Ukraina atsiprašė Baltarusijos dėl A. Lukašenkos palyginimo su A. Hitleriu

Ukrainos užsienio reikalų ministras Borisas Tarasiukas penktadienį atsiprašė dėl to, kad premjeras Jurijus Jechanurovas Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką palygino su Adolfu Hitleriu (Adolf Hitler).

Pasak ministro, šią savaitę per viešnagę Vašingtone išsakytas mintis amerikiečių žiniasklaida išėmė konteksto.

Karnegio fonde sakydamas kalbą apie demokratiją Rytų Europoje, J. Jechanurovas apie A. Lukašenką sakė: „Jis yra talentingas propagandininkas. Dabar suprantu, kodėl ketvirtajame dešimtmetyje vokietės šaukė: „Noriu vaiko nuo A. Hitlerio”.

Valstybinė Baltarusijos televizija trečiadienį J. Jechanurovo pastabas pavadino „agresyviomis” ir „nedraugiškomis”, o Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pareikalavo pasiaiškinimo.

B. Tarasiukas tikino, kad užsienio žiniasklaida iškraipė J. Jechanurovo mintis. Anot jo, premjeras visiškai nenorėjo kritikuoti Baltarusijos ar jos vadovo.

Palyginimai su buvusiu Vokietijos lyderiu A. Hitleriu Baltarusijoje laikomi dideliu įžeidimu. Be to, Minskas su dideliu nerimu stebėjo pernai Ukrainoje įvykusią vadinamąją „oranžinę” revoliuciją, po kurios į valdžią atėjo provakarietiškai nusiteikęs prezidentas Viktoras Juščenka.

Baltarusijoje prezidento rinkimai vyks kitų metų spalį. Beveik neabejojama, kad juose dėl trečiosios kadencijos varžysis ir A. Lukašenka, kuris yra pareiškęs, kad Baltarusijoje tikrai „nebus jokių oranžinių revoliucijų”.
2005-11-04 16:27

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.