Atsargiai: dizenterija

Šių metų sausio – rugsėjo mėnesiais Kauno mieste užregistruota 14 ligonių, kuriems nustatyta ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos, t.y. dizenterijos diagnozė. Tai 12 atvejų mažiau, negu praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu.
Metų eigoje registruoti pavieniai ligos atvejai, tačiau epidemiologinė situacija kiek pakito š.m. spalio paskutinįjį dešimtadienį, nes 8 ligoniams, susirgusiems 2005 10 22 – 27 dienomis įtarta dizenterijos diagnozė. Atliekant židinio epidemiologinį tyrimą nustatyta, kad, šie asmenys vartojo terminiškai neapruoštus sveriamus pieno produktus: varškę, grietinę, pirktus skirtinguose prekybos taškuose Kauno mieste, kas manoma ir galėjo įtakoti šių susirgimų išplitimą.
Žinant, kad pastaruoju metu Vilniuje dizenterija plinta per nepasterizuotus pieno produktus, norime perspėti kauniečius bei Kauno apskrities gyventojus, jog nerekomenduojama pirkti nepasterizuotų pieno produktų, o juos nusipirkus vartoti tik termiškai paruoštus.
Primename, kad dizenterija serga tik žmogus ir kad dizenterija – yra nešvarių rankų liga. Nešvariomis rankomis galima užteršti maisto produktus, namų apyvokos daiktus.

Norint išvengti ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų:

– nepirkite maisto produktų iš atsitiktinių prekeivių ir prekybos taškų, kur neužtikrintos

maisto saugojimo ir realizacijos sąlygos,

– sirgdami neruoškite maisto,

– laikytės asmens higienos reikalavimų.

Kauno Visuomenės sveikatos centras

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.