T. Birmontienė diskutuos apie piliečių kreipimosi į KT galimybes

Konstitucinio Teismo teisėja Toma Birmontienė Čekijoje dalyvaus konferencijoje, kurioje bus aptariamos piliečių kreipimosi į Konstitucinį Teismą (KT) galimybės.

Lapkričio 14-15 dienomis Čekijos mieste Brno vyksiančioje konferencijoje bus aptariama konstitucinio skundo institutą turinčių šalių patirtis, rašoma KT pranešime.

Pranešimus skaitys Čekijos, Ispanijos, Slovėnijos ir Vokietijos konstitucinių teismų teisėjai ir konstitucinės teisės specialistai.

Konferencijos organizatorei Čekijai renginyje atstovaus šalies Konstitucinio teismo pirmininkas Pavelas Rychetskis, aukščiausiojo ir vyriausiojo administracinio teismų atstovai.

Valstybių, turinčių konstitucinį skundą, patirtis itin svarbi Lietuvai, kurioje jau prasidėjo diskusijos apie šio instituto įvedimą. Teisėja T. Birmontienė konferencijoje skaitys pranešimą apie individualaus skundo įvedimo Lietuvoje perspektyvas.

ELTA primena, kad KT pirmininkas Egidijus Kūris, pasisakęs už konstitucinį skundą, pabrėžė, jog pirmiausia reikia apsispręsti dėl asmenų, galinčių kreiptis į KT, taip pat dėl kreipimosi pagrindų ir ginčų nagrinėjimo procedūrų.

E. Kūrio teigimu, šiuo metu Lietuva yra tarp absoliučios mažumos valstybių, kuriose piliečiai neturi galimybės kreiptis į KT.

Pagal Konstitucijos 106 str. į KT skirtingais atvejais gali kreiptis Prezidentas, Vyriausybė, ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių, teismai.
2005-11-13 11:15

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.