Atvažiavo Šiaulių dramos teatras

Šįvakar Klaipėdos dramos teatre prasideda rudeninės Šiaulių dramos teatro gastrolės. Per tris viešnagės dienas šiauliečiai parodys tris spektaklius suaugusiems ir muzikinį vaidinimą vaikams.

Juokdarys privalo būti kuprotas?

Bulgarų dramaturgo, poeto, dainų kūrėjo ir režisieriaus N.Jordanovo pjesė „Gonzago nužudymas” – šįvakar 18 val.

Tai penkioliktas Peterio Stoičevo režisuotas spektaklis lietuvių teatro scenoje. „Gonzago nužudymas” – šiuolaikinė pjesė, nors veiksmas vyksta Šekspyro laikais Elsinoro pilies menėse. Tuo autorius nori parodyti, kad menininkai priklausomi nuo išorinių jėgų ir veiksnių, atskleisti jų likimo bei kūrybos rezultatų trapumą. Anot jo, tiesos sakymas visais laikais, visose epochose buvo ir yra pavojingas, gali grėsti ne vien dvasiniu, bet ir fiziniu sunaikinimu. „Juokdarys privalo būti kuprotas”, – sako vienas spektaklio personažas. O jei jis toks nėra, lengvai jį galima tokiu padaryti.

Spektaklis – istorija istorijoje. Autorius ima vieną „Hamleto” epizodą ir jį praplečia, išvysto iki politinės satyros bei socialinės dramos. Klajojančios trupės aktoriai pakviečiami į Elsinoro pilį suvaidinti spektaklį, kad prablaškytų liūdintį princą Hamletą. Pažadamas didelis honoraras, tačiau greit paaiškėja, kad jie apgauti, pakliuvo į dvaro intrigų pinkles, jiems gresia mirtis. Pasikeitus situacijai, aktoriai lieka gyvi, pakeliamas net jų trupės statusas, bet į klausimą „o kas toliau?” pasigirsta atsakymas – „o toliau – TYLA!”.

Nepaisant spektaklio nevienareikšmiškumo ir rimtų temų, jis vaidinamas lengvai, su autoironija, tarsi juokaujant, nes ir šiandien „…karalių ausys nemėgsta tiesos”. Greta patyrusių aktorių sėkmingai vaidina ir jaunieji – Justina Grumšlytė, Aurimas Žvinys, Antanas Kišūnas, Evaldas Kapilioras ir Povilas Liubinas. „Gonzago nužudymas” – jų debiutas profesionalioje scenoje.

Su meile Marlenei Ditrich

Dviejų dalių spektaklis „…su meile – Marlene Dietrich” aktorės gyvenimo motyvais – šeštadienį 18 val.

Tai – spektaklis-koliažas. Į dviejų valandų vaidinimą neįmanoma sutalpinti pasakojimo apie žmogaus gyvenimą, juolab tokios asmenybės kaip Marlenė Ditrich. Todėl Šiaulių dramos teatro kūrybinė grupė išdrįso prisiliesti tik prie ryškiausių ir svarbiausių šios, legenda tapusios, aktorės gyvenimo faktų. Anot spektaklio režisierės R.Steponavičiūtės, žiūrovas turės progą iš arčiau susipažinti su Marlene, sužinoti, su kuo ir kaip ji bendravo, kaip pradėjo dainuoti ir vaidinti, kokie buvo jos santykiai su artimais žmonėmis, dėl ko kentėjo, koks buvo jos požiūris į meilę ir mirtį. Tai buvo didinga ir intelektuali asmenybė, visa savo esybe – žvaigždė, kurios šviesa spindi iki šių dienų.

Marlenės vaidmens atlikėja Nomeda Bėčiūtė nesistengia mėgdžioti ar susitapatinti su savo heroje. „Nors ji – ir legenda, bet ji buvo žmogus. Suvokiant, jaučiant pasaulį, tarp manęs ir Marlenės yra daug bendro”, – sakė aktorė. Ji spektaklyje dainuoja M.Ditrich dainas, išverstas į lietuvių kalbą.

Dviejų valandų spektaklyje taip pat vaidina Olita Dautartaitė, Pranas Piaulokas, Danguolė Petraitytė, Juozas Žibūda, Lina Bocytė, Jūratė Budriūnaitė, Dalius Jančiauskas, Rolandas Dovydaitis.

Panama labai graži, bet…

Dviejų dalių muzikinis spektaklis vaikams Janošo ir V.Bonzelso kūrinių motyvais „Panama labai graži” – sekmadienį 12 val.

Yra taip: gyvena du geri draugai – meškiukas ir tigriukas. Graži jų trobelė, net su kaminu ir gėlių vazonėliais ant palangių. Čia jie verda sau valgį, miega ir dūksta, nes yra labai išdykę. Kartą meškeriodami upelyje jiedu „sužvejoja” keistą kartoninę dėžę su nupieštais geltonais bananais ir užrašu „PANAMA”. Įkvėpti paslaptingo radinio, abu užsimano žūtbūt nukeliauti į Panamą, nes, jų manymu, ten labai gražu, gera – ten viskas kitaip… Apie mažųjų keliautojų nuotykius, išradimus ir atradimus sužinosite, jei apsilankysite šiame R.Steponavičiūtės režisuotame nuotaikingame, linksmame spektaklyje.

Žvėrelius, paukščius ir vabzdžius vaidins Jūratė Budriūnaitė, Inga Norkutė, Rolandas Dovydaitis, Lina Bocytė, Vilija Paleckaitė, Rimanta Krilavičiūtė, Silvija Povilaitytė, Juozas Žibūda, Romanas Dudnikas.

Mokytojo ir mokinės istorija

Viena naujausių Šiaulių dramos teatro premjerų – V.Raselo „Ritos mokslai” – sekmadienį 18 val.

Šį populiarų garsaus autoriaus veikalą į Šiaulių dramos teatrą atsivežė režisierius iš Šveicarijos P.Stoičevas.

Dviejų aktorių pjesė „Ritos mokslai” iš pirmo žvilgsnio atrodo labai paprasta ir aiški, turinti net šiek tiek aliuzijų į Bernardo Šo „Pigmalijoną”. Pas pagyvenusį, įjunkusį į alkoholį profesorių įsiveržia būsima studentė – kirpėja, stačiokiška, šiurkštoka ir netašyta mergiotė, trokštanti būti mokyta ir pakeisti save bei savo gyvenimą. Profesorių suerzina merginos elgesys ir išprusimo lygis, bet ši jį tiesiog priverčia sutikti būti jos mokytoju, provokuoja jį ginčams, pokalbiams, stulbindama savo nelauktais sprendimais, originaliu mąstymu visokių studentų mačiusį profesorių. Jie tampa mokytoju ir mokine, mezgasi sudėtingi žmogiški santykiai. Tačiau mokslai – kietas riešutas visiems, ne išimtis ir Rita…

Ateina valanda, kai profesorius ir mokinė turi atsisveikinti. Kokie jie dabar? Kuo baigiasi jų santykiai? Ar profesorius ir toliau vietoj Dikenso tomo iš knygų lentynos trauks viskio butelius, ar madingai buvusios kirpėjos Ritos apkirptas išeis į gatvę ir nebesugrįš į savo niūrų kambarį? O Rita ? Ar jau viską „išmoko”, sužinojo? Ar ji tebėra ta atvira, gyva, nuoširdi mergiotė, ar matytų, skaitytų, išmoktų citatų rinkinys?..

Spektaklyje vaidina aktoriai Inga Norkutė ir Antanas Venckus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.