Skambins romantiškąjį Šopeną

Romantinių lapkričio vakarų ciklą Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36) lapkričio 15-ąją, antradienį, 18 val. pradės jauno, perspektyvaus pianisto Kasparo Uinsko rečitalis „Romantinis fortepijonas”, kuriame skambės romantizmo epochos genijaus F.Šopeno muzika.

K.Uinskas mokėsi Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje ir F.Šopeno muzikos akademijoje Lenkijoje. 2000-2003 metais jis studijavo garsiojoje Džulijardo aukštojoje muzikos mokykloje Niujorke (JAV), o 2005-aisiais baigė bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Šiuo metu jis tęsia mokslus LMTA magistrantūroje – prof. Veronikos Vitaitės fortepijono klasėje.

Pianistas dalyvavo keliuose konkursuose bei festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje, kur laimėjo apdovanojimus. Vienu svarbiausių savo pasiekimų jis laiko 1997 metais pelnytą Didįjį prizą prestižiniame Verbiero muzikos festivalyje Šveicarijoje, suteikusį teisę kitąmet ten surengti solinį pasirodymą. Be Šveicarijos, atlikėjas dar koncertavo Olandijoje, Lenkijoje ir JAV, tobulinosi pas žymius fortepijono pedagogus meistriškumo klasėse ir seminaruose.

Ypatingą vietą K.Uinsko repertuare užima F.Šopeno kūryba. Kasparas prisipažino: „Nuo pat mažens turėjau potraukį Šopeno muzikai. Pamenu, kai mokiausi M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje, už durų išgirdau kažką skambinant Šopeno etiudą Nr.24. Stovėjau, klausiausi, negalėjau atsitraukti, tačiau durų taip ir nedrįsau atidaryti. Man Šopeno muzika – pati gražiausia.”

Praėjusį balandį 30-ojo Klaipėdos muzikos pavasario baigiamajame koncerte K.Uinskas skambino F.Šopeno II koncertą fortepijonui f-moll op. 21. Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui tada dirigavo prof. Juozas Domarkas. Koncertas sėkmingai buvo pakartotas Kaune bei Vilniuje. Klaipėdiečius tąkart sužavėjo jaunojo pianisto muzikavimas, o ir pats atlikėjas išreiškė norą čia sugrįžti su soline programa.

Tai įvyks lapkričio 15-ąją. Klaipėdos koncertų salėje galėsime pasinerti į nuostabų F.Šopeno muzikos pasaulį ir K.Uinsko interpretacijas. Koncerte skambės ir fortepijoninės miniatiūros – skerzo, etiudai, noktiurnai, valsai, mazurkos, ir stambesnės formos kūriniai – baladė f-moll op. 54 bei sonata h-moll op. 58.

Koncerto dieną 15 val. S.Šimkaus konservatorijoje vyks prieškoncertinis susitikimas su atlikėju. Pianistas K.Uinskas dalinsis studijų užsienyje patirtimi, bendraus su moksleiviais ir pedagogais bei atliks porą savo mėgstamiausių kūrinėlių.

Primename, kad iki lapkričio 15-osios Klaipėdos koncertų salėje vyksta akcija: perkantys bilietus į du „Romantinių lapkričio vakarų” koncertus į trečiąjį įleidžiami nemokamai. Pasinaudokite šia proga, dovanokite romantinius vakarus sau ir savo artimiesiems!

Loreta Narvilaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.