Nelegaliomis statybomis turi rimtai susirūpinti Vyriausybė, tvirtina A. Paulauskas

Nelegaliomis statybomis, įgaunančiomis masinį pobūdį, turi susirūpinti ne tik Seimas, bet ir Vyriausybė, teigia Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas.

„Seimo pastangomis nelegalių statybų problemos išspręsti tiesiog neįmanoma, turi būti sutelktos visų institucijų pajėgos. Galvoju, kad visų pirma susirūpinti reiktų Vyriausybei, nes Seimas kelia šį klausimą. Seime konstatuojami pažeidimai, Seime parodoma, koks įstatymas pažeidžiamas, pareigūnai, kurie tai padarė, bet jei vykdomosios valdžios grandys neveiks ir principingai negins teisinės valstybės principų, turėsime tokią situaciją kaip dabar”, – penktadienį Lietuvos radijo laidai „Ryto garsai” sakė A. Paulauskas.

Anot jo, ne tik Neringoje, bet ir daugelyje kitų rajonų pažeidžiami įstatymai, reglamentuojantys statybas, valstybės žemės disponavimą, todėl šiuo reiškiniu reikia rimtai susirūpinti, nes jis įgauna masinį pobūdį.

Seimo Pirmininko teigimu, matyti, kad atliekami įvairūs spekuliatyviniai sandoriai, kai institucijos, kurioms patikėta valstybinė žemė, pradeda atlikinėti sandorius su privačiomis įmonėmis ir ne aukciono būdu joms atiduoda žemes. Tai, A. Paulausko žodžiais, yra ne kas kita, kaip „valstybės turto parceliavimas apeinant įstatymus”.

ELTA primena, kad Vilniaus miesto savivaldybė teisę į valstybinės paskirties žemę iki 2099 metų yra perdavusi įmonių grupei „Rubicom group”, kuri šalia jau pastatytos „Siemens” arenos planuoja statyti vandens pramogų parką ir daugiaaukščius gyvenamuosius namus.

Anot A. Paulausko, netinkamu valstybinės žemės panaudojimu ir nelegaliomis statybomis turi labai rimtai susirūpinti Vyriausybės atstovai, kontroliuojantys savivaldą ir prižiūrintys, kad būtų priimami nepažeidžiantys įstatymų savivaldybės sprendimai, taip pat apskričių viršininkai.

Jo manymu, atitinkamų veiksmų turi imtis ir institucijos, turinčios teisę sustabdyti statybas. Jei reikia, galima pasitelkti teismus, kurie padedami antstolių galėtų įvykdyti tokius veiksmus.

Kaip jau skelbta, prieš kelias savaites Seimo Pirmininkas išreiškė griežtą poziciją dėl Klaipėdos apskrities viršininko administracijos sudarytos komisijos išvadų dėl nelegalių statybų Kuršių nerijoje. Ši komisija nerado nė vieno valdininko, kurį reikėtų bausti dėl aukščiausių šalies vadovų pyktį sukėlusių nelegalių statybų Kuršių nerijoje. Jis taip pat paragino atsistatydinti Klaipėdos apskrities viršininkę Virginiją Lukošienę, tačiau Vyriausybė, kuriai valstybės tarnautoja yra pavaldi, praėjusią savaitę paskyrė ją į dar vienas atsakingas pareigas – tikrąsias Europos Sąjungos regionų komiteto nares.

Anksčiau apskrities viršininkė žurnalistams yra pareiškusi esą sąmoningai jokių pažeidimų nedariusi ir todėl atsistatydinti neketinanti, nes taip pripažintų savo kaltę.

Savo ruožtu dėl galimo tarnybinių pareigų neatlikimo ikiteisminį tyrimą daugiau nei prieš mėnesį pradėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Šiuo metu yra 27 įtartini statybų Neringoje epizodai. Klaipėdos apygardos prokuratūra dėl dviejų detaliųjų planų galiojimo sustabdymo kreipėsi į teismą. Dauguma statybų Neringoje detaliųjų planų patvirtinti V. Lukošienės parašais.

Ketvirtadienį Premjeras Algirdas Brazauskas pažadėjo, jog kitą savaitę pradės aiškintis V. Lukošienės veiklą, susijusią su neteisėtomis statybomis Kuršių nerijoje. Premjeras patikino, kad tai daryti bus pavesta komisijai ir specialistams iš įvairių žinybų, pranešė Lietuvos televizijos žinių laida „Panorama”.

Prezidentas Valdas Adamkus šio mėnesio pradžioje ragino Vyriausybės atstovą Klaipėdos apskrityje ir Generalinę prokuratūrą kreiptis į teismą, kad būtų panaikinti leidimai statyboms, kurie buvo išduoti pažeidžiant įstatymus. Taip pat Prezidentas reikalavo rasti ir paviešinti kaltuosius, išdavusius įstatymus pažeidžiančius statybos leidimus, bei jų išdavimo aplinkybes.

2005-11-04 11:22

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.