Dženet Lei – siaubo karalienė

Apie jos vaidmenį Alfredo Hičkoko filme „Psichopatas” kalbama dar ir šiandien, bet ne mažiau įdomi ir pačios aktorės Dženet Lei (Janet Leigh) biografija.

1960-ųjų birželis. Los Andželo kino teatro žiūrovai smaguriavo kukurūziniais spragėsiais nė nenutuokdami, kas jų laukia. Ekrane pasirodžiusi jauna moteris įžengė į dušą. Staiga kaip perkūnas iš giedro dangaus dušo užuolaidą perskrodė peilis ir smigo į moterį, dar ir dar kartą. Žiūrovai nustėro. Jie tapo ne tik pirmojo amerikietiško filmo, kuriame herojė žudoma 45 minutes, liudininkais, bet ir galėjo išvysti vieną iš baisiausių žudymo scenų kino istorijoje. Nuo šios akimirkos pasikeitė ne tik siaubo filmų ateitis, bet ir vonios kambaryje gulinčios aktorės – 33-ejų metų Dženet Lei – gyvenimas.

Alfredo Hičkoko trileris „Psichopatas” padarė tokį didelį įspūdį, kad Lei iki pat savo mirties (mirė 2004 m. spalio 4 d., būdama 77 metų amžiaus) buvo apie jį klausinėjama. „Taip, tai tiesa. Po to niekada daugiau nekėliau kojos į dušo kabiną”, – sakė aktorė žurnalistams, praėjus 44 metams po filmo premjeros.

Užsispyrėlė

Dženet Morison Lei (Jeanette Morrison (Leigh) gimė 1927 m. Mersede, Kalifornijoje, pardavėjo Fredo ir danų imigrantų dukters Helenos šeimoje. Ankstyvą Lei drovumą skatino tėvų kivirčai ir nuolatiniai šeimos kraustymaisi. Dažnai būdama vieniša, mergaitė surado užuovėją kine. „Kiną vadinau savo aukle”, – vėliau sakė ji.

Nepaisant to, Lei pirmavo mokykloje ir demonstravo nepaprastą veržlumą. Išrinkta vietinio orkestro pagrindine šokėja, dešimtmetė taip nėrėsi iš kailio sukdama lazdą, kad iki kraujo pratrynė rankos odą. Tačiau mergaitė buvo par daug susikoncentravusi į šokį, kad tai pastebėtų. Jos orkestras laimėjo pirmąją vietą.

Būdama 14-os Lei gimtajame Mersedese pradėjo susitikinėti su ketveriais metais vyresniu jaunuoliu Kenetu Karlailiu. Tuomet tėvai pranešė lemtingą nuosprendį – jie vėl išsikrausto! Bet kuria kaina norėdama pasilikti mergina skubiai ištekėjo už Keneto Nevadoje. „Šviežiai iškepta” ponia Karlail važiavo namo pasimatyti su įsiutusiais tėvais. Nespėjusi užprotestuoti nuotaka buvo „supakuota” ir įgrūsta į mašiną, o jos santuoka – anuliuota.

Jaunystės klaidos

Vėl pradėjusi gyventi su tėvais, Dženet ėmė suvokti savo rimtų sprendimų padarinius. „Jei mergina jau kartą ištekėjo (1940 m.), tai tikras įrodymas, kad ji jau ne mergaitė. Buvo manoma, kad tokia panelė lengvai prieinama”, – vėliau sakė Lei.

Ją užvaldė troškimas tapti „gera mergaite”, be to, teko rungtis su savim, kad išmoktų įsimylėti nepatirdama kaltės jausmo. Kai 1945 metais pasipiršo Stenlis Rimsas, jos draugas iš universiteto, atsirado proga pamiršti skandalingą praeitį. Būdama 18 metų ji vėl ištekėjo.

Kartu su Stenliu ji išvyko į Los Andželą, kad jaunuolis galėtų siekti savo svajonės – tapti bigbendo vadovu. Tačiau bigbendas tuo metu išgyveno nuosmukio laikotarpį, ir jaunoji šeima vos sudūrė galą su galu.

Karjeros pradžia

Vieną dieną Lei tėvas padėjo dukros fotografiją ant informacijos stalo slidininkų namelyje. Aktorė Norma Šyrer atkreipė dėmesį į nuotrauką. „Ji turėtų dirbti kine”, – pasakė aktorė ir paprašė kopijos.

Netrukus Dženet gavo laišką, kviečiantį atvykti į MGM („Metro Goldwyn Mayer”) studiją bandymams. Pavargusi nuo finansinių problemų, Lei ryžosi vykti į studiją ir laimėjo sutartį septyneriems metams, kuri garantavo 50 dolerių uždarbį per savaitę.

