Valdžia liftuose rizikuoja

Realus pavojus užstrigti kabinose – ir Artūrui Paulauskui, ir Algirdui Brazauskui.

Praminė „Šindlerio sąrašu”

Mažiausiai du kartus per savaitę Seimo pirmininkas A.Paulauskas ir premjeras A.Brazauskas tampo nervus sau, apsaugininkams ir radijo darbuotojams.

Jie Vilniuje, Spaudos rūmuose, kiekvieną savaitę kyla liftu į 16 aukšte esantį „Žinių radiją” duoti interviu. Baisiausia, kad niekas nežino, kokia tų liftų būklė – jokio „faneros lakšto” apie jų atliktą patikrą nėra.

Kad tai – ne juokai, įrodė praėjusio šeštadienio įvykis Vilniuje, kai užstrigus liftui jame mirė greitosios pagalbos medikų gabentas sunkiai sergantis ligonis.

Kas būtų, jei staiga liftas imtų ir užstrigtų su mūsų valdžios vyrais? Tiesa, A.Paulauskas dar vyras pačiame jėgų žydėjime, bet A.Brazauskui jau 73-eji. Ar pakibus tarp aukštų uždaroje erdvėje atlaikytų jo širdis?

Juolab, patys Spaudos rūmų darbuotojai su liftais susijusias istorijas vadina tikru „Šindlerio sąrašu”.

Radijo vadovas nerimauja

„Žinių radijo” vadovas Eduardas Eigirdas taip pat susimąstė, kas būtų, jei į laidą vykstantys A.Brazauskas ar A.Paulauskas imtų ir užstrigtų.

„Kažkaip anksčiau apie tai tikrai negalvodavau, bet po tragiško šeštadienio įvykio Vilniuje tokios mintys į galvą pradėjo lįsti”, – „Ekstra žinioms” sakė E.Eigirdas.

Pačiam vadovui lifte užstrigti neteko, tačiau iš kolegų apie istorijas lifte yra prisiklausęs „įvairiausių dalykų”.

„Dabar kai pats kylu, tai svarstau, ar sėkmingai pakilsiu, klausau, kaip ten tos grandinės veikia, koks garsas lifte. Spaudos rūmuose liftai yra trys, šiuo metu vienas iš jų neveikia. Gal ir gerai, juk geriau, kad neveiktų, nei kad nukristų”, – svarstė E.Eigirdas.

Pratūnojo apie valandą

Gerą valandą užstrigusiame Spaudos rūmų lifte teko praleisti „Žinių radijo” žurnalistui Aurimui Peredniui.

„Visa laimė, kad tai buvo po laidos ir niekur skubėti nereikėjo. Išsikviečiau pagalbą. Sėdžiu ir laukiu. Atvažiavo liftininkai, išvadavo kitame lifte buvusius žmones, o mane paliko.

Tada vėl skambinu ir klausiu, kada iš to lifto mane ištrauks. O jie aiškina, kad jau tai padarė. Lifto, kuriame laukiau aš, liftininkai neatidarė neva dėl to, kad jame nesigirdėjo jokio triukšmo – per tyliai laukiau”, – juokdamasis pasakojo A.Perednis.

Ypač blogai būna, jei sustreikuoja ne vienas, o keli Spaudos rūmų liftai: „Tada pašnekovai į šešioliktąjį aukštą lipa laiptais, o laidos metu dar nebūna atgavę kvapo”.

N.Veličkienės nesėkmė

Prieš kelerius metus Spaudos rūmų lifte kelioms valandoms užstrigo ir tuomet į Seimą kandidatavusi verslininkė Nijolė Veličkienė.

Netrukus po šio įvykio imta kalbėti, kad nuo tada N.Veličkienės nė varu į jokį liftą neįvarysi – moteris jų paniškai bijo iki šiol.

Tuo tarpu pati N.Veličkienė šio įvykio prisiminti nenorėjo: „Nelabai aš atsimenu, buvo kažkas tokio. Tąsyk vėlavau į laidą. Viskas baigėsi tuo, kad atvažiavo liftininkai ir mane išvadavo”.

Verslininkė patikino, kad dabar jai liftais važinėtis nebetenka: „Mano name lifto nėra, todėl aš juo ir nevažinėju. O dideli ir erdvūs liftai man atrodo patikimi”.

