Pirmas spektaklis Plungėje suvaidintas prieš 100 metų

Plungės mieste mėgėjų menas turi tikrai gilias tradicijas. Čia įkurta pirmoji šalyje orkestro mokykla, čia 1905 metais suvaidintas ir pirmas viešas lietuviškas spektaklis davęs pradžią teatriniam judėjimui.
Šiandien nėra daug istorinių dokumentų, kurie galėtų atsakyti į klausimus kaip tam pirmam viešam vaidinimui buvo ruošiamasi, kas sekė po to. Istoriniai faktai yra tik tokie, kad „1905 metų vasarą įvyko pirmas lietuviškas spektaklis „Amerika pirtyje”. Bilietai buvo išpirkti visi pirma laiko, talpi salė ką tik pratęsto ugniagesių rūmo ( dabartinis kino teatro pastatas) buvo sausakimašai prikimšta publikos. &Visų akys buvo įsmeigtos į uždangą, slepiančią nematytą ir daugeliui negirdėtą reginį&”- taip 1905 metais apie spektaklį Plungėje rašė laikraštis „Vilniaus žinios”. Šis pirmas viešas vaidinimas tarsi skatino ir čia gyvenančius žmones puoselėti teatrinio meno žanrą.
Teatras per visą tą šimtmetį buvo neatsiejama plungiškių ir miesto svečių dalis. Per šį laikotarpį mieste dirbo tikrai daug talentingų režisierių, užkrėtusių gerąja teatro bacila ne vieną teatro aistruolį ilgus savo gyvenimo vakarus praleidusį repeticijose, spektakliuose ar garstrolėse.
Nuo 1921 iki 1933 m. su teatro mylėtojais Plungėje dirbo režisierius ir mokytojas Juozas Tarvydas, 1938 metais didelio pasisekimo sulaukė vargonininko Radimono pastatyta Andriulio operetė „Viengungiai”. II – ojo pasaulinio karo metais čia norėta įsteigti profesionalų teatrą – su plungiškiais teatro mylėtojais dirbo režisierius Borisas Dauguvietis 1942 metais režisavęs spektaklį „Pinigėliai”. Pasibaigus karui 1948 metais kultūros namuose buvo įsteigtas teatro kolektyvas. Ilgą laiką spektaklius režisavo Felicija Slušnienė, Albertas Zmaila, Juozas Kempinas, Regina Akavickienė, Vidmantas Dovydauskas, Valerijus Korenka, Virginijus Noreika, Violeta Žemgulienė.
1991 metų rudenį Plungėje buvo atkurtas Žemaičių teatras.
Iki šiol gražias teatrines tradicijas tęsia kultūros centro vaikų ir jaunimo teatras „Saula” įkurtas 1992 m. Nuo pat įkūrimo jam vadovauja Sigita ir Romas Matuliai.Per savo kūrybos metus šis teatras žiūrovui pristatė jau net 24 spektaklius . Plungiškių teatras yra respublikinio konkurso „Šimtakojis” laureatas , įvairių tarptautinių ir respublikinių festivalių nominantas.
Plungės kultūros centras lapkričio 10 -14 dienomis kviečia visus plungiškius į renginius ir skirtus būtent šiai progai paminėti. Kviečiame visus buvusius aktorius ir jų gerbėjus tas dienas leisti kartu su mumis kultūros centre. Didžioji dalis renginių – nemokami. Pirmojo viešo vadinimo 100 paminėti skirtuose renginiuose savąjį renginį turėtų atrasti tiek jaunas, tiek pagyvenęs mūsų žiūrovas. Renginiai prasidės būtent jaunosios kartos auditorijai skirtu spektakliu, kurį Plungės kultūros centro suvaidins „Keistuolių” teatro aktoriai. Net dvi dienas stebėsime 15 -ajai Lietuvos mėgėjų teatrų šventei skirtus spektaklius, kuriuose vaidins Raseinių, Mažeikių, Gargždų, Pasvalio, Palangos bei Kretingos mėgėjų teatrai. Šventinius renginius užbaigs pirmą kartą su Plungės publika susitinkantis Oskaro Koršunovo teatras parodysiantis spektaklį „Malyš”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.