Kiek kainuoja malkos?

Nors yra įsisteigę daug malkas tiekiančių privačių įmonių, tačiau kainos beveik visose vienodos. Nė viena įmonė neparduoda malkų išsimokėtinai.

Šiuo metu žmonės dažniausiai perka jau suskaldytas malkas. Dvylika kubinių metrų – pilna sunkvežimio „Kamaz” priekaba skaldytų malkų kainuoja apie septynis šimtus litų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

PVM malkoms sudaro 18 procentų nuo sumokėtos sumos. Nuo septynių šimtų litų sumos susidarytų dar 126 litai. Jei malkas pristato pati įmonė, priklausomai nuo atstumo kaina gali pakilti arba nukristi keliasdešimčia litų.

Dažniausiai skaldytos malkos būna alksnio arba juodalksnio. Kietesnės medienos malkų, kaip uosis arba beržas, 12 kubinių metrų kainuoja apie aštuonis šimtus litų be PVM.

Pilnas kamazas lentų atraižų be PVM kartu su atvežimu kainuoja apie penkis šimtus litų.

Kubinis metras pjuvenų kainuoja iki 20 litų. Čia reikėtų sumokėti už atvežimą priklausomai nuo atstumo. Už vieną kilometrą imama apie du litus.

Palaidų pjuvenų taip pat galima gauti ir iš baldus gaminančių įmonių. Vasarą jos neturi kur jų dėti, todėl nemokamai atiduoda žmonėms. Reikia sumokėti tik už atvežimą. Pagrindinis šių pjuvenų minusas tas, kad jose yra įvairių cheminių priemaišų, kurios degdamos užteršia katilus.

Paruoštą medieną kurui parduoda Kretingos miškų urėdija, kuriai priklauso ir Klaipėdos rajono miškai. Malkinės medienos – tokios kaip alksnis, drebulė – vienas kubinis metras be PVM kainuoja 50 litų.

Kietesnės medienos – kaip beržas – toks pat kiekis be PVM kainuoja 60 litų.

Urėdija malkas nemokamai į namus pristato tik jei perkama daugiau nei 25 kubiniai metrai medienos.

Kretingos miškų urėdijos urėdo pavaduotojas medienos ruošai ir prekybai Bronius Šakalys teigė, kad mažiau pasiturintys žmonės malkų kurui gali pasiruošti ir pigiau.

Anot jo, galima valyti mišką, prisirinkti iš kirtaviečių, pagriovių, pakelių. Priklausomai nuo medienos rūšies už vieną kubinį metrą reikia mokėti nuo dviejų iki penkių litų. Taip šiemet jau iškirsta apie tūkstantis kubinių metrų medienos.

Vincas Grigas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kiek kainuoja malkos?"

  1. RITA

    Parduodu malkas supjautas kaladėlėmis arba skaldytas. Kaina už 10kub.m.kaladėmis; Ąžuolas, Uosis, Beržas-1500LT. Alksnis,Pušis-1300LT. Drebulė, Eglė-1100LT. Kaina už 10kub.m.skaldytų malkų ;Ąžuolas, Uosis,Beržas-1650LT. Alksnis,Pušis-1450LT. Eglė, Drebulė-1250LT.Atvežame per 2-4 darbo dienas. Kaune ir Kauno raj. pristatymas NEMOKAMAS.. Tel 860393544

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.