ES ir JAV preliminariai pritarė Rusijos planui dėl Irano

Rusijos pateiktam planui dėl Irano branduolinės krizės sprendimo preliminariai pritarė JAV ir Europos Sąjungos (ES) didysis trejetas, ketvirtadienį pranešė diplomatai.

Pasiūlymas, kurį palaikė Prancūzija, Britanija ir Vokietija bei Vašingtonas, numato, jog Teheranas galės tęsti branduolinio kuro gamybos programą, jei atsisakys jautriausios jo dalies urano sodrinimo – jis bus perkeltas į Rusiją, nurodė diplomatai.

Tačiau jie pažymėjo, jog dėl konkrečių susitarimo detalių vis dar deramasi.

Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovas Mohamedas El Baradėjus (Mohamed ElBaradei), palaikantis šį kompromisą, išreiškė viltį, kad susitarimas dėl Irano bus pasiektas artimiausiu metu.

Tačiau diplomatai skeptiškai vertina Maskvos pasiūlymą, nes Iranui tektų atsisakyti urano sodrinimo, o islamo respublika ne kartą skelbė niekada nežengsianti šio žingsnio.

Sodrinimo metu uranas išgryninamas ir tampa tinkamu naudoti atominėse elektrinėse ir gaminti branduoliniams ginklams.

„M. El Baradėjaus žodžiai išreiškia tik jo tikėjimą. Gal Iranas ir sutiks, tačiau mus tai labai nustebintų”, – sakė diplomatas, prašęs neatskleisti jo pavardės.

Derybos tarp Europos Sąjungos trejeto – Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos – bei Irano nutrūko rugpjūtį, kai Teheranas atnaujino branduolinę veiklą. Islamo respublika atmeta Vakarų valstybių kaltinimus, esą ji siekianti pasigaminti branduolinį ginklą.

2005-11-11 10:13

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.