Benamiai glaudžiasi net po ligoninės langais

1-ojo policijos komisariato organizuotame reide dalyvavę Savivaldybės atstovai turėjo galimybę įsitikinti, kad neturintys kur prisiglausti benamiai šaltomis naktimis mieliau lenda po balkonais, nei prašosi prieglobsčio į Nakvynės namus

Negerovės – šalia mūsų

Spalio pabaigoje mieste vykęs analogiškas reidas 2-ojo policijos komisariato aptarnavimo zonoje, dalyvaujant žiniasklaidos ir Savivaldybės atstovams, atskleidė daug negerovių: siaubingą lindynių nešvarą, tokia kaimynyste nepatenkintų, tačiau bijančių pasiskųsti panevėžiečių kasdienybę, besislapstančius paieškomus asmenis bei daugiabučių namų rūsiuose gyvenančius benamius.

Praėjusią savaitę reide dalyvavo Savivaldybės administracijos direktorius Visvaldas Matkevičius, visuomeninės tarybos prie Vyriausiojo policijos komisariato narys Vidas Balakauskas, 1-ojo policijos komisariato Prevencijos poskyrio vadovas Egidijus Raila bei keturi policijos pareigūnai.

Reido metu buvo apsilankyta ne vienoje asocialioje šeimoje, įtartinuose butuose, kuriuose gali rinktis ir nakvoti benamiai. Buvo tikimasi aptikti ir pilstuko pardavimo vietų. Tačiau tik viename Vasario 16-osios gatvės namo bute buvo rasti girtaujantys asmenys. Tarp jų – ir policijos paieškomas asmuo. Jis iš karto buvo nuvežtas į komisariatą ir apklaustas.

Nesaugi nakvynė

Tik prasidėjus reidui politikai ir pareigūnai rado po Stoties g. 45-ojo namo balkonu nakvynei įsirengusius du benamius. Vyrai čia buvo atsikraustę su visa savo manta, netgi čiužiniais. Paaiškėjo, kad tai policijai gerai žinomi asmenys, ne kartą patekę į pareigūnų rankas būdami neblaivūs.

Dar vienas kuriozas reido dalyvių laukė miesto ligoninėje. Policijai jau nuo seniau buvo žinoma, kad prie Akių ligų skyriaus pastato po balkonu dažnai nakvoja nestabilios psichikos benamė moteris. Gydytojai neturi ramybės, nes vos išvyta moteris vėl akimirksniu sugrįžta. Benamiai netgi įsigudrina prasiskverbti į ligoninės patalpas ir rasti saugią vietelę pernakvoti tamsiuose jos užkaboriuose.

Benamiai vengia Nakvynės namų

Administracijos vadovą ir policijos pareigūnus pribloškė gatvėse mieliau miegančių benamių pareiškimai, kad jie nė už ką neitų ieškotis prieglobsčio į Nakvynės namus. Benamiai aiškino, kad tenai jie yra apvagiami, visaip skriaudžiami, senbuviai atiminėja iš jų pinigus. Be to, už nakvynę per mėnesį jiems reikia mokėti po 22 litus.

Savivaldybės administracijos direktorius V.Matkevičius teigė, kad vaizdas buvo baisus, kai teko iš po balkono traukti „bomžus”. „Labiausiai pribloškė tvarka Nakvynės namuose, – PB sakė administracijos direktorius. – Nors ant kiekvieno kambario durų yra iškabintos vidaus tvarkos taisyklės, kurių pirmame punkte draudžiama rūkyti, šio nurodymo niekas nepaiso. O administracija nepajėgi sudrausminti Nakvynės namų gyventojų, bijo, kad šie nebeateis kitą dieną. Susidarė toks įspūdis, kad šie namai baigia supanašėti su lindynėmis. O tai, kad benamiai nenori eiti į šiuos namus, tiesiog buvo naujiena. Juk Nakvynės namai jiems ir skirti. Tačiau tokie, kokie jie yra tapę dabar, neturėtų būti. Čia reikalinga tvarka ir priežiūra, o jos visai nėra. Pirmiausia reikia pakeisti vadovus, o ateityje juos Nakvynės namus netgi reorganizuoti į Socialinės paramos centrą, tačiau palikti dalį ir Nakvynės namams. Dabar iš Savivaldybės biudžeto išlaikomi Nakvynės namai tikrai neatlieka jiems skirtos funkcijos”.

Virginija Sipavičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.