Valdiškos lovos nebaido net milijonierių

Dauguma parlamentarų iš Kauno naudojasi privilegija nemokamai gyventi Seimo viešbutyje, tik keli įsigijo butus ar namus

Prieš metus buvo išrinktas šios kadencijos Seimas. Per šį laikotarpį jau susiklostė kauniečių parlamentarų gyvenimo sostinėje įpročiai. Daugelis Vilniuje nakvoja tik kelias naktis, kai iki vėlumos užtrunka posėdžiai. Iš pradžių bandę kasdien važinėti iš Kauno greitai pavargo.

Didžioji dalis politikų įsikūrė Seimo viešbutyje. Jo nemokamais patogumais tenkinasi net Seimo milijonieriai. Tik keletas išbandė gyvenimą kituose sostinės viešbučiuose, įsigijo namus ar butus.

Gyveno viešbutyje

Vienas turtingiausių parlamentarų kauniečių Ramūnas Garbaravičius eilinės darbo dienos rytą savo buto Seimo viešbutyje duris atveria dar nespėjęs pasirišti kaklaraiščio, laikydamas jį rankoje. Vieninteliame kambaryje, kuris kartu yra ir miegamasis, ir svetainė, ir darbo zona, ant rašomojo stalo guli šūsnys aplankų su dokumentais. Prie jų tenka padirbėti vakarais.

Pro nedidelius langus matyti automobilių stovėjimo aikštelė, transformatorinė. „Kai pavargęs būnu, užmiegu, bet jos birbimas girdisi visą naktį”, – sako šio buto gyventojas. „Dabar jau pripratau, bet kai čia įsikėliau praėjusių metų sausio mėnesį, vaizdas buvo nykus. Kelios sofos, niūrūs baldai, plikos nenusakomos spalvos sienos”, – prisimena pašnekovas.

Jis nepagailėjo investicijų, kad laikinas būstas taptų bent kiek jaukesnis. Koridoriuje vietoje griozdiškos spintos įrengė naują, su stumdomomis veidrodinėmis durimis, įsigijo šviesias lentynas, prie jų derantį rašomąjį stalą. Svarbiausias pirkinys – patogi dvigulė lova, kuri tilpo nišoje.

„Žmona pas mane nakvoti neliktų, jei ant valdiškos sofos miegoti reikėtų, be to, ant jos užrašyta, kad mechanizmas skirtas ne kasdieniam naudojimui”, – nusikvatojo parlamentaras, rodydamas įspėjimą. Iš namų atvežta keletas paveikslų, vazų, kad būtų panašiau į tikrus namus.

Rinkimų kampanijos metu ir kadencijos pradžioje, apie pusmetį, R.Garbaravičius gyveno netoli Seimo esančiame viešbutyje „Europa city”, kuriame buvo įsikūręs ir konservatorių rinkimų štabas.

„Turėjau nedidelius apartamentus, buvo visai patogu. Tačiau nėra malonu, kai nebelieka privatumo, kasdien svetimi po kambarį vaikščioja, be to, ten nebuvo virtuvės”, – sakė Seimo narys. Jo teigimu, per mėnesį už tai tekdavo pakloti apie 1,2 tūkst. litų. „Tai nėra brangu, lyginant su butų nuomos kainomis”, – tikina R.Garbaravičius. Jo teigimu, už viešbutį mokėjo iš savo kišenės.

Prieš apsigyvendamas nemokamame būste jis sakosi dairęsis Vilniuje buto. Tačiau suprato, kad, norint įsigyti gerą butą centre, prireiktų didžiulės sumos pinigų: „Apsisprendėme, kad to daryti neverta. Turime Kaune savo namą, o į sostinę persikelti gyventi visam laikui tikrai negalvojame. Laikinai kurtis nematau prasmės”.

Teko susimokėti 7 tūkst. litų

Antrą kadenciją Seime dirbanti kaunietė Birutė Vėsaitė Seimo viešbutyje gyvena jau penktus metus, visą laiką tame pačiame dviejų kambarių bute. „Pripratau, nors sąlygos čia prastos. Negali langų praverti: triukšmas, dulkės, gerai dar, kad mano butas toliau nuo tunelio. Jau nekalbu apie baldus”, – rodydama trofėjinę sovietinių laikų sekciją, užgriozdinusią ankštą svetainę, sako Seimo narė.

Nelabai ją pradžiugino ir neseniai nupirkti valdiški minkštieji baldai – dvi niūrios žalsvos spalvos sofos. Ant jų – irgi užrašai apie nekasdienį miegojimą. Užtat miegamajame jaukiau. Ten politikė pasistačiusi nuosavą dailią dvigulę lovą. Nors ir nelabai patenkinta gyvenimu valdiškame būste, politikė nesikelia į butą, kurį jos šeima yra įsigijusi Vilniaus centre, ant Tauro kalno.

