Lione įvesta komendanto valanda, Paryžiuje stiprinamas saugumas

Prancūzijos Ronos-Alpių provincijos policijos prefektas Liono mieste ir dešimtyje kitų savivaldybių įvedė komendanto valandą. Tokių kraštutinių saugumo priemonių buvo imtasi, nes šalyje jau šešiolika dienų nesiliauja neramumai.

Prancūzijos teisėtvarkos institucijos taip tikisi sustabdyti paauglių siautėjimą miestų ir priemiesčių gatvėse. Naktį iš penktadienio į šeštadienį Ronos-Alpių provincijoje buvo padegti 102 automobiliai.

Komendanto valanda provincijoje galios šeštadienio ir sekmadienio naktį.

Sostinėje Paryžiuje, baiminantis galimų neramumų, nuo šeštadienio 10 val. ryto yra paskelbtas mažiausiai 22 valandų draudimas rengti bet kokius viešus susibūrimus. Šalies pareigūnai sunerimo po internete ir mobiliaisiais telefonais išplatintų anoniminių SMS žinučių, kuriose sakoma, iš Paryžiaus priemiesčių jaunuoliai atvyks į sostinę, kur tęs smurto bangą.

Be to, šį savaitgalį Paryžiuje, Eliziejaus laukuose, bus minimos Pirmojo pasaulinio karo pabaigos metinės. Ceremonijoje dalyvaus ir prezidentas Žakas Širakas (Jacques Chirac).

Savaitės pradžioje Prancūzijos vyriausybė paskelbė įsaką dėl nepaprastosios padėties įvedimo.

Paryžiaus policija sustiprino saugumo priemones taip pat ir prieš šeštadienį įvyksiančias draugiškas Prancūzijos ir Vokietijos futbolo komandų rungtynes. Jos vyks tame pačiame Paryžiaus priemiestyje, kuriame prasidėjo automobilių padeginėjimai ir kiti neramumai šalyje.

Visoje Prancūzijoje neramumai ir smurto protrūkiai nesiliauja. Penktadienio vakarą Prancūzijos pietuose esančiame Karpentra mieste į musulmonų mečetę buvo paleistos dvi padegamosios bombos. Spėjama, kad tai galėjo buvo kerštas musulmonams, daugiausiai afrikiečių imigrantų jaunosios kartos atstovams, už riaušes.

Prancūzijos prezidentas Ž. Širakas pasmerkė išpuolį mečetėje, išreikšdamas „visišką solidarumą su miesto musulmonų bendruomene”. Išpuolį, per kurį niekas nenukentėjo, pasmerkė ir ministras pirmininkas Dominikas de Vilpenas (Domnique de Villepin) bei vidaus reikalų ministras Nikolia Sarkozi (Nicolas Sarkozy).

Sen Kantene, šalies šiaurėje, antro laipsnio nudegimus patyrė policijos pareigūnas, kai riaušininkas į jį sviedė „Molotovo kokteilį”. Tuo tarpu pietuose, Tulūzos mieste, tebetvyro įtampa, nes praėjusią naktį ten buvo padegta 30 automobilių.

Prancūzų policijos duomenimis, iš viso naktį iš penktadienio į šeštadienio šalį šalies teritorijoje buvo padegti 502 automobiliai, sulaikyti 206 asmenys. Nuo spalio 27 d. Prancūzijoje riaušininkai suniokojo 8 000 automobilių.
2005-11-12 16:23

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.