Švedijos premjeras kritikuoja Prancūzijos priemones riaušėms malšinti

Švedijos ministras pirmininkas Goranas Personas (Goran Persson) trečiadienį kritikavo Prancūzijos vyriausybės priemones, malšinant riaušes, teigdamas, kad komendanto valandos paskelbimas nenutrauks neramumų, kilusių dėl nedarbo bei prastos integracijos.

G. Personas, kuriam pačiam teko susidurti su rimtomis riaušėmis Geteburge per 2001 metų Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą, teigė, kad Paryžius parodė „nesutaikomą požiūrį” .

„Tai pagrįsta kritika Prancūzijos visuomenei, ir ji neturėtų būti priimama tokiomis priemonėmis, kurias naudoja vidaus reikalų ministras Nikolia Sarkozi (Nicolas Sarkozy)”, – teigė jis žurnalistams.

„Jie jau pasirinko veiksmų planą ir man labai sunku jį vertinti, tačiau, atrodo, kad tai labai griežta ir konfrontacinė taktika, ir sunku įsivaizduoti, kaip tokiomis priemonėmis galima pradėti dialogą”, – svarstė Švedijos premjeras.

Prancūzijos konservatoriškoji vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį po 13 naktų besitęsiančio jaunuolių smurto, kai įsisiautėjusios jaunuolių grupuotės padegė tūkstančius automobilių. Vidaus reikalų ministras N. Sarkozi yra raginamas atsistatydinti ir kaltinamas savo griežta kalba kurstant nelaimes.

Švedijos centro dešiniųjų vyriausybės lyderio G. Persono teigimu, neramumai Prancūzijoje yra „tai, ko nemačiau Europoje per paskutinius 30 ar 40 metų”. Prancūzijos riaušes imituojančių incidentų buvo ir Belgijoje bei Vokietijoje.

Švedijoje, kaip ir Prancūzijoje, gyvena daug imigrantų, tarp jų nemažai musulmonų, tačiau, nepaisant nusiskundimų dėl diskriminacijos, imigrantai gauna didžiules pašalpas mokslui ir gyvenamajam būstui.

2005-11-09 20:06

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.