Dėl šio būsto prieš kelerius metus jai teko patirti nemalonumų. B.Vėsaitė nemokamai gyveno Seimo viešbutyje, nors turėjo jai priklausiusį butą sostinėje. Pagal įstatymus tokiais atvejais Seimo nariai turi patys mokėti už viešbučio nuomą. Seimo Etikos ir procedūrų komisija tuomet įpareigojo parlamentarę susimokėti už čia pragyventą laikotarpį apie 7 tūkst. litų.

Tačiau dabar politikė už Seimo viešbutį nebemoka, nes butą perrašė sūnaus Felikso, teisės studento, vardu. „Juk ir pirkome tą butą jam, o ne sau”, – tikina. Jis vis dar nebaigtas remontuoti, tačiau B.Vėsaitė aiškina ir ateityje ten neplanuojanti gyventi, mat yra tik du nedideli kambarėliai. Be to, sūnus nori gyventi savarankiškai. Dabar jis kartais nakvoja pas mamą Seimo viešbutyje.

Sūnui perrašytas butas yra prestižinėje vietoje šalia Profsąjungų rūmų, ramioje gatvelėje. Jis užima pirmąjį nedidelio namo aukštą. Anksčiau čia buvo skalbykla. Antrame ir trečiame aukšte įsikūrę kiti gyventojai. Politikės šeimai priklausančio buto langai nauji, bet dar apklijuoti celofanu, nutaškyti dažais. Lauko durys taip pat naujos.

Nusipirko būstą centre

Violeta Boreikienė, taip pat esanti Seimo milijonierių sąraše, pirmąjį pusmetį į darbą važinėjo iš Kauno, kol pavargo. Tada apsigyveno Seimo viešbutyje, bet iškentė čia vos pusmetį: „Man teko butas virš tunelio. Triukšmas, dulkės, nuolatos tvyro prieblanda. Po kelių mėnesių pablogėjo ir mano, ir sūnaus regėjimas. Todėl paėmėme paskolą ir įsigijome naujos statybos butą Vilniaus centre, Šnipiškių rajone”.

Šeima, įsirengusi kelis kambarius, skubėjo persikelti ir kurį laiką čia jau gyvena. „Seimo viešbutyje niekas nekainuoja, tačiau mes nusprendėme, kad sveikata svarbiau, dabar gyvename kaip visi Lietuvos žmonės, be jokių privilegijų”, – sako V.Boreikienė, naujame bute įsikūrusi su sūnumi ir vyru Romualdu.

V.Boreikienė dar turi butą ir Kauno centre. Ji teigia jo neketinanti parduoti ir net nenuomojanti – stovi tuščias. „Ką žinai, gal teks visam laikui grįžti, jei nebeišrinks antrai kadencijai”, – svarsto.

Iš kauniečių politikų bene rimčiausiai šaknis sostinėje įleido Egidijus Vareikis. „Bet širdyje jaučiuosi kaunietis, be to, gyvenu ne Vilniuje, o šalia jo, kaime, tad dabar save laikau kaimiečiu, nors iki Seimo tik 13 kilometrų”, – sako Vilniaus rajone, Bendorėlių kaime, uždarame individualių namų kvartale įsikūręs parlamentaras.

Rytais jį iki darbo pamėtėja į mokyklą savo mašina važiuojanti vienuoliktokė dukra Aistė, o vakarais parveža žmona. „Tėtis baigia atprasti vairuoti”, – juokiasi Aistė. Darbai E.Vareikį į sostinę atvijo daugiau nei prieš dešimtmetį. Tačiau iki 2000 metų, kai pirmą kartą buvo išrinktas į Seimą, į Vilnių važinėdavo iš Kauno.

Vėliau kurį laiką gyveno Seimo bendrabutyje Fabijoniškėse, tik savaitgaliais parvažiuodavo namo. Bet ten sąlygos buvo nekokios ir su žmona Rozvita vis prasilenkdavo, mat aktyviai dalyvaujanti ateitininkų organizacijos veikloje R.Vareikienė dažnai savaitgaliais išvyksta į įvairius renginius.

Todėl prieš trejus metus Vareikiai nusprendė keltis į sostinę. Pardavė Kaune turėtą butą, paėmė paskolą 20 metų ir įsigijo namą Bendorėliuose. „Gal ir sugrąžinsime iki pensijos”, – juokauja R.Vareikienė, jau įpratusi prie sostinės kamščių ir patogaus gyvenimo ramioje užmiesčio vietoje.

Keltis į Vilnių nenori

Tarp turtingiausių Seimo narių priskiriama Vilma Martinkaitienė sako sostinėje nakvojanti vos kelias dienas per savaitę, todėl tenkinasi Seimo viešbučiu. Po vasaros atostogų jai, apsiginklavus skuduru ir plovikliais, teko šveisti juodus, lipnius suodžius, kuriais buvo užneštas visas butas. Jos šeima, vyras ir dukra, gyvena Kaune.

