Kompaktinių diskų technologinė mirtis bus lėta

Pingant DVD diskų grotuvams ir įrašomiesiems įrenginiams, populiarėja ir pačios laikmenos. Specialistų teigimu, nors CD technologija sparčiai sensta moraliai, nuo visiškos užmaršties ją dar ilgai gelbės muzikos įrašų gamintojų bei vartotojų ištikimybė.

Anot Tautvydo Griškevičiaus, UAB „Acme Baltija” pagalbos vartotojams specialisto, DVD diskai pagal savo technines charakteristikas pranašesni negu CD.

CD diske telpa iki 900 MB informacijos, o DVD – nuo 4,7 GB. Pradinė abiejų tipų paskirtis skyrėsi: CD (ang. compact disc – kompaktinis diskas) sukurti kaip vinilo plokštelių pakaitalas garso įrašams saugoti, o DVD (angl. digital video disc – skaitmeninis vaizdo diskas) – filmams įrašyti. Vėliau, atsiradus naujoms DVD taikymo sritims, DVD santrumpoje „video” pakeitė „versatile”, arba įvairiapusis.

Abiejų tipų diskų įrašymas atliekamas lazeriu, juose duomenys saugomi skaitmenine forma. Tačiau skirtumų jie turi kur kas daugiau, negu panašumų.

„Pagrindiniai DVD pranašumai: didelė talpa, palyginti didelis įrašymo greitis. Yra naudojami pagerinti klaidų taisymo algoritmai, o tai tiesiogiai lemia skaitymo kokybę”, – vardijo pašnekovas.

Kiekvienam tipui – sava sritis

Gamyklos „Baltic Optical Disc” komercijos direktorė Jolanta Žotkevičienė patvirtino, kad DVD diskų paklausa auga labai sparčiai.

„Vien šiais metais augimas pasiekė, ko gero, 500 procentų”, – sakė pašnekovė.

Tačiau ir CD diskų gamybos bei pardavimų apimtys nemažėja. Kai kuriose srityse, pavyzdžiui, reklamoje, šie diskai naudojami vis dažniau, o muzikos įrašų gamintojai irgi nežada jų atsisakyti, tvirtino J. Žotkevičienė.

„Pirmiausia tai sietina su tuo, kad DVD diskas pagal savo esminę paskirtį yra vaizdo medžiagos kaupiklis, tad jis daug talpesnis negu CD. O pastarasis variantas optimaliai tinka įrašyti muzikos albumui, kurio standartinė apimtis yra apie 15-20 dainų”, – akcentavo komercijos direktorė.

Savo ruožtu talpūs DVD diskai kartais labiau už kompaktinius praverčia leidžiant pristatomuosius įmonių diskus, į kuriuos gali būti sudedami produkcijos katalogai, kitokia vaizdinė medžiaga. Taigi, anot pašnekovės, kiekvienas diskų tipas turi savo naudojimo sritį.

Ištikimieji vartotojai

T. Griškevičiaus teigimu, šiuo metu DVD populiarumas labai didėja, tokia tendencija išliks ir artimiausiu metu.

Tvirtinti, kad jie visiškai išstums CD diskus, negalima. Tačiau masinėje rinkoje, laikui bėgant, vis dėlto įsitvirtins DVD.

„Aišku, įrašomieji CD-R bei perrašomieji CD-RW diskai po kelerių metų bus pamiršta technologija, tačiau tikrai atsiras vartotojų, kurie jais naudosis, kaip, pavyzdžiui, yra su lanksčiaisiais diskeliais – „floppy disc”, – sakė pašnekovas.

Kalbant apie CD muzikos įrašus, anot pagalbos vartotojams specialisto, analogų galima rasti ir DVD technologijoje.

„DVD-Audio – nepaplitęs standartas, nors jau seniai egzistuoja, – pavyzdį pateikė T. Grikševičius. – Galbūt ne visai teisinga technologiškai, tačiau dauguma mūsų įpratę vadinti muzikiniais DVD diskais tuos, kuriuose įrašyti koncertai, vaizdo klipai. Iš tiesų tai yra videodiskai. Galima sakyti, jog vartotojai šiuo atveju laimi – mato vaizdo ir girdi garso įrašą, tačiau pastarojo kokybė truputėlį nukenčia.”

