„Respublika”: narkotikai mokyklose policijos nedomina

Politikus šokiravo Vilniaus policininkai, kurie ne tik neskuba gaudyti mokyklose narkotikus platinančių nusikaltėlių, bet ir tvirtina, kad tai – ne jų darbas, rašoma dienraštyje „Respublika”.

Apie Vilniaus mokykloje klestinčius narkotikų platintojus buvo rašyta praėjusią savaitę. Salininkų vidurinės mokyklos 9b klasės mokinys 15 metų Renatas G. į mokyklą kuprinėje atsinešė septynis maišelius su žalios spalvos neaiškios kilmės žole ir du metalinius muštukus. Manoma, kad tai narkotinė medžiaga ir jos rūkymo įtaisai.

Tai, kad moksleivis kuprinėje nešiojasi narkotikus, išsiaiškino pats mokyklos direktorius Juzefas Trypuckis. Jis iškvietė moksleivio tėvą ir kelis kartus mėgino pasikviesti policijos pareigūnus. Šie, deja, nesiskubino – atvyko po trijų valandų.

J. Trypuckis tikino, kad su tokiu policijos pareigūnų abejingumu susiduria ne pirmą kartą, – pareigūnams mokyklos pedagogai ne kartą teikė informacijos apie žinomus narkotikų platintojus Salininkuose ir ne kartą prašė padėti juos sutramdyti, bet iki šiol niekas nesistengė padėti.

„Žolės” platintojai – ne mokyklos mokiniai. Štai kur yra problema. Iš mums žinomų narkotikų tiekėjų vienas niekada nesimokė mūsų mokykloje, kitas yra pas mus baigęs dešimt klasių. Ne vieną kartą įsitikinome, kad su savo mokiniais susitvarkome puikiausiai, bet problema yra ne mūsų mokiniai”, – sakė Salininkų mokyklos direktorius.

Pasak J. Trypuckio, apie tai ne kartą kalbėta ir su policininkais, tačiau „jų pastangos lygios nuliui”.

Vilniaus policijos biuro Organizuotų nusikaltimų tyrimų tarnybos Narkotikų kontrolės vyriausiosios valdybos viršininkas Algis Kvainickas „Respublikai” sakė, kad narkotikų prekeivius gaudantys pareigūnai beveik jokių pranešimų apie mokyklose platinamus narkotikus negauna.

„Jau sakiau, kad tai ne mano kompetencija, ir tikrai nekomentuosiu”, – apie narkotikų prevenciją mokyklose kalbėjo sostinės policijos Narkotikų kontrolės skyriaus viršininkas Radutis Žilinskas. Pareigūnas paaiškino, kad jo atstovaujama institucija su narkotikų prevencija mokyklose nieko bendra neturi.

„Respublikos” kalbinti politikai buvo šokiruoti tokio sostinės policijos pareigūnų darbo.

„Ką reiškia toks policijos elgesys? Bet kuris vaikas mokykloje yra mūsų visų bendras reikalas, – pažymėjo vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius. – Policija gauna nemažai pinigų pagal Narkotikų prevencijos programas, todėl manau, kad taip elgtis mažiausiai nekorektiška. Apskritai valstybės tarnyboje dažnai stengiamasi nusibrėžti ribas – tas darbas mano, o tas – ne mano. Man gėda ir už tokius pareigūnų pareiškimus”.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas sakė, kad bet kuriuo atveju narkotikai, jų prevencija turi būti bendras pedagogų ir pareigūnų reikalas, todėl pareigūnai turi reaguoti į pranešimus.

„Juk gatvėse platinami narkotikai – tai policininkų reikalas, – stebėjosi jis. – Manau, nesvarbu, ar tai gatvė, ar mokykla, ar kokia kita vieta – narkotikai, jų prevencija turi būti policijos reikalas”.

„Tai yra ne kas kita, kaip bandymas nusiplauti atsakomybę nuo netinkamai atliekamo savo darbo”, – taip pareigūnų darbą Salininkų vidurinėje mokykloje ir komentarus įvertino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Algis Kašėta.

2005-11-14 10:01

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.