Pirma – euras, po to – rinkimai

Naujoji sąjunga (socialliberalai) nusprendė savivaldybių tarybų rinkimus siūlyti surengti 2007 metų pradžioje

Dėl šios savo pozicijos socialliberalai susitarė šeštadienį susirinkę į Raseiniuose vykusį partijos tarybos posėdį. Kaip pareiškė partijos pirmininkas ir parlamento vadovas Artūras Paulauskas, rinkimų datos kaitaliojimas mažina žmonių pasitikėjimą politikais ir gali atrodyti kaip bandymas gudrauti ar manipuliuoti žmonių nuomone.

Neketina slėptis

Savivaldybių tarybų rinkimai pagal įstatymą gali būti surengti tarp 2006 metų gruodžio 3 d. Ir 2007-ųjų vasario 25 d. Valdančiosios koalicijos partijos iki šiol tarpusavyje nėra sutarusios ir suderinusios savo pozicijų, kada rinkimai turėtų būti rengiami.

Kai kurie politikai, svarstydami galimą rinkimų datą, ją sieja su euro įvedimu. Kaip žinia, Lietuva ketina litus pakeisti eurais nuo 2007 metų pradžios. Yra nuskambėję nuogąstavimų, kad jei euro įvedimas būsiąs nesklandus, rinkėjai nusisuks nuo valdančiųjų partijų ir savo balsus atiduos už opozicines politines jėgas.

Tačiau Naujosios sąjungos vadovai šeštadienį garsiai deklaravo, kad rinkimai į savivaldybių tarybas ir naujos valiutos įvedimas neturėtų būti siejami tarpusavyje.

„Mes šių dalykų nesiejame. Nemanau, kad po euro įvedimo politikams reikės slėptis nuo visuomenės. O sieti euro įvedimą su rinkimais būtų nesąžininga rinkėjų atžvilgiu, lyg laikytumėmės pozicijos, kad štai, iš pradžių rinkimai, po to įvedame eurą, o jau po to – kaip Dievas duos. Gal kai kurios partijos taip ir mąsto, bet mes vis dėlto esame valdžioje ir turime prisiimti atsakomybę ir visas, tiek teigiamas, tiek ir neigiamas, pasekmes”, – „Kauno dienai” po partijos tarybos posėdžio teigė socialliberalų vicepirmininkas Artūras Skardžius.

Ta pačia proga Seimo narys A.Skardžius dar kartą patikino, kad šalis euro įvedimui yra pasirengusi. Be to, pasak jo, galima teigti, kad nuo to momento, kai litas buvo atsietas nuo JAV dolerio ir susietas su euru, Lietuvoje jau „yra įvestas euras”.

Garsins pasiekimus

Pasak A.Skardžiaus, Naujoji sąjunga dar nederino savo pozicijos dėl savivaldybių tarybų rinkimų datos su koalicijos partneriais. „Prieš priimant galutinį sprendimą valdančiojoje daugumoje, be abejo, reikės atsižvelgti į visų partnerių pageidavimus ir surasti optimalų sprendimą”, – sakė A.Skardžius.

Pasak parlamentaro, apsispręsti dėl rinkimų reikėtų kuo greičiau, kadangi tai susiję su partijų pasirengimu rinkimams. Be to, ir dabartiniams savivaldybių tarybų nariams yra svarbu žinoti tikslų savo kadencijos laiką, kad galėtų susiplanuoti likusius darbus. „Blogiausia būtų, jeigu Seimas dėl rinkimų datos galutinai apsispręstų tik 2006 metų rudens sesijoje”, – prasčiausią įvykių scenarijų pateikė A.Skardžius.

Šeštadieniniame tarybos posėdyje socialliberalai priėmė ir daugiau sprendimų, susijusių su būsimaisiais rinkimais.

„Partijos taryba nutarimu įpareigojo socialliberalų teritorinius skyrius ištirti vietos regiono gyventojams aktualias problemas ir sukoncentruoti teritorinių skyrių veiklą joms išspręsti, ieškant originalių ir vietos sąlygoms tinkančių efektyvių sprendimų būdų. Skyriai taip pat buvo įpareigoti vietos gyventojams garsinti pasiekimus, kuriuos Naujajai sąjungai pavyko realizuoti Seime, Vyriausybėje, savivaldybėse. Naujosios sąjungos skyriams, rengiantis artėjantiems savivaldos rinkimams, taip pat pavesta sutelkti visus narius užimti aktyvią poziciją aiškinant gyventojams partijos nuostatas, atliktus darbus ir naujas idėjas”, – rašoma po tarybos posėdžio išplatintame socialliberalų pareiškime.

Pasmerkė politinį egoizmą

Socialliberalai aptarė ir šiandienines aktualijas bei priėmė rezoliuciją, kurioje konstatuojama, kad „pastaruoju metu kylantys politiniai skandalai ir įtampa tarp parlamentinių partijų kenkia Seimo ir Vyriausybės darbui, menkina Lietuvos valstybės tarptautinį prestižą”.

„Naujoji sąjunga kategoriškai pasisako prieš trumparegišką politinį egoizmą ir kviečia susitelkti bendram visuomenės labui”, – sakoma priimtoje rezoliucijoje.

Priminsime, kad užpraeitą savaitę tarp dviejų didžiausių valdančiosios koalicijos partijų – Socialdemokratų ir Darbo – lyderių įsiplieskė aštrus žodinis konfliktas. „Darbiečių” vadovas Viktoras Uspaskichas, reaguodamas į socialdemokrato premjero Algirdo Brazausko pareiškimą, kad jis paliks Vyriausybės vadovo postą, jeigu Seime bus sudaryta opozicijos inicijuojama komisija jo šeimos verslo reikalams ištirti, prabilo apie priešlaikinius Seimo rinkimus ir naujos valdančiosios koalicijos formavimą.

Įsižeidęs premjeras pareikalavo V.Uspaskicho atsiprašymo. Nesutarimai tarp šių partijų lyderių buvo užglaistyti praėjusį trečiadienį vykusiame valdančiosios koalicijos Politinės tarybos posėdyje. Visų keturių koalicijos partijų lyderiai pasirašė bendrą rezoliuciją, deklaruojančią siekį ir toliau dirbti kartu. Šeštadienį socialliberalų tarybos posėdyje taip pat buvo patvirtintas Naujosios sąjungos ir Lietuvos teisingumo partijos (LTP) politinės partnerystės susitarimas, pasirašytas šių metų rugsėjo 15 dieną. Toks susitarimas buvo pasirašytas Naujajai sąjungai priėmus LTP kvietimą bendradarbiauti.

Socialliberalai, praėjusiuose Seimo rinkimuose dalyvavę koalicijoje su socialdemokratais, iškovojo 11 vietų parlamente. Apklausų duomenimis, jei šiuo metu vyktų rinkimai, socialliberalai vieni 5 proc. barjero neįveiktų ir į Seimą nepakliūtų – už juos balsuotų 4,1 proc. rinkėjų. Seimo Pirmininko A.Paulausko vadovaujama partija vienija apie 5 tūkst. narių.

Arūnas Ivaškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.