Beveik pusė Lietuvos gyventojų nėra apsidraudę, rodo apklausa

Beveik pusė Lietuvos gyventojų nėra apsidraudę jokia draudimo rūšimi ir dauguma jų draustųsi tik tuomet, jei toks draudimas taptų privalomas. Tai parodė Lietuvos gyventojų apklausa, kurią rugsėjo mėnesį draudimo kompanijos „PZU Lietuva” užsakymu atliko rinkos ir visuomenės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai”.

Apklausos duomenimis, populiariausia draudimo rūšis Lietuvoje – privalomasis vairuotojų civilinės atsakomybės draudimas, kuriuo yra apsidraudę 38 proc. apklaustųjų. Kitų rūšių draudimu apsidraudę kur kas mažiau respondentų – turtą apdraudę yra tik 13 proc. gyventojų, gyvybę – 10 proc. Toliau seka transporto priemonių draudimas (KASKO) (9 proc. apsidraudusiųjų), draudimas nuo nelaimingų atsitikimų (7 proc.), kelionių draudimas (2 proc.).

Tyrimas atskleidė, kad aktyviau draudžiasi didesnes pajamas turintys miestų ir 30-49 metų amžiaus didmiesčių gyventojai, kurie labiau įvertina draudimo svarbą kasdieniniame gyvenime. Tačiau net 47 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų nurodė, jog nėra apsidraudę jokiu draudimu. 28 proc. neapsidraudusių nurodė netikintys, jog kas bloga jiems gali nutikti, dar 28 proc. neapsidraudusiųjų atsakė, kad vienintelis motyvas jiems draustis būtų, jei kuri nors draudimo rūšis taptų privaloma.

„Visuomenės nuomonės tyrimų rezultatai leidžia teigti, kad 15-tus gyvavimo metus skaičiuojanti Lietuvos draudimo rinka vis dar turi potencialo ženkliai augti. Tačiau turint omenyje Vakarų Europos šalių patirtį, neabejoju, jog palaipsniui ir Lietuvos piliečiai vis labiau suvoks draudimo paslaugų vertę ir neapsidraudusių žmonių Lietuvoje liks tik mažuma”, – sako draudimo bendrovės „PZU Lietuva” prezidentas, bendrovių „PZU Lietuva” ir „PZU Lietuva gyvybės draudimas” valdybų pirmininkas Zenonas Olbrys.

19 proc. šalies gyventojų, šiuo metu neturinčių jokio draudimo poliso, nurodė, kad į draudimo bendrovę kreiptis juos paskatintų saugumo poreikis, 17 proc.- asmeninė nelaimė, 12 proc. – rūpestis savo ir artimųjų ateitimi. 5 proc. apklaustųjų svariu argumentu draustis taptų profesionali specialistų konsultacija bei draugų ir pažįstamų rekomendacijos, 4 proc. – artimųjų ar kaimynų nelaimė. Tik 2 proc. susimąstyti apie draudimo poreikį priverstų tokių paslaugų reklama.

Apklausa parodė, kad Lietuvos gyventojai labiausiai nerimauja dėl savo sveikatos – dauguma apklaustųjų (54 proc.) mano, kad visų pirma vertėtų draustis nuo traumų ir nelaimingų atsitikimų. 43 proc. respondentų kaip svarbiausią draudimo rūšį nurodė bendrąjį civilinės atsakomybės draudimą. 39 proc. mano, kad labiausia verta draustis nuo vagysčių, įsilaužimo, 37 proc. – nuo ligų (gyvybės draudimu), 36 proc. – nuo gaisro. Kas penktas respondentas (18 proc.) minėjo draudimą nuo stichinių nelaimių.

Draudimas nuo gaisro ir stichinių nelaimių aktualiausias kaimo gyventojams, kitos draudimo rūšys, ypač draudimas nuo vagysčių, aktualesnis didmiesčiuose.

UAB DK „PZU Lietuva”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.