„Ir nedirbant Seime man teko daug važinėti, esu įpratusi prie tokio tempo”, – teigia buvusi verslininkė. „Niekada gyvenime”, – sako ji, paklausta, ar neketina keltis gyventi į sostinę, čia įsigyti butą ar namą. „Nemėgstu didmiesčių, tų dangoraižių, blokų. Kaskart, kai grįžtu į Kauną, džiaugiuosi, kad jis dar šiokia tokia provincija”, – aiškina pakaunėje, Kaniūkuose, sublokuotame name įsikūrusi parlamentarė.

Nemokamu gyvenimu valdiškame bute per daug nesiskundžia ir Darbo partijos narė Vilija Vertelienė: „Svarbiausia, kad darbas arti. Atsikeli ryte, per gatvę perbėgi. Patogu, ypač žinant, kokie sostinėje – kamščiai. Dėl to neplanuoju įsigyti kokį gyvenamąjį plotą ar nuomoti. Kol atvažiuotum iš kitos miesto vietos, užtruktum, kiek ir iš Kauno. Kai truputį spūsteli greitį, per 50 minučių atleki”.

Jau antrą kadenciją Seime dirbanti Dalia Teišerskytė valdiškame bute pasistengė įsikurti kaip namie: pasidarė remontą, atsivežė savo baldus. Jai nė minčių nekyla ieškotis kito būsto sostinėje: „Brangu, o kita vertus, mano namai Kaune, ten visi vaikai, anūkai gyvena”.

Parlamentarė Vida Marija Čigriejienė sakosi nesanti pretenzinga: jai gerai, kaip yra. Gyvena kartu su vyru Seimo viešbutyje ir nesuka sau galvos.

Kaziui Starkevičiui namų atmosferą čia padeda sukurti kartu gyvenanti dukra studentė: „Anksčiau ir kita dukra dirbo Vilniuje ir čia gyveno, tada ir žmona iš Kauno su sūnumi dažniau atvažiuodavo. Savaitgaliais kai kada visi susirenkame ir dabar, lankome renginius sostinėje”. Kito būsto K.Starkevičius neieško. Miestas netraukia nemažą ūkį prie Rokų greta Kauno turinčio politiko.

Kelias naktis per savaitę Seimo viešbutyje nakvoja ir Arimantas Dumčius, Laima Mogenienė, čia gyvenanti su dukra studente. Čia įsikūrusi ir Vincė Vaidevutė Margevičienė, Vydas Gedvilas, Saulius Girdauskas, kai kurie kiti kauniečiai politikai.

Svarbu, kad nemokamai

Nors ir peikiantys nepatogų, nejaukų, užterštoje, triukšmingoje vietoje esantį valdišką būstą, nepatogias lovas, aplūžusius baldus politikai jo per daug nesikrato, netgi tie, kurių turtas skaičiuojamas milijonais: juk už nieką mokėti nereikia. Gali nors ir visą šeimyną susivežti, vis tiek nieko nekainuos, jei ir valandų valandas vonioje pliuškentumeis ar elektrą visą parą degintum.

Iš 140 parlamentarų šiuo metu Gedimino prospekte esančiame viešbutyje gyvena 72. Trys butai tebėra laisvi. Kitas Seimo bendrabutis L.Giros gatvėje tapo laikinais namais 2 parlamentarams. Iš visų valdiškuose butuose įsikūrusių politikų tik 4 patys moka simbolinę nuomą ir už komunalinius patarnavimus (tai reiškia, kad jie turi būstus sostinėje) – kas mėnesį po 98 centus už 1 kvadratinį metrą ploto ir vandenį, elektrą bei šildymą.

Likusiųjų gyvenimo viešbutyje išlaidas dengia visi mokesčių mokėtojai. Seimo kanceliarijos duomenimis, per mėnesį Seimo narių išlaikymas Gedimino prospekte esančiame viešbutyje, įskaitant algas jo darbuotojams, administravimo bei eksploatacijos išlaidas, mokesčius už elektrą, šilumą ir vandenį, atsieina 101,7 tūkst. litų. Dar apie 24 tūkst. litų kainuoja pastate L.Giros gatvėje gyvenančiųjų išlaikymas.

Per metus susidaro apvali sumelė – netoli 1,5 milijono litų. Per Seimo kadenciją – 6 mln. Ši suma būtų mažesnė, jei patys už save susimokėtų bent politikų šeimų nariai, gyvenantys kartu valdiškame būste, tačiau to iš jų įstatymai nereikalauja. Gal išties būtų pigiau, jei iš kitų miestų atvykę parlamentarai gautų dienpinigius pragyvenimui sostinėje ir patys rūpintųsi, kur apsigyventi.
Giedrė Budvytienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.