesiskundė.

Direktorė neneigė, kad miesto merui parašė prašymą nupirkti naują instrumentą, tačiau tikino, jog tai padarė savivaldybės paraginta.

J.Lebednykienės nuomone, jei savivaldybė nusprendė, kad reikia įsigyti nuosavą instrumentą, tai nėra nieko blogo. Savo prašyme direktorė nenurodė jokių terminų, todėl nebūtų prieštaravusi, jei fortepijonas būtų nupirktas vėliau.

„Instrumentas galerijai tikrai nėra pirmo būtinumo reikalas. Yra kur kas svarbesnių dalykų. Džiaugiamės, kad mums žada skirti 11 tūkstančių litų kėdėms įsigyti, nes turimos yra tokios senos, kad bet kuriuo momentu gali išsinerti ir dar atsitiks nelaimė”, – tvirtino J.Lebednykienė.

Pasak direktorės, kur kas svarbiau dailės galerijoje pakeisti langus bei duris, kad skersvėjai netrauktų ir koncertų būtų galima klausytis šiltose patalpose.

Jau ėmė abejoti

„Panevėžio ryto” žiniomis, naują instrumentą buvo numatyta pastatyti miesto savivaldybės pirmo aukšto salėje. Kas būtų fortepijonu muzikavęs ar kokius atlikėjus kvietęs, dabar belieka tik spėlioti.

Kultūros komiteto pirmininkas, vicemeras Kastytis Vainauskas „Panevėžio rytui” sakė, kad idėją pirkti fortepijoną ir pastatyti savivaldybės salėje iškėlė vicemeras Petras Luomanas. Jis teigęs, jog instrumentą būtų galima panaudoti per savivaldybėje vykstančius renginius.

Anot K.Vainausko, savivaldybę pasiekė informacija, kad dailės galerijoje stovi prastas instrumentas, todėl buvo nutarta, jog reikėtų įstaigai nupirkti gerą fortepijoną.

K.Vainauskas sakė dabar apgailestaująs, jog buvo suteikta netiksli informacija apie instrumento būklę, ir jau abejojąs, ar verta tą fortepijoną pirkti. Juolab kad Privatizavimo fondo lėšas galima paskirstyti ir kitoms reikmėms, o prašančiųjų pinigų yra daug.

Nežinojo, kieno instrumentas

Savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė „Panevėžio rytui” sakė negavusi nė vieno kultūros įstaigos prašymo, kad reikalingas fortepijonas.

Vedėja prisipažino neturinti ką pasakyti apie šio instrumento pirkimą, tačiau pasidžiaugė, kad pagaliau numatyta skirti lėšų pučiamųjų orkestrui „Panevėžio garsas” instrumentams įsigyti, nes jie būtinai reikalingi.

Vicemeras P.Luomanas tikino nežinojęs, kad dailės galerijoje stovintis fortepijonas priklauso Valstybinei filharmonijai ir yra geros būklės.

P.Luomanas neneigė norėjęs miesto savivaldybėje pastatyti fortepijoną ir ten rengti koncertus. Pasak jo, dailės galerija būtų gavusi naują instrumentą, o į savivaldybės salę būtų atvežtas senasis.

P.Luomanas įsitikinęs, jog savivaldybės salė yra visai tinkama vieta kameriniams koncertams rengti. Juolab kad savaitgaliais ir vakarais ji būna tuščia.

Pasak vicemero, pirmame aukšte yra rūbinė ir budėtojas, todėl žmonės į kitas savivaldybės patalpas nepatektų. Koncertų metu surinktas lėšas, P.Luomano nuomone, būtų galima skirti kultūros reikmėms.

Pasigedo strateginio mąstymo

Miesto tarybos sekretoriato vyriausioji ryšių su visuomene specialistė Jarda Paukštienė „Panevėžio rytui” pareiškė, kad į šį fortepijono pirkimo klausimą reikėtų žiūrėti plačiau.

„Mes, Aukštaitijos sostinė, privalome turėti gerą instrumentą ir gaila, kad ne visi tai supranta. Man jau nekeista, kad gražios idėjos sužlunga, nes nėra strateginio mąstymo”, – teigė J.Paukštienė.

Pasak specialistės, ne vienai kultūros įstaigai trūksta gerų instrumentų, bet jų vadovai paprasčiausiai bijo rašyti prašymus, nes yra įsitikinę, kad vis tiek nieko negaus.

J.Paukštienė tvirtino, jog per visus nepriklausomybės metus miestas neįsigijo nė vieno fortepijono. Pasak jos, garsūs atlikėjai ne kartą skundėsi nebesėsią prie esamų instrumentų, nes nusidaužo pirštus.

Savivaldybės administracijos direktorius Visvaldas Matkevičius „Panevėžio rytui” sakė, kad fortepijono pirkimo klausimas buvo iškeltas miesto tarybos kolegijos posėdyje. Savivaldybės administracija tokio pasiūlymo neteikusi.

Direktorius tvirtino nieko neturįs prieš fortepijonus, tačiau manąs, jog yra kur kas svarbesnių poreikių.

Virginija Januševičienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.