Kultūros paveldo specialistai ragina Klaipėdos valdžią atgaivinti piliavietę

Lapkričio 4-5 dienomis Klaipėdos universitete vykusio mokslinio seminaro dalyviai konstatavo, jog Klaipėdos piliavietė ir ją supanti teritorija turi būti vystoma vieningai ir kuo skubiau.
Dvi dienas žymiausi Lietuvos paminklosaugos, istorijos, architektūros specialistai, Klaipėdos valdžios atstovai bei uostamiesčio intelektualai svarstė, kaip istorinei Klaipėdos vietai sugrąžinti patrauklumą.

AB „Klaipėdos laivų remontas” jau šiemet ketina pradėti piliavietės prieigose esančių pastatų restauraciją ir atstatymą. Tuo tarpu apie Klaipėdos piliavietės atstatymą dar negalvota.

Seminaro dalyviai pateikė išvadas ir rekomendacijas, kuriose pritaria Klaipėdos piliavietės aplinkos koncepsijos nuostatoms, išskyrus aukštuminio pastato vietą ir aukštį bei siūlo Klaipėdos miesto savivaldybei inicijuoti Klaipėdos piliavietės atgaivinimo koncepcijos parengimą, skirti ypatingą dėmesį teritorijos sujungimui su kitomis senamiesčio dalimis ir ieškoti galimybių piliavietės atgaivinimui pasitelkti visus įmanomus finansavimo šaltinius.

Taip pat sutarta, kad Kultūros paveldo departamentas artimiausiu metu pradės rengti piliavietės specialųjų planą, o archeologai spartins piliavietės tyrimus, siekiant nustatyti bastionų ribas.

Klaipėdos piliavietė daugiau nei 60 metų buvo uždara pramoninė uosto teritorija, kuri visiškai atverta lankytojams tik 2005 metų pavasarį. Greta įsikūrusi AB „Klaipėdos laivų remontas” pagal Norvegijos architektų viziją ketina piliavietės prieigose sukurti modernią reakreacinę erdvę su restoranais, viešbučiais, biurų patalpomis bei aikštėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.