Jordanija: atskleistos teroristinius išpuolius rengusių asmenų tapatybės

Amano viešbučius sudrebinusius sprogimus tiriantys Jordanijos pareigūnai sekmadienį sulaikė moterį, kuri turėjo būti ketvirta savižudė sprogdintoja. Aukšto rango šalies pareigūnai atskleidė ne tik jos, bet ir trijų vyrų, kuriems pavyko įvykdyti teroristinius išpuolius, tapatybes.

„Ką tik iš žvalgybos tarnybų sužinojau, kad yra ketvirtas sprogdintojas. Tai moteris, kuriai nepavyko susisprogdinti. Ji bandė pabėgti, tačiau buvo sulaikyta ir dabar yra už grotų”, – Amane į forumą susirinkusiems naujienų agentūrų redaktoriams sakė karalius Abdula (Abdullah). Teigiama, kad jos kėslai žlugo nesprogus ant diržo pritvirtintiems sprogmenims.

Kiek vėliau surengtoje spaudos konferencijoje ministro pirmininko pavaduotojas Marvanas al Muašeras (Marwan al-Muasher) pranešė, kad 35 metų amžiaus įtariamoji yra vieno iš susisprogdinusių teroristų žmona ir „Al Qaedos” padaliniui Irake vadovaujančio Abu Musabo al Zarkavio (Abu Musab al-Zarqawi) žuvusio pavaduotojo sesuo.

Vicepremjeras taip pat atskleidė trijų vyrų, kuriems susisprogdinti pavyko, tapatybes. Tai Irako vakarinėje Anbaro provincijoje gyvenę 23 metų Safaris Mohamedas Ali (Safar Mohammed Ali), jo bendraamžis Ravadas Jasimas Mohamedas Abidas (Rawad Jasim Mohammed Abid) bei 1970-aisiais gimęs Ali Huseinas al Šimeris (Ali Hussein al-Shimeri). Iki pat išpuolio jie vengė kontaktų su jordaniečiais, taip greičiausiai siekdami apsisaugoti nuo Jordanijos saugumo struktūrų, kurioms iki šiol pavykdavo sužlugdyti teroristinius išpuolius.

Už 57 gyvybes nusinešusius išpuolius trijuose Amano viešbučiuose atsakomybę prisiėmė jordaniečio A. M. al Zarkavio vadovaujamas teroristinio tinklo „Al Qaeda” sparnas Irake.

Organizacijos išplatintame pareiškime buvo teigiama, kad išpuolius įvykdė keturi irakiečiai – du vyrai ir sutuoktinių pora. Tiriant teroristinius išpuolius, iki šeštadienio buvo sulaikyta 12 įtariamųjų.

Šie išpuoliai, sudrumstę Jordanijos karalystės kaip saugumo oazės reputaciją, laikomi didžiuliu išbandymu prieš šešerius metus į monarcho sostą atsisėdusiam Jordanijos karaliui Abdula (Abdullah). Iškart po sprogimų jis pažadėjo „ištraukti vykdytojus iš lindynių ir perduoti juos teismui”.

Tačiau apžvalgininkai perspėja, kad 43 metų monarchas privalės veikti itin atidžiai: jei atsakas bus pernelyg griežtas, tai gali duoti priešingą rezultatą ir paskatinti jordaniečius, daugumą kurių siutina amerikiečių politika regione, griebtis radikalių priemonių.
2005-11-13 15:51

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.