Lietuvoje paukščių gripo atvejų nenustatyta, tačiau grėsmė išlieka

Europoje pasirodžiusios pavojingos ligos – paukščių gripo atvejų Lietuvoje nenustatyta. Tai patvirtina Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje (NVL) atlikti kritusių laukinių ir naminių paukščių tyrimai.

NVL vadovo Jono Miliaus teigimu, per pastarąsias dvi savaites dėl paukščių gripo ištirta daugiau kaip 400 nugaišusių laukinių ir naminių sparnuočių. Ventės rage veikia migruojančių paukščių veterinarinio stebėjimo postas, kuriame tyrimui paimamai praskrendančių paukščių kraujo mėginiai. Kol kas visi tyrimo dėl šios ligos rezultatai buvo neigiami.

J. Milius sakė, kad žmonės praneša apie nugaišusius paukščius, kviečiasi veterinarijos specialistus. Jis nuramino Pakruojo rajono gyventojus, kad praeitą savaitę ten rasta nugaišusi gulbė paukščių gripu nesirgo. Tai nustatyta NVL atlikus tyrimą. Paukščių gripas nenustatytas ir iš Pakruojo atvežtiems tirti nugaišusiems naminiams paukščiams.

Veterinarijos specialistai tvirtina, kad Lietuvoje paukščių gripas pirmiausia pavojingas patiems sparnuočiams. Todėl Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ypač sugriežtino valstybės sienų kontrolę, kad užkirstų kelią gyviems paukščiams ir paukštienos produktams įvežti. Žmonėms, keliaujantiems iš ne Europos Sąjungos šalių, neleidžiama įsivežti jokio gyvūninės kilmės maisto.

Neleidžiama organizuoti paukščių parodų, mugių, pasirodymų, kur gali būti demonstruojami paukščiai. Prekiauti egzotiniais ir naminiais paukščiais galima tik specializuotose parduotuvėse. Turguose gyvais paukščiais, tarp jų ir balandžiais, prekiauti kategoriškai draudžiama.

VMVT direktorius Kazimieras Lukauskas sako, kad šalies paukštynuose auginami paukščiai yra sveiki, jie neturi kontakto su laukiniais sparnuočiais. Todėl lietuvišką paukštieną žmonės gali pirkti be jokių abejonių.

2005-11-04 11:59

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.