Prokurorai užsispyrė sutramdyti laisvą žodį

Aklu munduro gynimu be tikrų, konkrečių argumentų, – taip Generalinės prokuratūros sprendimą prašyti teismo atnaujinti administracinę bylą „Respublikos” žurnalistui Vitui Tomkui įvertino Lietuvos advokatų tarybos pirmininkas Rimas Andrikis.

Nors Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), kurio nutartys yra galutinės ir neapskundžiamos, šių metų rugsėjį nusprendė nutraukti bylą apie korupciją rašiusiam žurnalistui V. Tomkui, Generalinė prokuratūra pirmadienį nusprendė reikalauti bylą atnaujinti ir tęsti teisminį persekiojimą. Proceso atnaujinimo iniciatorius – Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius.

Pagal Generalinės prokuratūros pranešimą, Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras R. Valentukevičius, nustatęs Lietuvos administracinių bylų teisenos įstatyme numatytus pagrindus, kuriems esant procesas įsiteisėjusiu teismo sprendimu užbaigtoje V. Tomkaus administracinio teisės pažeidimo byloje gali būti atnaujintas, ir pasinaudodamas to paties įstatymo suteikta teise dėl šių motyvų kreiptis į teismą dėl proceso atnaujinimo, su tokiu prašymu kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą dėl proceso atnaujinimo šioje administracinėje byloje.

Vyriausiasis administracinis teismas rugsėjo 16 dieną V. Tomkų yra išteisinęs dėl jo atžvilgiu priimto Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo nutarimo, kuriuo V. Tomkus už platų atgarsį sukėlusius antikorupcinius rašinius, kuriais neva buvo platinama nacionalinė, rasinė ir religinė nesantaika, buvo nubaustas 3 tūkst. litų bauda. Vyriausiasis administracinis teismas priėjo prie išvados, kad V. Tomkaus atžvilgiu teismas pažeidė Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos nuostatas.

Vyriausiojo administracinio teismo nutarimas buvo paskelbtas neskundžiamu, galutiniu ir įsiteisėjo nuo priėmimo dienos.

Dabar Generalinė prokuratūra prašo Vyriausiojo administracinio teismo priimti naują nutarimą ir palikti galioti Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo nutarimą dėl 3 tūkst. litų baudos žurnalistui.

Šalies advokatų vadovo R. Andrikio paaiškinimu, procesas gali būti atnaujintas, jei yra akivaizdūs, aiškiai neteisėti dalykai. Tačiau, pasak jo, „LVAT sprendimas nėra kuo nors akivaizdžiai neteisingas. Ir viskas. Į tokį prokuratūros sprendimą žiūriu kaip į kozirį, kuriuo ateityje prokuratūra galės apsiginti sakydama, kad gindama savo mundurą išnaudojo visas galimybes skųsti”.

Taip pat, R. Andrikio teigimu, „bylinėjimosi laisvė turėtų toleruoti spaudos laisvę ir atvirkščiai – jei visi įsižeidę pultų bylinėtis, tai valstybei galas”. Jis nesibaigiantį žurnalisto persekiojimą susiejo su pavojumi spaudos laisvei: „jei spauda neuždrausta, tai reikia pakęsti ir jos žodį, nors jis kartais gal aštrus”.

2005-11-09 11:44

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.