Sūris nuo grindinio – ant stalo

Atrodytų, neginčijama tiesa: maisto produktai turi būti pardavinėjami ten, kur nenusižengiama sanitarinėms higienos normoms. Tačiau prekeivių, siūlančių pieno, varškės ar kitokių gaminių, galima pamatyti ir pačiose netikėčiausiose vietose, pavyzdžiui, ant grindinio prie „Planetos” kino teatro. Visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja nepirkti produktų iš atsitiktinių prekeivių, nes padaugėjo susirgusiųjų dizenterija.

Prekeiviai leidimų neturi

Kauno stoties turgavietės prieigose nuo pat ryto klesti nelegali prekyba: čia gali nusipirkti vaisių, daržovių, uogų, rūkytų mėsos gaminių, net vaistų. Siūloma ir įvairiausių pieno produktų – varškės, sūrio, grietinės. Ant žemės išrikiuota daugybė įvairaus dydžio plastikinių butelių su pienu. Senyva moteris, prekiaujanti krienais, spanguolėmis ir obuoliais, šalia pasidėjusi ir keletą plastikinių maišelių su varške bei sūriais. Už puskilogramį varškės prašo 3 litų, už sūrį – 5. „Pirkit, pas mus pigiau nei parduotuvėje”, – siūlo prekeivė. Paklausta, kas gamino šiuos produktus, atsako nedvejodama: „Pati”. Tačiau ir neprityrusi akis pastebi, kad sūrių gamybos procesas šiai moteriškei labai tolimas.

Netoliese prekiaujanti kaimynė sako, jog sviestą mušė, varškę gamino jos mama. Kita prekeivė, prisistačiusi Adele, yra atviresnė: „Nei aš žinau, kas tuos sūrius darė, nei aš pati juos valgau. Viena ūkininkė prašė parduoti, tai ir prekiauju. Svarbiausia, kad už darbą man sumoka”. Pasidomėjus, ar turi leidimą prekiauti šiais produktais, nesigina: „Iš kur aš jį turėsiu. Niekas čia jų neturi ir niekas nieko netikrina”. Jos kaimynė dėl šio klausimo net įsižeidžia: „Kokių čia dar leidimų norit. Pirkėjams patinka mano sūriai, daugelis ateina ne pirmą kartą”.

Iš Prienų rajono atvažiavusi Paulina, siūlydama pirkti varškės ir grietinės, įtikinėja, kad ji šviežia, siūlo paragauti. „Turiu kelias karves, visą savaitę kaupiu produktus savaitgaliui. Penktadienį čia geriausiai sekasi prekiauti”, – atvirauja prieniškė. Pirkėja pensininkė, derėdamasi tai pas vieną, tai pas kitą prekeivę, su kitomis moteriškėmis dalijasi abejonėmis – esą nežinai, ką gali nusipirkti, baisu, kad neapsinuodytum nešviežiu maistu. Bet, sako moteris, ji vis tiek rizikuoja – pirkti prie turgaus nors ir nesaugu, bet pigiau.

Higienistai skelbia pavojų

Uždarosios akcinės bendrovės „Stoties turgus” direktorius Egidijus Perevičius, paklaustas apie nelegalią prekybą pieno produktais, pasipiktina: „Mūsų turgaus teritorijoje jais niekas neprekiauja. O to proceso, kuris vyksta už turgavietės ribos, mes suvaldyti negalime. Penkiolika metų vargstu, keldamas šią problemą, bet niekam ji nerūpi. Jokių leidimų šie prekeiviai neturi, prie turgaus daro, ką nori”. Pasak direktoriaus, prieš 10 metų tvarkai turgavietėje palaikyti buvo priskirtas vienas policininkas, bet dabar šio etato nebeliko. Tad esą nėra kam kovoti su nelegaliais prekeiviais. Be to, pasak direktoriaus, šalia turgavietės iškilę nemažai nelegalių kioskų, kuriuose taip pat prekiaujama abejotinos kokybės produktais.

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) duomenimis, sausio-rugsėjo mėnesiais mieste 14 kauniečių susirgo ūmia žarnyno užkrečiama liga – dizenterija (šigelioze). Epidemiologinė situacija Kaune ypač pablogėjo paskutinį spalio mėnesio dešimtmetį – šigeliozė įtarta net 8 ligoniams. Nustatyta, kad jie vartojo termiškai neparuoštus sveriamus pieno produktus: varškę, grietinę, pirktus skirtinguose prekybos taškuose Kauno mieste.

„Išsiaiškinome, jog susirgo ne tik tie, kurie pirko pieno produktus turgaviečių prieigose, bet ir legaliuose kioskuose, – pakomentavo situaciją KVSC Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė. – Į šiuos taškus pieno produktus ūkininkai pristato nepakankamai termiškai apdorotus, todėl ir plinta ligos”. Pasak gydytojos epidemiologės, KVSC kreipėsi į Kauno miesto valstybinę maisto ir veterinarinę tarnybą, kad ši laikinai sustabdytų prekybą nepasterizuotais pieno produktais turgavietėse.

Serga ir pensininkai, ir studentai

2-osios klinikinės ligoninės II infekcinių ligų skyriuje pastarosiomis dienomis gydėsi pensininkė Juzefa L. Dizenterija ji susirgo suvalgiusi kioske nusipirktos varškės ir grietinės. Ligoninėje ji buvo gydoma 9 dienas. „Moters būklė buvo pakankamai rimta. Stipriai viduriavo ir jos dukra, tik ligos forma buvo lengvesnė, moteris gydėsi namuose”, – pasakojo skyriaus vedėja Estela Audickienė. Šigeliozės nepavyko išvengti ir jaunai mamai su dviem vaikais, tai pat pagyvenusių sutuoktinių porai – visi jie irgi buvo valgę turgaus kioske pirktų pieno produktų.

Ligoninės palatą penktadienį paliko Lietuvos žemės ūkio universiteto studentas, sirgęs salmonelioze. Viename kioske vaikinas buvo paragavęs vištienos kebabo. Pasak skyriaus vedėjos, dėl sunkios salmoneliozės formos keliems ligoniams net buvo sutrikusi inkstų veikla, ligonius teko dializuoti. Vien spalio mėnesį šiame skyriuje nuo salmoneliozės buvo gydomi 7 ligoniai, o nuo šigeliozės – 6. Gydytoja patarė nepirkti maisto produktų iš atsitiktinių prekeivių ir prekybos taškų, kur neužtikrintos maisto saugojimo ir realizacijos sąlygos.

Aldona Kibirkštienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.