Paukščių gripas: kas tai yra ir kaip jis plinta

Sekmadienį susitikę pasaulio sveikatos apsaugos ekspertai sieks parengti bendrą kovos su paukščių gripo plitimu strategiją, kuria taip pat siekiama apsaugoti nuo užkrato žmones.

Pateikiame kelis esminius faktus apie paukščių gripą:

Paukščių gripo potipių H5 ir H7 ligos sukėlimo galimybės yra mažos arba didelės. Jei randamas H5 tipo virusas, tai dar nereiškia, kad rastas mirtinas H5N1 virusas.

Itin patogeniškas H5N1 virusas ypač pavojingas naminiams paukščiams: per kelias valandas jis gali išguldyti visą paukščių pulką. Tačiau laukinėms antims ir žąsims, kurios gali būti viruso nešiotojos, jis nėra labai pavojingas. Daugeliu atvejų paukščių virusu užsikrėtusios žąsys gali nuskristi didelį atstumą.

Paukščių gripu gali užsikrėsti visi paukščiai, taip pat kitos gyvūnų rūšys, pavyzdžiui, kiaulės, nors tai būna gana retai.

Paukščių gripas plinta per nazalinį/oralinį sekretą bei išmatas.

Manoma, kad migruojantys laukiniai paukščiai paukščių gripą iš Azijos atnešė į Sibirą, Rumuniją ir Turkiją. Tuo tarpu Azijoje paukščių gripo protrūkį greičiausiai sukėlė prekyba gyvais paukščiais.

Paukščių gripu žmogus žmogų užkrėsti gali gana sunkiai. Azijoje šis virusas nusinešė daugiau nei 60 gyvybių, tačiau reikėtų pabrėžti, kad šiame regione žmonės turi artimą kontaktą su paukščiais.

Žmonės turėtų ilgą laiką kontaktuoti su užsikrėtusiais paukščiais, paprastai uždaroje patalpoje, kad užsikrėstų šiuo virusu. Žmonės gali užsikrėsti per fekalines dulkes ar kontaktą su paviršiumi, ant kurio yra užsikrėtusio gyvūno sekreto ar išmatų.

Europoje didžiausią tikimybę užsikrėsti paukščių gripu turi žemės ūkio darbininkai, veterinarai ir žmonės, pjaunantys paukščius.

Nors paukščių gripo virusas gali kauptis audiniuose, tačiau neturima duomenų, kad galima būtų užsikrėsti suvalgius tinkamai apdorotos paukštienos ar kiaušinių. Itin patogeniškų H5 ir H7 virusų sukėlėjai žūsta juos 30 minučių kaitinant 60 laipsnių Celsijaus temperatūroje bei laikant rūgštinėje terpėje.

Manoma, kad Azijoje paukščių gripu užsikrėtė žmonės, pjovę, pešę, mėsinėję ar ruošę paukštieną maistui.

2003 metais nedidelis lengvesnės formos paukščių gripo protrūkis buvo užfiksuotas Nyderlanduose. Nors tai buvo mažiau žmonėms pavojingos atmainos virusas, buvo užfiksuota keletas konjunktyvito atvejų, o kontaktą su užsikrėtusiais paukščiais ilgą laiką turėjęs veterinaras mirė.

Iš visų tipų paukščių gripu tik H5N1 virusu užsikrėtė ir nuo jo mirė žmonės. Užsikrėtusio šiuo virusu žmogaus būklė, nepaisant agresyvaus medikamentinio gydymo, sparčiai prastėja, yra didžiulė mirties tikimybė. Pacientams dažnai diagnozuojamas plaučių uždegimas, nebefunkcionuoja daugelis vidaus organų.

Didžiausia nerimą kelia tai, kad paukščių gripo virusas gali mutuoti į žmogaus žmogui perduodamą formą. Dėl to gali kilti pasaulinė epidemija.

2005-11-07 08:26

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

3 atsiliepimai į "Paukščių gripas: kas tai yra ir kaip jis plinta"

  1. juozas

    nuogi papai jega….. bybis tajp pat…. kushys!!!!! pyzda apchiulpta!!!!!

  2. Rokas

    Labai myliu Ugne ką dary? 😳

  3. Rokas

    Pantika būna nuogi papai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.