Seimo narė teisybę įrodinės archyviniais dokumentais

Parlamentarė Rasa Juknevičienė ir jos vyras renka medžiagą Seimo etikos ir procedūrų komisijai

Vakar parlamentarės vyras advokatas Zenonas Juknevičius Valstybinėje mokesčių inspekcijoje užsisakė prieš penkerius metus paties pateiktos deklaracijos kopiją. Praturtėjimu iš „Mažeikių naftos” pardavimo istorijos žiniasklaidoje įtarta Seimo narė šią deklaraciją kartu su kitais pačios surinktais dokumentais ketina perduoti parlamento etikos sargams.

Tikina, kad pinigai buvo tik „menami”

Žiniasklaidoje pasirodžius spėlionėms, jog buvęs verslininko Aleksandro Abišalos partneris Z.Juknevičius už tarpininkavimą amerikiečių naftos kompanijai „Williams” galėjo gauti trečdalį milijono litų atlygį, imta įtarti, jog šis faktas galėjo paveikti vienos aktyviausių konservatorių veikėjų – R.Juknevičienės – poziciją derybų tarp „Williams” ir Lietuvos Vyriausybės metu.

Z.Juknevičius buvo tikrosios ūkinės bendrijos (TŪB) „Abišala ir partneriai” steigėjas ir tikrasis narys. Tačiau, pasak R.Juknevičienės, jo bendroji darbinė ir teisinių konsultacijų veikla nutrūko apie 1999 m. Po to jis liko tik formalus TŪB narys, kadangi tokio tipo įmonės privalo turėti bent du tikruosius narius. Pernai baigėsi ir formali Z.Juknevičiaus partnerystė šioje TŪB.

R.Juknevičienė turėjo prisipažinti greičiausiai padariusi klaidą, viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje nenurodžiusi apie Z.Juknevičiaus bendradarbiavimą su „Williams” konsultavusiu A.Abišala.

Vakar R.Juknevičienė „Kauno dienai” sakė, kad jai jau pamažu ima aiškėti, apie kokį trečdalį milijono gali eiti kalba, tačiau tai, pasak parlamentarės, yra „menami” pinigai, kurie nesusiję su jos šeimos biudžetu.

Turėjo deklaruoti per pusę

„Kiek man dabar ryškėja iš pačios surinktų dokumentų, galėjo būti taip, kad, pagal tuometinius įstatymus, TŪB nariai 2000-aisiais metais, kaip ir visų įmonių savininkai, turėjo deklaruoti pajamas. Kadangi šioje įmonėje jiedu su Abišala buvo vienodi nariai, tai ir visą tos institucijos pelną ar pajamas turėjo deklaruoti per pusę”, – vakar sakė R.Juknevičienė.

Pasak parlamentarės, tie pinigai, dėl kurių dabar kilo įtarimų, yra deklaruoti, visi mokesčiai nuo jų sumokėti, o mokesčių inspekcija neturi jokių pretenzijų.

„Bet tai nėra į rankas gauti pinigai, mes tų pinigų net nepačiupinėjome. Tai yra menami, firmos, o ne mūsų asmeniškai ar vyro pinigai”, – aiškino Seimo narė.

Seimo narė jau anksčiau tikino, kad jos vyras, nors ir buvo formalus TŪB narys, praėjusio dešimtmečio pabaigoje nedalyvavo derybų su „Williams” procese ir jokių pajamų dėl to nėra gavęs.

Nutylėjimas būtų įvertintas griežtai

Parlamentarė tvirtina pati renkanti medžiagą Seimo etikos ir procedūrų komisijai, o vakar kalbėjosi ir su A.Abišala bei sutarusi, kad jis, jeigu komisija pageidaus, atvyks į jos posėdį ir viską pats paaiškins.

„Turėsiu šiai komisijai pateikti viską, ką galiu. Noriu, kad komisija viską išsiaiškintų ir pateiktų išvadą, nes manimi kas nori, gali tikėti, kas nenori – netikėti. Jeigu Etikos ir procedūrų komisija norės, Abišala pats ateis, pateiks visus duomenis ant stalo, kad su jais galėtų susipažinti komisijos nariai ir žurnalistai”, – sakė parlamentarė.

Pasak R.Juknevičienės, mokesčių inspekcija jos vyrą „pastatė į eilę, liepė kantriai laukti” ir deklaracijų kopijas turėtų pateikti tik kitą savaitę.

Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algirdas Monkevičius anksčiau „Kauno dienai” yra sakęs, kad jei pasitvirtintų įtarimai, esą R.Juknevičienės šeima gavo kokių nors pajamų iš veiklos, susijusios su „Williams”, ir šiuos dalykus sąmoningai nutylėjo, vertinimas būtų pakankamai griežtas.

Arūnas Ivaškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.