Parlamentinė demokratija – pagal premjero receptą

Seimo valdantieji kitą savaitę planuoja pasinaudoti teisine kolizija ir blokuoti laikinosios parlamentinės komisijos, skirtos ištirti premjero Algirdo Brazausko šeimos verslo skaidrumą, sudarymą.

Tokiu atveju įvyktų precedentas, mat pagal susidariusią praktiką surinkus daugiau kaip 36 iniciatorių parašus laikinosios komisijos parlamente būdavo sudaromos automatiškai ir be papildomo balsavimo.

„Vakarų ekspresui” politologas Alvidas Lukošaitis galimą Seimo daugumos akibrokštą komisijos sudarymo šalinininkams pavadino negražiu sprendimu bei kenkimu parlamentinei demokratijai.

Sugiedojo unisonu

Valdančiosios koalicijos laivas negrimzta ir jam nereikia remonto – taip būtų galima trumpai apibūdinti trečiadienį Seime vykusio politinės tarybos posėdžio rezultatus.

Šį kartą į minėtos tarybos posėdį buvo sukviesti ne tik Seimo valdančiąją daugumą sudarančių partijų lyderiai, parlamento frakcijų vadovai, bet visas ministrų kabinetas.

Posėdyje pagrindine tema tapo Darbo partijos vado Viktoro Uspaskicho netiesioginis apsižodžiavimas su premjeru A. Brazausku – buvęs ūkio ministras buvo pareiškęs, kad yra svarstomos naujo premjero kandidatūros, o A. Brazauskas pareikalavo šio atsiprašyti.

Reveransų V. Uspaskichas nedarė, tačiau po kelias valandas trukusio posėdžio išėjo jau nebe toks kategoriškas ir pritarė bendrai rezoliucijai, kuria yra palaikomas dabartinis premjeras bei nepritariama laikinosios parlamentinės komisijos sudarymui.

Seimo konservatorių iniciatyva paguldyti A. Brazauską ir jo šeimą po parlamentiniu rengenu pavadinta nereikalinga, nes premjero žmonos valdomo viešbučio „Crowne Plaza” įsigijimo bei renovacijos aplinkybės esą nėra susijusios su paties ministro pirmininko veikla.

Naudosis kolizija

Nors politinė taryba ir pakišo konservatoriams „kiaulę”, o premjeras ir toliau ketina teisiniais būdais tildyti vis korupcijos šmėklas reginčius oponentus, pastarieji nusiteikė ryžtingai ir savo tikslų bandys pasiekti antradienį.

Konservatoriams jau yra pavykę surinkti 42 laikinosios komisijos sudarymą remiančių parlamentarų parašus, tačiau neseniai Seimas atmetė dešiniųjų iniciatyvą dėl susidariusios kolizijos.

Pasak problemą nagrinėjusios Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algirdo Monkevičiaus, pagal vieną parlamento Statuto dalį laikinoji komisija sudaroma automatiškai, jei yra surinkti daugiau nei 36 parašai.

„Pagal kitą – komisijos sudarymo būtinybę sprendžia Seimas balsuojant. Susidaro kolizija, tačiau mūsų komisija išaiškino, kad laikinosios komisijos iki šiol Seime visada būdavo sudaromos automatiškai. Balsuojama tik dėl jų sudėties ir terminų išvadoms parašyti. A. Brazausko atveju komisijos sudarymas priklausys nuo politinės valios ir kultūros”, – „Vakarų ekspresui” sakė valdančiajai daugumai priklausantis A. Monkevičius.

Jis teigė, kad artimiausiu metu ir skubos tvarka būtina atlikti Statuto pataisas ir panaikinti šį prieštaravimą, o kol tai neįvyks – sudaryti komisiją automatiškai.

„Tačiau reikėtų viską sureguliuoti taip, kad liautųsi laikinųjų komisijų sudarymo vajus, nes dabar Seime jų veikia apie devynias. Seimo nariai nebespėja į komitetų posėdžius vaikščioti”, – sakė politikas.

Valdančiajai koalicijai priklausantis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas vakar pareiškė, kad laikinųjų tyrimo komisijų sudarymas tapo politinio skandalo forma, kuria puikiai naudojasi politikai, tokiu būdu sulaukdami žiniasklaidos dėmesio.

