Liberaldemokratai sieks, kad Seime būtų įkurtos dar dvi laikinosios tyrimo komisijos

Seimo Liberalų demokratų frakcija ketina siekti, kad Seime būtų įkurtos tiek užsienio reikalų ministro Antano Valionio galimas sąsajas su užsienio valstybių slaptosiomis tarnybomis, tiek Premjero Algirdo Brazausko šeimos narių verslo skaidrumą tirsiančios laikinosios komisijos.

Tai pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Seimo Liberalų demokratų frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis. „Nuo to sprendimo priklausys ne tik tai, kas toliau valdys Lietuvą, bet ir tai, kokioje Lietuvoje mes gyvensime”,- pažymėjo jis.

Liberalų demokratų pirmininkas Rolandas Paksas sakė, kad balsavimas Seime dėl komisijų sudarymo bus labai rimtas demokratijos išbandymas. „Ar išlaikys šį egzaminą valdančioji dauguma, šansų nedaug, bet vis dėlto yra. Manau, kad net ir valdančiajai daugumai dabar yra naudinga susilpninti socialdemokratus ir turėti silpną Premjerą”, – spaudos konferencijoje sakė R. Paksas.

Jis pakvietė Seimo narius nesivadovauti kaip sovietiniais laikais „politinio biuro nurodymais, o balsuoti pagal sąžinę, pagal Konstituciją ir pagal tą priesaiką, kurią Seimo nariai yra davę savo rinkėjams”.

Komisijų sudarymas, R. Pakso nuomone, yra rimtas išbandymas ir Darbo partijai, kuriai priklausantys Seimo nariai pasirašė iniciatyvą sudaryti su Premjeru A. Brazausku susijusią komisiją.

Liberalų demokratų lyderio nuomone, komisijų sudarymas bus rimtas išbandymas ir Tėvynės sąjungai. „Nenorėdami įkurti komisijos ištirti galimų A. Valionio sąsajų su užsienio specialiomis struktūromis jie sudaro pretekstą neįkurti komisijos dėl A. Brazausko veiklos. Mano supratimu, konservatoriai savo veiksmais įvarė save į gilų kampą”, – mano R. Paksas.

Apkaltos būdu nušalintas iš Prezidento posto R. Paksas sakė matąs dvigubus standartus, nes vienos komisijos Seime įkuriamos, o kitos – ne. „Matome moralės kartelę, kuri buvo aukštai pakelta prieš dvejus metus, ir šios kartelės nebeįveikia dabartiniai mūsų politikai”, – sakė R. Paksas.

Europos Parlamento narys Rolandas Pavilionis paragino Seimo narius išsaugoti garbę, sąžinę ir neleisti, kad Lietuvos Seime būtų priimti „nekonstituciniai, europinės demokratijos principus ir vertybes paniekinantys „uždaro rato” sprendimai, kurie grąžintų mus į politinio diktato režimą”.

Antradienio Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkėje numatyta dar kartą pateikti nutarimo projektą dėl laikinosios tyrimo komisijos, tirsiančios užsienio reikalų ministro A. Valionio galimas sąsajas su užsienio valstybių slaptosiomis tarnybomis, sudarymo. Į preliminarią darbotvarkę taip pat įrašytas nutarimo projektas dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos Ministro Pirmininko A. Brazausko šeimos verslo viešbutyje „Crowne Plaza” skaidrumui ištirti sudarymo.

2005-11-07 12:02

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.