G. Petrikui pabėgti leido prokurorai

Dėl dešimtis milijonų žmonių indėlių išgrobsčiusio koncerno EBSW lyderio Gintaro Petriko pabėgimo kaltės strėlės sminga į prokurorus. Būtent jie vietoj suėmimo aferistui paskyrė namų areštą, kuris nesutrukdė jam pervažiuoti tuo metu dar kiauras Lietuvos sienas.

1996 m. viduryje namų areštas ligi tol kalintam G. Petrikui buvo pritaikytas pirmą kartą Lietuvos istorijoje. Šį pirmąjį blyną prisvilino tuometinis Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Vygintas Jukna, kuris anksčiau liudydamas komisijai virkavo, kad „negalėjo su žmogumi pasielgti kitaip”, nors Kauno tardymo valdyba rekomendavo pratęsti suėmimą.

Tuomet V. Jukna, dabar advokataujantis, tikino sprendimą suderinęs su Generaline prokuratūra, įrodinėjo, kad pritrūko rimtų įrodymų, namų areštą vertino kaip pakankamą, nes G. Petriko pasas buvo konfiskuotas. Per tuometinį posėdį jis siūlė aiškintis, ar policija tinkamai atliko arešto kontrolę.

Trečiadienį komisijai liudiję buvę atsakingi policijos pareigūnai nematė savo kaltės. Jie priminė, kad namų areštas buvo pirmasis istorijoje, nebuvo jokių instrukcijų, kaip elgtis. Policija pasirinko kontrolės modelį, kurį taikydavo iš įkalinimo vietų lygtinai paleistiems asmenims. Tuometinis Kauno centro nuovados komisaras Andrius Chmieliauskas, šiuo metu dirbantis Policijos mokymo centro skyriaus viršininku, teigė, kad dabar veikiančios taisyklės buvo nusižiūrėtos nuo jų, todėl negali būti vadinamos ypač blogomis.

Komisijai trečiadienį liudijo ir kolega parlamentaras Vidmantas Žiemelis, kuris 1996 m. pabaigoje, į valdžią atėjus konservatoriams, tapo vidaus reikalų ministru. Jis neteisė policininkų ir pasieniečių, nes esant „kiauroms” sienoms ir tokiai kardomajai priemonei asmenį sukontroliuoti buvo itin sunku.

Politiko turimomis operatyvinėmis žiniomis, neilgai trukus po pabėgimo G. Petrikui į Latviją buvo pervesti 600-800 tūkst. JAV dolerių.

V. Žiemelis įsitikinęs, kad G. Petriką išgelbėjo prokuroro V. Juknos sprendimas skirti namų areštą. „Buvo galima pratęsinėti suėmimą dar bent 15 mėnesių”, – remdamasis tuometiniais įstatymais sakė politikas.

2005-11-10 10:37

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "G. Petrikui pabėgti leido prokurorai"

  1. Socialdemokrataip

    Su tokiu vidaus reikalų ministru kuris bijojo lietuvių mafijos mums nepakeliui ir ateityje bus įvertinta teisiškai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.