Į Lietuvą renkasi žiemos paukščiai

Pirmosiomis lapkričio dienomis daug kur Lietuvoje pasirodė svirbelių – iš šiaurės atskridusių kuoduotų varnėno dydžio paukščių.

Šiemet svirbeliai atskrido beveik trimis savaitėmis vėliau, matyt, juos sulaikė šilti ir švelnūs orai šių paukščių veisimosi vietose Šiaurės Europoje.

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius sako, kad sekliuose ir srauniuose upeliuose taip pat jau pasirodė pirmieji vandeniniai strazdai. Šie paukščiai ypatingi tuo, kas maisto ieško nardydami vandenyje. Prie neužšąlančių upelių jie gali gyventi visą žiemą ir išsimaitinti.

Šiemet kaip niekada daug Lietuvoje yra iš šiaurės atskridusių čimčiakų: jų gausu dirvonuose, aukštaūgių žolių sąžalynuose, kur šie paukščiukai lesa augalų sėklas.

Iš šiauriau esančių regionų į mūsų kraštą pradėjo skristi smilginiai strazdai – kartu su svirbeliais, juodgalvėmis sniegenomis jie lesa šermukšnių, gudobelių vaisiukus.

Ventės rago ornitologinės stoties darbuotojai stebisi skrendančių ilgauodegių zylių gausa. Šiemet šių paukščių daug kaip niekada – per pirmąsias lapkričio dienas jų sužieduota daugiau nei tūkstantis.
2005-11-05 09:54

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.