Pilnas taupykles – į banką

Juodai dienai linkę kaupti centus tautiečiai Lietuvos banke smulkias monetas gali iškeisti į stambesnes ar į banknotus. Beje, valstybiniame banke ši paslauga teikiama nemokamai. Tuo tarpu komerciniuose bankuose už monetų perskaičiavimą tektų palikti nuo 4 iki 5 procentų nuo keičiamos sumos.

Remiantis Lietuvos banko sociologiniais tyrimais, daugiau nei pusė šalies gyventojų yra linkę kaupti smulkias monetas taupyklėse. Todėl nemažai į apyvartą išleistų monetų, ypač 1 ct, 2 ct ir 5 ct, net nedalyvauja apyvartoje ir neatlieka savo funkcijos.

Šiuo metu vien 1 ct monetų apyvartoje yra apie 160 tonų, tačiau kas mėnesį Lietuvos bankui tenka išleisti dar po tris milijonus šių monetų. Anot Lietuvos banko Kasos departamento direktoriaus Liudo Joniko, šiam reikalui skiriami papildomi milijonai litų galėtų būti panaudojami kitose, valstybei ne mažiau svarbiose srityse.

Centrinio banko teigimu, monetų atsargų geriau nekaupti ir dėl kitos priežasties: įvedus eurą Lietuvoje bus greičiau ir lengviau pasikeisti litus į eurus.

Lietuvos banke, taip pat ir Klaipėdos skyriuje, monetų keitimą atlieka specialus aparatas, rūšiuojantis monetas pagal nominalus, suskaičiuojantis jas bei išspausdinantis čekį. Čia pat esančioje kasoje suskaičiuota suma yra sumokama stambesnėmis monetomis ar banknotais.

Kasos operacijų skyriaus viršininko pavaduotojos Vilijos Bernotienės teigimu, norinčiųjų iškeisti smulkias monetas nuo 2003 m., kai buvo pastatytas keitimo aparatas, padaugėjo. „Be to, žmonės nori keisti pinigėlius nemokamai, tad kreipiasi į mus”, – teigia pašnekovė.

Komerciniai bankai taip pat teikia šią paslaugą, tačiau už ją imamas mokestis. „Hansa banke” monetų perskaičiavimo mokestis siekia 4 procentus nuo keičiamos sumos. Tačiau klientai, pasak telefoninės bankininkystės specialistės Violetos Telich, skambina ir ateina, ypatingai juridiniai asmenys.

SEB Vilniaus banke keitimo paslauga kainuoja šiek tiek brangiau – 4,5 procentų nuo sumos. O „Nord LB” banke už šią operaciją imamas net 5 procentų mokestis. Tačiau klientų, pageidaujančių iškeisti smulkias monetas, anot pardavimų vadybininkės Živilės Jereminaitės, čia sulaukiama retai. „Šalia mūsų esantis Lietuvos bankas šią paslaugą teikia nemokamai, tad ir mes patys pasiūlome žmonėms pasikeisti pinigėlius tenai”, – sako pašnekovė.

Indra Duotaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.