Klaipėdos varpai suseno

Uostamiestyje vakar viešėję Olandijos varpų meistrai patvirtino senus karilionininkų nuogąstavimus – Klaipėdos karilionas prastos būklės.

Išsiderinusio kariliono varpus siūloma perlieti arba sukonstruoti naujus.

Centrinio pašto bokšte karilionas su 48 varpais buvo pastatytas prieš du dešimtmečius.

Jį meistravusi Vokietijos kompanija varpus liejo keturis kartus, tačiau broko vis tiek nepavyko išvengti.

Anot karilionininko Kęstučio Kačinsko, dabar po kiekvieno varpų muzikos koncerto porą dienų tenka remontuoti mechanizmą. „Tai iš tiesų problema, nes ir norinčiųjų pas mus koncertuoti nelabai yra. Tie, kurie kartą atvažiavo, antrą jau nebenori”, – neslėpė muzikantas.

Klaipėdos koncertų salės direktorė Audronė Umbrasienė įsitikinusi, kad varpai gali skambėti ne tik savaitgaliais. „Varpas yra daugiau nei muzikos instrumentas. Visuomet jis buvo labai svarbus bendruomenės gyvenime”, – sakė A.Umbrasienė.

Spręsti problemą buvo imtasi prieš šešerius metus. Jau tada buvo nutarta restauruoti karilioną. Beveik pusę milijono litų kainuojančius darbus pavesta atlikti vienai olandų kompanijai. Tačiau pagal tuo metu galiojusį Viešųjų pirkimų įstatymą savivaldybė negalėjo pirkti paslaugos iš vieno šaltinio, todėl projektas sustojo.

Dabar, anot uostamiesčio mero Rimanto Taraškevičiaus, miestas yra finansiškai pajėgus turėti gerą karilioną, todėl sugrįžta prie projekto.

Buvo pakviesti olandų varpų liejyklos „Royal Eijspouts” ekspertai, kad įvertintų Klaipėdos karilioną. Kompanijos viceprezidentas Jopas G.A.van Bruselas teigė, kad jis pastatytas puikioje vietoje, tačiau yra prastos būklės – mechaninė dalis išsiderinusi, klaviatūra neatitinka standartų. Pasak jo, varpus reikia perlieti arba pagaminti naujus. „Mūsų kompanija galėtų atnaujinti patį karilioną, o jį pastatytų vietinė kompanija, taip būtų sutaupyta papildomų lėšų”, – sakė ekspertas.

Manoma, kad kariliono atnaujinimas ir pastatymas kainuotų apie milijoną litų. Miesto vadovas teigė, kad tokia suma atsirastų. Neatmetama galimybė ir pasinaudoti struktūrinių fondų parama.

R.Taraškevičius sutarė su olandais, kad artimiausiu metu jie pateiks išvadas ir planą, kaip turėtų vykti darbai. Jei jie vyks sklandžiai, jau per kitas Kalėdas klaipėdiečiai turėtų išgirsti naujų varpų muziką.

Aurelija Kripaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.