Kaktusai interjere

Kaktusais puošti interjerą galima tik tada, jei patalpa pakankamai saulėta arba jei ten, kur jie augs, įrengtas liuminescencinis apšvietimas. Kaktusai geriau negu kiti augalai pakenčia centrinio šildymo sausrą.
Šie augalai įdomesni, kai auginami grupėmis. Kaktusai gali puikiai augti ir žydėti pietinėje pusėje, tereikia juos tinkamai įkurdinti. Per visą lango plotį tikslinga įtaisyti 20 cm aukščio ir 25-30 cm pločio dėžę (medinę ar keraminę). Į dėžės dugną įpilkite perplauto žvyro, ant jo statykite vazonuose kaktusus taip, kad žemesnieji būtų arčiau stiklo ir aukštesnieji neužstotų jiems saulės. Tarpai tarp vazonų užpilami žvyru, iš viršaus apdedami stambesniais akmenėliais. Tai apsaugo žemę nuo greito džiūvimo, o vazonai neįkaista nuo saulės ir jautrios kaktusų šaknelės nenukenčia.
Kaktusus galima sodinti drauge su kitais sukulentais, bet jokiu būdu ne su paparčiais, gebenėmis, kuriems reikia visai kitokios priežiūros ir apšvietimo.

Skoningai apipavidalinta dėžė (jei ji dar su kojytėmis) gali puikiai papuošti interjerą, suteikti tam tikrą akcentą.

Labai dekoratyviai atrodo kaktusų kompozicijos įvairios formos keraminiuose induose. Į keraminius indus kaktusai persodinami iš vazonų. Į indo dugną dedamas plytų skaldos drenažas ir tik po to pripildoma kaktusams tinkamos žemės. Paviršiuje užpilama žvyro, uždedami keli dekoratyviniai akmenėliai.

Žalioms svyrančių kaktusų pynėms geras fonas – siena, prie kurios pritvirtinta dekoratyvinė tvorelė. Svyrantieji kaktusai, kurie tėvynėje auga medžių šešėlyje, ypač tinka, nes jiems nereikia tiesioginių saulės spindulių, nors tokia siena neturi būti labai toli nuo lango.

Kaip įkurdinti kaktusų kolekciją, kad ji ir puoštų patalpą, ir atitiktų agrotechninius reikalavimus, kad augalai galėtų gerai vystytis? Pirmiausia parenkamas saulėtas langas. Jeigu kolekcijoje nedaug egzempliorių, juos galima statyti ant palangės dėžėje. Didėjant kolekcijai prie lango rėmų tvirtinami kronšteinai, ant jų išdėstomos lentynėlės – stiklo, medžio, lenkto aliuminio, metalo. Viskas priklauso nuo augintojo fantazijos ir išmonės.

Reikia žinoti ne tik kaip auginti vieną ar kitą kaktusą, bet ir kaip pasirinkti labiausiai tinkamą kambario sąlygoms. Pradėti reikia nuo paprastesnių ypatingos priežiūros nereikalaujančių kaktusų. Tiktai jau turint patirties galima auginti ir retesniuosius.

Kodėl kaktusai įgyja vis daugiau gerbėjų? Priežasčių daug. Mūsų klimato sąlygomis kaktusai dauginasi tik patalpose. Jau vien dėl to jie negali paplisti kaip kiti augalai. Be to, jie labai vertingi ir tuo, kad užima nedaug vietos. Egzotiškumas, kontrastingumas – nuostabiausia jų savybė. Spygliuotame kankorėžyje skleidžiasi reto grožio švelnučių žiedlapių, nuostabaus aromato žiedai. Balti, rožiniai, geltoni, violetiniai, įvairių atspalvių raudoni – dega kaip žiburėliai. Žiedai dažnai būna didesni už augalus. „Dygusis ežys” echinopsis sukrauna didelį baltų, rožinių, violetinių spalvų lelijos formos žiedą. Galima stebėti, kaip jis skleidžiasi: tiesiog akyse sprogsta pumpuras ir palaipsniui išsiskleidžia grakštūs žiedlapiai, apnuogindama auksinius kuokelius. Echinopsio žiedas skleidžiasi vakare ir žydi visą naktį, pripildydamas kambarį narcizų aromato. Kaktusai žydi visais metų laikais. Kai kurie (teisingai prižiūrimi) – kasmet ir net kelis sykius per metus, pavyzdžiui, zigokaktusas. Kiti nelaisvėje visai nežydi arba tik labai jauni, dar kitų žiedų reikia laukti, kol subręs. Bet kaktusų kolekcija visada džiugina akį pūkelių, dyglių spalvų gama, ypatinga forma.

Kosma Baltutytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.