Seimo pirmininkas negalvoja

Tuo tarpu Seimo pirmininko A.Paulausko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas tikino, kad kylant Spaudos rūmų liftu apie užstrigimus A.Paulauskas kol kas negalvoja.

„Nuotykių nebuvo – neteko užstrigti nei Spaudos rūmų, nei kitame lifte”, – sakė A.Žilinskas.

Meistrai dirba uoliai?

Spaudos rūmų liftus prižiūrinčios bendrovės „Schindler liftas” serviso vadovas Arūnas Rudys tikino, kad Spaudos rūmuose liftai patikrinami kiekvieną mėnesį – atvykę meistrai įvertina jų būklę.

Tačiau apie šiuos patikrinimus, pasirodo, žino tik prižiūrinčios įmonės atstovai – mat jokios informacinės lentelės, kuri bent kiek apramintų nerimaujančius, prie liftų nėra.

Užstrigo Kongresų rūmuose

Nors liftininkai ir teigia uoliai prižiūrintys liftus, jais kylantys žmonės užstringa nuolat.

Kovo mėnesį Kongresų rūmų lifte kelioms valandoms buvo užstrigę ir žinomi politikai bei kiti aukšti pareigūnai.

Europos Parlamento narys Justas Vincas Paleckis, Seimo narys Kazys Bobelis, prezidento patarėja Halina Kobeckaitė, taip pat užsienio reikalų ministro patarėja Violeta Gaižauskaitė bei dar šeši žmonės daugiau kaip valandą kybojo tarp žemės ir dangaus bandydami prisišaukti pagalbos.

Iš spąstų juos išvadavo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro energetikas.

Avarinės liftų tarnybos į Kongresų rūmus neskubėjo, nes administracija nė su viena jų nebuvo sudariusi sutarties.

Originaliausiai lifte įstrigusiems svečiams bandė padėti Japonijos ambasados darbuotojai. Jie kaišiojo tarp lifto durų medines lazdeles, skirtas japoniškiems patiekalams ragauti. Jų pastangomis duryse atsirado siauras plyšys ir į sausakimšą kabiną prasiskverbė daugiau oro.

Duris išlaužė ugniagesiai

Šią vasarą kelias valandas lifte buvo įkalinta radviliškiečių šeima. Daugiabučio lifte įstrigę keturi suaugusieji ir nė vienerių metų neturinti mažametė pagalbos sulaukė tik po poros valandų. Tik tada, kai mergaitė ėmė dusti, nesulaukę „Šiaulių liftų” atstovų, lifto duris išlaužė ugniagesiai gelbėtojai.

Pernai sausio mėnesį Vilniuje lifte įstrigo policijos pareigūnai – jie vyko tikrinti buto, kuriame suveikė signalizacija.

Tačiau tik pradėjęs judėti liftas tarp antrojo ir trečiojo namo aukštų sustojo.

Dar vienas incidentas taip pat įvyko sostinėje – prieš dvejus metus leidęsis liftu moksleivis atsidūrė ligoninėje. Nelaimė įvyko tada, kai neužsidarius lifto durims ėmė smukti jo kabina. Pirmajame aukšte liftas trenkėsi į žemę.

Atrakinę lifto šachtą gyventojai ištraukė iš kabinos sužalotą moksleivį. Vaikui buvo sukrėstos smegenys, prakirstas pilvas.

Liftas įkalino vagis

2002 metais Kaune mįslingomis aplinkybėmis lifto šachtoje žuvo 57 metų vienos įmonės šaltkalvis. Liftas buvo nenaudojamas, užrakintas ir užplombuotas. Įvykį tyrusiems pareigūnams nepavyko išsiaiškinti, kodėl M.Misiūnas į jį lindo.

Dar vienas incidentas 2003 metų pavasarį įvyko Kaune – lifte kartu su savo auka įstrigo du plėšikai. Neveikiantį liftą netruko pastebėti devynaukščio gyventojai ir iškvietė remonto tarnybą.

Triukšmą ir pagalbos šauksmą keltuvo kabinoje girdėję žmonės taip pat paskambino policijai. Atvykę patruliai sulaikė du 21 metų užpuolikus.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.