Anot jo, tokios komisijos turi būti sudaromos tik labai išimtiniais ir svarbiais klausimais.

„Jeigu būtų surinkti 36 Seimo narių parašai dėl komisijos steigimo, tirsiančios, ar yra Marse gyvybė, tai nejaugi tirsime, deleguosime į šią komisiją narius? Jeigu, pavyzdžiui, parlamentaras Petras Gražulis surinktų parašus ir pasiūlytų sukurti komisiją dėl hipnozės reiškinių, ar mes tirsime, juoksimės patys iš savęs?” – klausė A. Paulauskas.

Dauguma – nevieninga

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius mūsų dienraščiui sakė, kad valdančioji dauguma greičiausiai, pasak jo, pažeis Statutą ir balsuodami neparems laikinosios komisijos sudarymo.

„Mes neturėsime galimybių juos sulaikyti. Po trečiadieninio posėdžio tapo akivaizdu, kad politinė taryba yra premjero problemų priedangos organizacija”, – replikavo A. Kubilius.

Seimo opozicijos iniciatyvą dėl komisijos parėmė ir Darbo partijos atstovai. Šios politinės jėgos frakcijos Seime seniūnė Loreta Graužinienė „Vakarų ekspresui” sakė, kad frakcijoje ir dabar esama įvairių nuomonių.

„Aš – už komisijos sudarymą, nes manau, kad premjero šeimos verslo istorijose privalo būti įvesta aiškumo bei skaidrumo”, – sakė ji.

Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnui Juozui Olekui atrodo kitaip.

„Tos komisijos sudarymo motyvai neliečia premjero, istorijos nesusijusios su jo veikla. Kita vertus, sudarius dar vieną laikinąją komisiją būtų paralyžiuojamas parlamento darbas. Dabar tai būtų pavojinga, nes Seime svarstomas kitų metų biudžeto projektas”, – „Vakarų ekspresui” sakė socialdemokratas.

Laikinosios komisijos sudarymo idėją vakar pranešė paremsiantys ir Seimo Liberalų frakcijos atstovai – anot jų, politinės tarybos pasiektas susitarimas priešintis ministro pirmininko šeimos verslo tyrimui yra vertinamas kaip teisinio ir politinio nihilizmo pavyzdys.

Premjeras supykęs

Pats Vyriausybės vadovas vakar vis dar buvo nusiteikęs kerštingai ir teigė, kad žada priversti A. Kubilių įrodyti, kad Lietuvoje egzistuoja korupcija.

„Žinoma, A. Kubilius daugiau apie nieką nešneka, tik apie korupciją, kurios niekam niekur neįrodė. Nenorėčiau plačiai kalbėti šia tema, bet aš teisine tvarka priversiu jį įrodyti, kad yra kokia nors korupcija. Yra įstatymai, kodeksai, atsakomybė už šmeižtą, ir jis turės įrodyti”, – sakė A. Brazauskas.

Į susitvenkusius debesis valdančiojoje koalicijoje sureagavo ir prezidentas Valdas Adamkus – jis tikisi ilgalaikio pasitikėjimo dabartiniu premjeru.

„Prezidentas matė du būdus, kaip išspręsti valdančiosios koalicijos nesutarimus. Valstybės vadovo nuomone, iš keturių partijų atstovų sudarytas ministrų kabinetas turėjo galimybę pasitraukti užleisdamas vietą kitiems arba pasiekti bendrą susitarimą dirbti toliau”, – vakar sakė V. Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas A. Lukošaitis po trečiadieninio politinės tarybos posėdžio prognozavo pasikeitimus valdančiosios koalicijos santykiuose.

„Bus aiškiau ir patiems politikams, ir visuomenei tai, kad dabartinėje valdančiojoje daugumoje yra aštriabriaunių povandeninių rifų, nenugludintų kampų, kurie gali kelti įtampą ir privesti prie nesutarimų”, – sakė jis.

Politologas apgailestavo, kad buvo priimtas sprendimas nepritarti laikinosios komisijos sudarymui, nes taip esą pažeidžiami parlamentinės demokratijos principai

Denisas Nikitenka

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.