Rytų Europos valstybės ir Tailandas neigia pranešimus apie slaptus CŽV kalėjimus

Keletas Rytų Europos valstybių ir Tailandas ketvirtadienį paneigė, kad jų teritorijoje veikia slapti JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimai.

Amerikiečių dienraštis „Washington Post” trečiadienį pranešė, kad CŽV Rytų Europoje ir Azijoje turi keletą slaptų kalėjimų įtariamiems teroristams. Pasak dienraščio, šis slaptas sulaikymo vietų tinklas buvo sukurtas prieš ketverius metus po 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolių. Iš viso veikia aštuoni kalėjimai neįvardintose Rytų Europos šalyse ir Afganistane bei Tailande.

Lenkijos naujai paskirtas vidaus reikalų ministras ir du buvę aukšto rango šalies gynybos sistemos pareigūnai paneigė, kad Lenkijoje yra slaptų CŽV kalėjimų.

„Nieko apie tai nežinau”, – teigė vidaus reikalų ministerijos vadovas Ludvikas Dornas (Ludwik Dorn).

Tą patį tvirtino ir Zbignevas Semiatkovskis (Zbigniew Siemiatkowski), kuris 2004-iaisiais Gynybos ministerijoje buvo atsakingas už ryšius su CŽV. „Jungtinės Valstijos mums niekada nesiūlė laikyti teroristų”, – sakė jis.

„Nieko nežinau apie jokius „Al Qaeda” kalinius”, – Lenkijos dienraščiui „Gazeta Wyborcza” sakė buvęs gynybos ministro pavaduotojas Janušas Zemkė (Janusz Zemke). Tą patį pakartojo ir buvęs užsienio reikalų ministras Adamas Danielis Rotfeldas (Adam Daniel Rotfeld).

Tačiau „Gazeta Wyborcza” rašo, jog „Boeing 737”, kurio registracijos numeris N313P, 2003-iųjų spalio 22 dieną pakeliui iš Afganistano nusileido nedideliame Šimanio oro uoste, esančiame šiaurinėje Lenkijos dalyje.

Šis lėktuvas, priklausantis privačiai JAV registruotai logistikos bendrovei, minimas tarptautinės spaudos pranešimuose apie CŽV slaptas operacijas, nors pati CŽV tokių pranešimų nekomentavo, pažymi „Gazeta Wyborcza”.

Informacija apie jų teritorijoje galimai veikiančias CŽV sulaikymo įstaigas jau paneigė ir Rumunija, Vengrija bei Bulgarija.

„Vašingtonas niekada neprašė Budapešto į Vengrijos kalėjimus sodinti asmenis, kuriuos JAV sieja su teroristais”, – ketvirtadienį tvirtino Vengrijos vyriausybės atstovė spaudai Boglara Laslo (Boglar Laszlo).

Šalies teisingumo ministras Jozefas Petretėjus (Joszef Petretei) taip pat tikino, kad CŽV niekada nieko panašaus neprašė.

Ir Bulgarija atmeta pranešimus apie CŽV kalėjimus. „Bulgarijoje niekada neveikė užsienio valstybių karinės bazės. Taigi nėra ir CŽV sulaikymo įstaigų”, – tvirtino užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Dimitaras Tsančevas (Dimitar Tsanchev).

Rumunijos slaptoji tarnyba SRI pranešė, kad apie panašias įstaigas šalies teritorijoje neturi jokios informacijos. Rumunijos premjeras Kalinas Popesku (Calin Popescu) per interviu visuomeniniam transliuotojui atmetė panašius įtarinėjimus.

Tailando vyriausybės vadovas Taksinas Šinavatra (Thaksin Shinawatra) ketvirtadienį griežtai paneigė, jog šalyje yra slaptų CŽV sulaikymo įstaigų.

„Washington Post” rašo, jog, be kalėjimų Rytų Europos šalyse, kurios nėra įvardytos, CŽV turi objektų Tailande ir Afganistane. Anot laikraščio, jie vadinami „juodaisiais objektais”, nes jų pavadinimai dokumentuose yra užjuodinti. Apie slaptus kalėjimus žino tik Baltieji rūmai, CŽV ir kai kurie aukšto rango JAV pareigūnai, taip pat šalių, kuriose jie yra, vadovybės.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Skotas Maklelanas (Scott McClellan) atsisakė paneigti ar patvirtinti informaciją apie slaptų kalėjimų tinklą.

2005-11-03 15:17

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.