Kokybė tenkina, tačiau kilmės šalis – ne

Kretingos gyventojas, įsigijęs geriamo vandens valymo sistemą, suabejojo jos kilme bei panoro prekę grąžinti. Tačiau įrangą pardavusios individualios įmonės vadovas tikina, jog pirkėjas iš anksto buvo informuotas apie tai, kur ši sistema pagaminta.

Kretingiškis Juozas Domarkas dar balandžio pradžioje sulaukė Virginijaus Jancevičiaus individualios įmonės atstovės, pasiūliusios jam įsigyti vandens valymo filtrą. Tą pačią dieną buvo pasirašyta sutartis, pagal kurią sumokėjęs 2 500 litų vyras įsigijo Sparks mieste (JAV) pagamintą sistemą.

Po poros dienų ši įranga buvo sumontuota J. Domarko namuose, o šeimininkas, ėmęs apžiūrinėti savo pirkinį, rado keistų neatitikimų. „Pastebėjau, kad nėra jokių prekės identifikavimo ženklų. Pasirodė keista ir tai, kad nenurodytas prekės gamintojas”, – pasakojo žmogus.

Kretingiškis paskambino įmonės atstovei ir, pasiteiravęs apie gamintoją, dar kartą išgirdo patvirtinimą, kad prekė pagaminta Amerikoje. Tačiau šįkart vyriškis tuo nepatikėjo ir nuvyko į V. Jancevičiaus įmonę Klaipėdoje.

Čia nieko naujo jis neišgirdo – firmos savininkas tik patvirtino darbuotojos žodžius. Tada J. Domarkas pareikalavo grąžinti pinigus arba pakeisti vandens valymo įrangą originalia.

„Įmonės šeimininkas sakė, jog sistema veikia, todėl ją demontuoti bei grąžinti pinigus kategoriškai atsisakė. Svarbiausia, kad jis jokiais dokumentais negalėjo įrodyti, jog prekė pagaminta JAV „, – tvirtino kretingiškis.

Vyras nutarė nuoskaudos nekęsti tyliai – ieškoti įrodymų. Pusmetį rašyti raštai į įvairiausias valstybines institucijas, ministerijas, kol pagaliau rugsėjo pradžioje pavyko gauti reikiamą atsakymą.

Valstybinė ne maisto produktų inspekcija nustatė, kad minėtos geriamojo vandens valymo sistemos gamintojas yra Lenkijos firma „GSP Group”, išskirtinis amerikiečių firmos „Aquafilter Inc” platintojas Europos rinkoje. Inspekcijos duomenimis, sistemos surenkamos iš JAV tiekiamų detalių.

Anot inspekcijos Klaipėdos skyriaus vyresniosios valstybinės inspektorės Ilonos Bumblienės, nusikaltimo čia nėra. Prekių ženklinimo taisyklės nurodo, kad gamintojas yra tas, kuris prekę gamina, perdirba ar veikia kaip gamintojo atstovas.

„V. Jancevičius atstovauja minėtai lenkų firmai, ši savo ruožtu – amerikiečiams. Visa tai ir nurodoma geriamojo vandens valymo sistemos instrukcijoje. Gal pirkėjas, įsigydamas prekę, jos gerai neperskaitė.

Nežinia kuo galime padėti J. Domarkui. Jo namuose įrengta valymo sistema veikia gerai, o pretenzijos keliamos tik dėl prekės pagaminimo šalies. Jei pirkėjui ir pardavėjui nepavyks susitarti, lieka vienas kelias – kreiptis į teismą „, – sako I. Bumblienė.

J. Domarkas tvirtino neatsisakysiąs savo noro atgauti investuotus pinigus. Jis tikina buvęs apgautas – prekė ne amerikietiška, tad pardavėjas privalo ją priimti atgal.

Vandens valymo įrangą pardavusios įmonės savininkas V. Jancevičius neslepia, kad J. Domarkas jam jau gerai pažįstamas. Anot jo, vyriškio noras atsikratyti prekės, kuri puikiai veikia, labai keistas.

Verslininkas spėja, jog tai esanti konkurencijos pasekmė – galbūt kita kompanija panašią prekę pasiūlė įsigyti pigiau.

„Mes neslepiame, kad šios vandens valymo sistemos surenkamos Lenkijoje. Pabrėžiu, jog jos pagamintos Amerikoje, o Lenkijoje tik surenkamos. Lygiai taip, kaip BMW detalės renkamos Kaliningrade, tačiau niekam nekyla noras abejoti šių automobilių kokybe”, – aiškino įmonės vadovas.

Pasak jo, kretingiškis nenori girdėti šių argumentų, be to, neleidžia savo namuose apsilankyti firmos darbuotojams, teikiantiems garantinį vandens valymo sistemos aptarnavimą.

Žaneta Skersytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kokybė tenkina, tačiau kilmės šalis – ne"

  1. sms

    Aisku, kad ponas „padstavke”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.