Seimas svarstys A. Valionio praeitį tirsiančios komisijos įsteigimo klausimą

Seimas antradienį dar kartą svarstys užsienio reikalų ministro Antano Valionio galimas sąsajas su užsienio valstybių slaptosiomis tarnybomis tirsiančios komisijos sudarymo klausimą.

Kaip jau buvo rašyta anksčiau, spalio mėnesį opozicinės Tėvynės sąjungos nario Jurgio Razmos siūlymu antrą kartą buvo kreiptasi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kuriai teko aiškintis, ar Seimas privalo imtis tirti A. Valionio praeitį.

Etikos sargai, išanalizavę klausimą, pateikė Seimui siūlymą ypatingos skubos tvarka pašalinti tarp bendrosios ir specialiosios Statuto nuostatų egzistuojančią koliziją, o iki tol, kol kolizija nebus panaikinta, laikinąsias tyrimo komisijas sudaryti pagal nusistovėjusią tvarką, t. y. – tokią iniciatyvą parėmus 36 parlamentarams, komisijas sudaryti automatiškai, neteikiant šio klausimo balsavimui.

Rugsėjo pabaigoje į Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi A. Valionio komisijos sudarymo iniciatoriai, daugiausia Liberalų demokratų frakcijos nariai, su prašymu nustatyti, ar Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas nepažeidė Statuto, rugsėjo 27 dienos Seimo plenarinio posėdžio metu nusprendęs komisijos nesudaryti.

Parlamento etikos sargai tąkart nustatė, jog A. Paulauskas Seimo statuto nepažeidė dėl Statuto straipsnių kolizijos.

ELTA primena, jog rugsėjo mėnesį LNK laidoje „Paskutinė instancija” pranešta, kad A. Valionis, tuomet studijavęs Varšuvoje ir dirbęs Lenkijos radijo laidų užsieniui lietuvių kalba redakcijos vadovu, 1991 metais įteikė tuometiniam užsienio reikalų ministrui Algirdui Saudargui jo pokalbių (1990 metų pabaiga-1991 metų pradžia) su Vilniumi išklotines.

A. Saudargas 1991 metais buvo pasitraukęs į Lenkiją sudaryti Lietuvos Vyriausybės emigracijoje, jei sovietams pavyktų įvykdyti perversmą mūsų šalyje.

Jei laikinoji tyrimo komisija antradienį bus sudaryta, ji turės nustatyti, ar televizijos paskelbta informacija atitinka tiesą. Jei tai yra tikri faktai, komisija turėtų išsiaiškinti, kokiu būdu A. Valionis galėjo gauti išklotines, ar apie tai buvo informuotos atitinkamos institucijos ir ar ministras galėjo bendradarbiauti su kurios nors užsienio valstybės slaptosiomis tarnybomis.

A. Valionis yra kategoriškai atmetęs įtarimus, esą jis gali būti susijęs su užsienio valstybių slaptosiomis tarnybomis ir A. Saudargo sekimu Lenkijoje 1990-1991 metais. Pasak ministro, tokie įtarimai tėra provokacija ir kerštas tiek jam, tiek Lietuvos interesus ginančioms valstybės institucijoms.
2005-11-08 04:18

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.