Apgalvota slidi ir saldi provokacija

Šiaulių universiteto dailės galerija pakvietė menininkus bei savo lankytojus į neįprastą, bet intriguojančią parodą „Kičas kitaip”. Tai bandymas patyrinėti, kas yra kičas mene ir mūsų gyvenime.

Kičas – tai banalu ir sentimentalu. Pigu ir neskoninga. Pompastiška ir paviršutiniška. Kičą reikia paslėpti giliai stalčiuje arba tamsiausiame dirbtuvės kamputy ir, gink Dieve, niekam niekam nerodyti, nes tai yra tikra negarbė ir gėda menininkui.

Kokia prasmė rengti teminę parodą, skirtą kičui? Kad tikrieji kičo kūrėjai būtų ištraukti į dienos šviesą viešos akistatos? Kad pripažinti kičo nekūrėjai pabandytų sukurti ką nors tokio kičinio? Kad menininkai galų gale nusimestų savo profesionaliosios meninės didybės skraistes ir pakiltų į minkštus banalybių debesis? O gal tiesiog tam, kad ironiškai pažvelgtume į savo kūrybą bei gyvenimą?

Greičiausiai tai gerai apgalvota, bet slidi ir saldi provokacija. Viskas viename (dabar tai madinga…). Šiai provokacijai ir žaidimui pasidavė net aštuoniolika Šiaulių miesto menininkų, kurių paprastai kičo kūrėjais nepavadinsi. Šis faktas parodai suteikia daugiau žaismingumo, o lankytojams – gerų emocijų.

Ernesta Šimkienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.