Europos Komisija rekomendavo Makedonijai suteikti kandidatės į ES statusą

Europos Komisija trečiadienį rekomendavo Makedonijai suteikti kandidatės į Europos Sąjungą (ES) statusą.

Dėl Makedonijos statuso galutinai bus nuspręsta per ES viršūnių susitikimą gruodžio 15-16 dienomis. Jei ES vadovai pritars Komisijos siūlymui, Makedonija taps pirmąja šalimi, kuri bus pripažinta kandidate į ES nuo 2004 m. birželio, kada toks statusas buvo suteiktas Kroatijai.

Vis dėlto ES plėtros komisaras Olis Renas (Olli Rehn) pareiškė, kad ši pokomunistinė Balkanų šalis derybas dėl narystės galės pradėti tik tuomet, kai ji pakankamai atitiks narystės kriterijus. „Praėjus vos keletui metų po didelės krizės, Buvusioje Jugoslavijos Respublikoje Makedonijoje šiandien yra įsitvirtinusi demokratija, o ji yra funkcionuojanti daugiatautė valstybė”, – sakė pareigūnas.

Makedonijos ministras pirmininkas Vlado Bučkovskis Skopjėje sakė, kad šis sprendimas suteiks „papildomą impulsą” Makedonijai, siekiančiai atitikti ES narystės reikalavimus.

„Makedonija įrodė, kad maža valstybė Europos vienybės kūrimo kelyje gali laimėti įtakingų draugų ir sąjungininkų paramą. Mes gavome progą išpildyti daugelio kartų svajonę ir sukurti europietišką Makedoniją”, – sakė premjeras.

Vis dėlto Europos Komisijos ataskaitoje pažymima, kad Makedonija privalo imtis dar ryžtingesnių žingsnių kovojant su korupcija, įvykdyti policijos reformas ir garantuoti laisvus rinkimus. Be to, ši buvusi Jugoslavijos respublika privalo pagerinti verslo aplinką ir tapti patrauklesnė vidaus ir užsienio investuotojams, teigiama pranešime.

Makedonija, kuri vos prieš ketverius metus buvo ant pilietinio karo slenksčio, yra trečioji buvusios Jugoslavijos respublika, kuriai bus suteiktas kandidatės į ES statusas. Slovėnija prie 25 nares vienijančio bloko prisijungė pernai, o Kroatija praėjusį mėnesį pradėjo derybas dėl narystės ES.
2005-11-09 19:41

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.