Lei griebėsi naujosios veiklos su jai būdingu ryžtingumu. Jos pirmasis vaidmuo – paprasta kaimo mergaitė filme „Rousės Ridž romanas”. Ji vaidino kartu su Van Džonsonu (tai jis pasiūlė jai Leigh pavardę, sekant garsiąja Vivien Leigh). Po premjeros sekė geri atsiliepimai.

Per ketverius metus Dženet suvaidino daugiau kaip 14 filmų. Aktorės skandinaviškas grožis ir erotiškas balsas lėmė, kad netrukus ji tapo tikra žvaigžde. Vis dėlto už ekrano ribų taip gerai nesisekė. Stenlio bigbendo grupė iširo, o jo ryžto trūkumas Lei, kaip šeimos maitintojai, pasirodė apgailėtinas. Jie nutarė išsiskirti.

Dženet nemėgdavo būti viena, todėl greitai susirasdavo porą. Milijardierius Hovardas Hiugas (Howard Hughes) sugaišo trejus metus mėgindamas užkariauti jos širdį, tačiau gražuolė nusišalino nuo mergišiaus.

Trečioji meilė

Galų gale kokteilių vakarėlyje ji surado savo trečiąją gyvenimo meilę. Tai buvo aktorius Tonis Kurtis (Tony Curtis), būsimoji filmo „Džiaze vien merginos” žvaigždė.

Susituokę 1951 metais, aktoriai įsikūrė nedideliame bute šalia kaimynės Liz Teilor. Nors ir būdama laiminga, aktorė jautė, kad ją vis dar pančioja praeitis. Patyrusi persileidimą, ėmė galvoti, kad tai bausmė už jos ankstesniuosius prasižengimus. Laimei, ji vėl pasijuto nėščia, o Kurtis ta proga įsigijo sportinį automobilį. Tai taupiai Dženet kėlė nerimą. Vis dėlto prieš pat dukters Keli (Kelly) gimimą jie galėjo nusipirkti namą Beverli Hilse. Po dar dvejų metų gimė antra duktė Džeimi Li (Jamie Lee).

Šeštojo dešimtmečio pabaigoje Lei ir Kurtis prisijungė prie Frenko Sinatros ir Dyno Martino (Dean Martin) linksmintojų grupės „Rat Pack” („Niekšelių gauja”). Nors Lei toleravo vėlyvus lėbavimus, bet negalėdavo pakęsti, kai jos vyras pralošdavo pinigus žaisdamas pokerį. Visi matė, kad jų santuoka kybo ant plauko, bet Lei būdama per daug išdidi savo autobiografijoje beveik neminėjo šeimyninių skandalų.

Permainų metas

1959 m. Alfredas Hičkokas Dženet atsiuntė scenarijų, pagal kurį jai teko suvaidinti savo įžymiausią vaidmenį – svetimus pinigus pasisavinusią tarnautoją Merion Krein, kurią nužudo transvestitas psichopatas. Šį naujoviško tipo siaubo filmą lydėjo išskirtinis dėmesys. Aktorė buvo nominuota „Oskarui”, nors jo ir nelaimėjo.

Santykiai su Kurčiu po dešimties metų bendravimo dar labiau komplikavosi. Situacija ypač pablogėjo, kai Kurtis nusipirko rolsroisą. Po kelių dienų atvyko aktorės tėvai. Ir kai tėvas Fredas paprašė paskolinti pinigų, Kurtis nesutiko padėti. Lei rėkė: „Jeigu tai būtų tavo šeima, tu nedvejodamas padėtum!”

Kitą dieną Dženet išskrido į Monaką dalyvauti iškilmėse. Ryte Kurtis pranešė baisią žinią – Lei tėvas Fredas rastas negyvas, o šalia – tuščias buteliukas nuo vaistų. Dženet ir Kurčio santuokai atėjo galas. Vyras išvyko filmuotis į Argentiną, kur pradėjo romaną su viena iš pagrindinių aktorių septyniolikmete Kristina Kaufman. Skyrybų su Kurčiu dieną Lei filmavosi „Mandžūrijos kandidate”. Nors ji skaudžiai išgyveno skyrybas vaidyboje to nematyti.

Sugrįžimas

Aštuntajame dešimtmetyje Dženet karjera palaipsniui atsitraukė į antrą planą, nes ji pasinėrė į labdaringą veiklą, 1984 m. parašė autobiografiją „Tai tikrai Holivudas” bei du romanus. Siaubo filmų gerbėjai buvo maloniai nustebinti, kai aktorė grįžo į didįjį ekraną: 1998 metų filme „Halovynas H2O” ji vaidino kartu su naująja siaubo karaliene – dukterimi Džeimi Li Kurtis.

Rasa Šimkutė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.