Gali brangti

Anot parduotuvės „Technikos sala” vyriausiojo vadybininko Žydrūno Eidėjaus, atpigus doleriui ir modernėjant technologijoms, DVD grotuvų kainos per pastarąjį laiką nukrito pora šimtų litų.

Vidutinė kaina dabar siekia 180-300 Lt. DVD grotuvai, turintys papildoma įrašymo funkciją, kainuoja vidutiniškai apie 800 Lt.

Artimiausias kainų kitimas laukiamas po Naujųjų metų ir sietinas su planuojamu įvesti mokestį už senos buitinės technikos sunaikinimą. Prognozuojama, kad dėl to DVD grotuvai, kaip ir kitokie prietaisai, brangs.

Atpigę įrašomieji DVD įrenginiai ir grotuvai, gamintojų ir pardavėjų požiūriu, praranda savo komercinį patrauklumą. Tad viename gaminyje gana dažnai integruojamos kelios funkcijos: DVD grotuvo ir vaizdo grotuvo, DVD ir kietojo disko.

„Renkantis įrenginį reikėtų atsižvelgti į vartotojo poreikius – ko jam reikia. Jeigu reikia daikto, kuris atlieka visas funkcijas, susijusias su CD/DVD diskais, tuomet geriau pirkti „viską viename”. Tačiau tokiu atveju kokybė kartais išties nukenčia – gamintojai, stengdamiesi sudėti viską, mažiau dėmesio kreipia į kiekvienos funkcijos kokybę. Bet tai priklauso nuo pasirinkto įrenginio gamintojo, modelio.

Paprasčiausia yra su kompiuteriniais įrenginiais. Jie įrašinėja ir skaito CD/DVD diskais, o visa kita priklauso nuo programinės įrangos ir vartotojo fantazijos”, – aiškino T. Griškevičius.

Naujokų konkurentas

Beje, savo eilės technologijų kaitoje jau laukia nauji formatai, vadinami DVD palikuonimis: HD-DVD ir „Blu-ray”.

Kol kas didžiausias naujokų konkurentas yra DVD. Juolab kad kai kurie analitikai mano, jog šiuo metu rinka dar nepasirengusi priimti naujus standartus.

HD-DVD formatas suderinamas su DVD bei CD, jo gamyba nėra daug brangesnė negu pastarųjų. Tuo metu „Blu-ray” formato diskai įrašomi pagal violetiniolazerio technologiją, kurios dėka pasiekiama itin didelė talpa, tad jie turėtų būti brangesni. Tikimasi, jog ilgainiui „Blu-ray” technologija leis viename diske sutalpinti 50 gigabitų informacijos. Šio kiekio pakanka išsaugoti trijų valandų trukmės vaizdo įrašą su garso takeliais trimis kalbomis. Minėtas informacijos kiekis yra šešiskart didesnis už tą, kurį galima sutalpinti pažangiausiuose DVD diskuose. Tačiau kūrėjams dar reikia naująją technologiją patobulinti, tad pirmųjų diskų talpa sieks tik 27 gigabitus.

„Blu-ray” projektą inicijavo Nyderlandų „Philips”, Japonijos „Sony”, Pietų Korėjos „Samsung” ir LG, Jungtinių Valstijų „Dell” ir „Hewlett-Packard” bei kitos informacinių technologijų sektoriaus milžinės. Japonijos bendrovės NEC ir „Toshiba” kuria HD-DVD formatą. Jį jau parėmė kompiuterių milžinės „Intel” bei „Microsoft” taip suduodamos didžiulį smūgį „Sony”.

„Toshiba” jau pranešė sukūrusi pirmąjį pasaulyje asmeninį kompiuterį su HD DVD diskus skaitančiu diskasukiu. Naujaisiais kompiuteriais Japonijoje „Toshiba” pradės prekiauti 2006 metų pradžioje. Bendrovė dar nenusprendė, kada prekybą pradės užsienyje. Manoma, kad šių metų pabaigoje rinkoje pasirodys keletas HD DVD filmų, todėl atsiras HD DVD grotuvų rinka, kuri sparčiai pradės augti jau nuo ateinančio pavasario.

Dar vienas – vienijantis formatas – greičiausiai nebus kuriamas. Taigi, ko gero, ateityje atsiras įrenginių, kurie nuskaitys ir įrašys abiejų naujų formatų, o taip pat CD ir DVD diskus.

Valerija Lebedeva

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.