Prekybos ministrė: Prancūzija gali vetuoti PPO derybas

Prancūzija gali vetuoti pasaulio prekybos sandorį, jei nebus susitarta dėl žemės ūkio produkcijos prekybos tarifų, tikino šalies prekybos ministrė.

„Veto grėsmė yra reali, jei pažengsime toliau to, kas yra priimtina, – teigė Kristina Lagard (Christine Lagarde). – Tačiau tikiuosi, kad šio ginklo panaudoti neprireiks”.

Prezidentas Žakas Širakas (Jacques Chirac) praėjusį mėnesį perspėjo Europos Sąjungos (ES) lyderius nepritarti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sandoriui, jei jis prieštaraus bendrai bloko žemės ūkio politikai, kuri daugiausiai naudos atneša būtent Prancūzijai.

K. Lagard teigė, kad žemės ūkis yra strateginis Prancūzijos sektorius.

„Prancūzija turi strateginę žemės ūkio viziją. Tai nėra komercinis sektorius kaip bet kuris kitas”, – pridūrė ji.

Prancūzijos vyriausybė, kurią remia įtakingi šalies žemės ūkio lobistai, nori matyti pažangą derantis ir dėl kitų sričių, tokių kaip pramoninės prekės ir paslaugos.

Europos Sąjungos (ES) prekybos komisaras Piteris Mendelsonas (Peter Mandelson), kuris derybose atstovauja visam narių blokui, yra pasiūlęs vidutinius tarifus žemės ūkio produkcijos importui sumažinti iki vos didesnių nei 12 proc. Tai yra maždaug 38 proc. dabartinių tarifų sumažinimas. JAV ir kitos šalys reikalauja, kad ES importo tarifus vidutiniškai sumažintų 54 proc.

2005-11-07 07:51

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.