Žmogaus gyvybę prenatalinėje fazėje saugantis įstatymas gali prieštarauti Konstitucijai, mano Seimo komitetas

Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektas gali prieštarauti kai kurioms Konstitucijos normoms, prie tokios išvados priėjo penktadienį šį projektą svarstęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Komentuodamas šį sprendimą Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Albertas Sereika Eltai sakė manąs, kad šis įstatymas prieštarauja ne tik Konstitucijai, bet ir žmogiškosioms normoms. Parlamentaras apgailestavo, kad nepateikta statistikos duomenų, kaip veikia toks įstatymas Lenkijoje, Airijoje ir Maltoje. „Įdomu būtų sužinoti, kiek tų šalių moterų važiavo į kitas šalis nutraukti nėštumą. Manau, kad toks įstatymas būtų ne tik moterų, bet ir vyrų teisių pažeidimas”, – sakė jis.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto sprendimą projektą inicijavęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Seimo narys Valdemaras Tomaševskis pavadino „politiniu užsakymu”. Jis sakė manąs, kad nepaisant pasipriešinimo rytoj ar poryt toks įstatymas bus priimtas. „Negali egzistuoti tokia visuomenė, kuri nepajėgi apginti nekaltus vaikus, nes tokia tauta neturi ateities”, – sakė Eltai V. Tomaševskis.

Jis teigė bandysiąs vėl surinkti Seimo narių parašus ir dar kartą teikti Seimui šį įstatymo projektą.

Pagal siūlomą projektą, nutraukti nėštumą gali tik gydytojas, kai nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, prenataliniai tyrimai arba kitos medicinos prielaidos rodo didelę tikimybę, jog vaisius bus sunkiai ir nepagydomai pažeistas arba sirgs nepagydoma, jo gyvybei gresiančia liga, arba yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų.

Projektą parėmęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Vidmantas Žiemelis nemano, kad toks įstatymo projektas prieštarauja Konstitucijos 22 straipsnio kai kurioms normoms.

„Nemanau, kad siūlomas projektas prieštarauja Konstitucijos nuostatoms, skelbiančioms, kad „žmogaus privatus gyvenimas yra neliečiamas” bei „įstatymas ir teismas saugo, kad niekas nepatirtų savavališko ar neteisėto kišimosi į jo asmeninį ir šeimyninį gyvenimą, kėsinimosi į jo garbę ir orumą”, – sakė Eltai V. Žiemelis.

V. Tomaševskis pastebėjo, kad šiuo metu nėra aiškaus apibrėžimo, jog žmogaus gyvybė prasideda prenatalinėje fazėje. „Dėl to susiklostė tokia padėtis, kai nėštumo, ypač iki 12 savaitės, nutraukimas neturi jokių teisinių ir moralinių pasekmių. Tai šiandien vienas iš veiksnių, sąlygojančių žemą visuomenės moralinį lygį ir kritišką demografinę situaciją”, – sakė Eltai V. Tomaševskis.

Įstatymo projektas teikiamas kartu su Civilinio kodekso ir Baudžiamojo kodekso pakeitimų ir papildymų projektais. Civiliniame kodekse siūloma nustatyti, kad pradėtas, bet dar negimęs vaikas turi tokį pat civilinį teisnumą kaip ir gimęs, tačiau turtinės teisės jam atsiranda nuo gimimo momento. Baudžiamojo kodekso pakeitimų projekte siūloma nustatyti atsakomybę už vaiko prenatalinėje fazėje sužalojimą ar susargdinimą, taip pat patikslinant neteisėto aborto sampratą.
2005-11-04 16:05

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.