Mūsų muzika ir jos kūrėjai „Iš arti”

Kaip ir kasmet, šiemet rudens renginių panoramą solidžiai papildys dešimtą kartą skambėsiantis šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti”

Lapkričio 8-14 dienomis publikai bus pasiūlyta trylika įvairiausių koncertų: Kaune ir Vilniuje skambės simfoniniai, kameriniai, kompiuteriniai, džiazo kūriniai, tik ką sukurti ir jau tapusieji klasika.

Tradiciškai festivalyje „Iš arti” didžiausias dėmesys bus skiriamas Kauno miesto kompozitorių kūrybai, tačiau šiemet jų kompozicijas paįvairins ir svečių iš Klaipėdos – Loretos Narvilaitės, Remigijaus Šileikos, Algirdo Bružo – opusai. „Iš arti” galėsime susipažinti ir su muzikais iš Japonijos, Ukrainos, JAV ir Vokietijos. Festivalio koncertai vyks įvairiose miesto salėse: M.K.Čiurlionio ir M.Žilinsko galerijose, Kultūros rūmuose, menininkų namuose, Karininkų ramovės salėje. Keturi koncertai skambės ir įvairiose sostinės erdvėse.

Festivalio ašis – soliniai koncertai

Koncertai kokiam nors instrumentui ir orkestrui – šių metų festivalio motto. Pasak „Iš arti” meno vadovo Vidmanto Bartulio, „šiemet koncertų netikėtai ir neįtikimai daug sukūrė Kauno kompozitoriai – net penkis šio simfoninio žanro kūrinius! Tai penkiaguba šventė mūsų brolijai, išskirtinis įvykis. Žanras, nuo baroko laikų pergyvenęs daugybę pokyčių, naujų traktuočių, pasiekęs savo kulminaciją brandžiajame romantizme, šiuo metu išgyvena ne pačią iškalbingiausią pauzę, yra gerokai pritilęs”.

Kauno kompozitorius sukurti koncertus, matyt, inspiravo ir puikūs atlikėjai: smuikininkai V.Čepinskis, P.Bermanas, I.Klusaitė, pianistė B.Vainiūnaitė, valtornininkas A.Dirmauskas. Net du koncertus – fortepijonui ir smuikui – sukūrė Zita Bružaitė. Dviejų smuikų sudėtis viliojo V.Bartulį ir Giedrių Kuprevičių, na, o keturios valtornės ir styginių akompanimentas pavergė Dalios Kairaitytės fantaziją.

Profesorius iš Leipcigo ir jo kūriniai

Kompozitorius Berndas Frankė yra viduriniosios kartos atstovas. Jis dėsto kompoziciją Leipcigo konservatorijoje – toje pačioje aukštojoje muzikos mokykloje, kurią kitados yra baigę žymūs Lietuvos kūrėjai: M.K.Čiurlionis, J.Gruodis, K.V.Banaitis, B.Dvarionas, muzikologė J.Čiurlionytė.

Anot V.Bartulio, vokiečių kūrėjas į kauniečių rengiamą festivalį pakviestas neatsitiktinai, nes „buvo ieškota sąsajų su M.K.Čiurlioniu, su jo aplinka. B.Frankės muzika atspindi tai, kuo buvo ir yra garsi Leipcigo konservatorija: tai pagarba tradicijai, profesionalumui, formai. B.Frankės muzika vokiško ir gan rafinuoto stiliaus, jokiu būdu ne minimalistinė. Tai tokia muzika, kokios Lietuvoje jau neberašo arba dar nerašo”. Kad ryšys su M.K.Čiurlioniu būtų dar stipresnis – vokiečių profesoriaus koncertas rengiamas M.K.Čiurlionio galerijos salėje.

„Kelias” – dedikacija M.K.Čiurlioniui

Tai V.Bartulio šią vasarą sukurto opuso pavadinimas. Apie valandą trunkantis veikalas skambės Karininkų ramovės salėje. Draugijos jam nesudarys niekas, nes, pasak autoriaus, „kūrinio sudėtis yra tokia, kad jis niekur nepritampa”.

„Kelias” dedikuotas M.K.Čiurlionio gimimo 130-osioms metinėms. Muzikinį veiksmą čia kurs kamerinis choras „Jauna muzika”, saksofonininkas Petras Vyšniauskas, mušamieji instrumentai, fonograma. Joje panaudoti fragmentai iš M.K.Čiurlionio laiškų Sofijai, ištraukos iš to meto spaudos vertinimų, atsiliepimų apie Čiurlionį, taip pat Čiurlionio muzikos atkarpėlių.

Pasak V.Bartulio, jį traukė M.K.Čiurlionio gyvenimo kelias: „Jis viską darė beprotiškai intensyviai: kūrė muziką, tapė, rašė, mylėjo… Matyt, todėl jauno amžiaus susirgo jo dvasia, netrukus ir kūnas”.

Kameriniai renginiai

Į festivalį atvyksta kamerinis ansamblis iš Ukrainos – „Harmonies of the World”. Ansamblio pagrindą sudaro pasaulyje pripažinto Odesos styginių kvarteto muzikai ir pianistė. Atlikėjai iš antrojo Ukrainos miesto gros daug savo kompozitorių sukurtos muzikos, tačiau nemažai dėmesio skirs ir mūsų kūrėjams – jų programoje skambės Algirdo Briliaus premjera, vilniečių Jurgio Juozapaičio ir Vytauto Germanavičiaus kūriniai.

Festivalyje „Iš arti” sulauksime svečių ir iš Japonijos. Trys muzikantai atliks japonų, lietuvių ir rusų autorių kompozicijas tradiciniais japonų liaudies instrumentais.

Mušamųjų ir elektroninės muzikos koncertai

Pasak V.Bartulio, Lietuvos mušamųjų instrumentų didžiausias virtuozas Saulius Astrauskas dabar turi neblogų studentų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) ir su jais rengia įdomias programas. Pačią naujausią jie parengė „Iš arti” festivaliui. Didesnę pusę LMTA mušamųjų katedros dėstytojų ir studentų koncerto programos sudarys premjeros. Tarp jų – Vlado Švedo, klaipėdietės Loretos Narvilaitės, vilniečio Vytauto Barkausko kūriniai.

Elektroninės muzikos koncertai šiemet bus du – savų ir JAV kompozitorių. Smagu, kad iš San Francisko į Kauną atvyksta gyvi, ne „įrašiniai” elektroninės muzikos kūrėjai. Beje, kompozitoriai ir savo muzikos atlikėjai iš San Francisko į Lietuvą atvyksta savo lėšomis, nes jiems festivalio „Iš arti” programa pasirodė esanti labai įdomi. Telieka priminti, kad elektroninės muzikos koncertai vyks lapkričio 9-ąją ir 11-ąją dienomis. Jie prasidės beveik naktį, 21 val., M.K.Čiurlionio galerijoje.

Na, o pirmasis „Iš arti” koncertas skambės Kultūros rūmuose lapkričio 8-ąją 18 val. Jame skambės Kauno kompozitorių simfoniniai kūriniai, kuriuos atliks Kauno miesto simfoninio orkestro kolektyvas, diriguojamas R.Šerveniko.
Alina Ramanauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.