Laikinųjų tyrimo komisijų sudarymas tapo politinio skandalo forma, mano A. Paulauskas

Seimo laikinųjų tyrimo komisijų sudarymas tapo politinio skandalo forma, kuria puikiai naudojasi politikai, tokiu būdu sulaukdami žiniasklaidos dėmesio, teigia Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas. Jo manymu, tokios komisijos turi būti sudaromos tik labai išimtiniais ir svarbiais klausimais.

„Jeigu būtų surinkti 36 Seimo narių parašai dėl komisijos steigimo, tirsiančios, ar yra Marse gyvybė, tai nejaugi tirsime, deleguosime į šią komisiją narius? Jeigu, pavyzdžiui, parlamentaras Petras Gražulis surinktų parašus ir pasiūlytų sukurti komisiją dėl hipnozės reiškinių, ar mes tirsime, juoksimės patys iš savęs?” – klausė ketvirtadienį žurnalistų kalbintas Seimo Pirmininkas A. Paulauskas.

Pasak jo, laikinųjų tyrimo komisijų kūrimas buvo vertinamas kaip mažumos teisių realizavimas. „Tačiau tos vertybės kaip mažumos teisės iš viso nebeliko, nes prasidėjo masiškas komisijų kūrimas ir visiška jų devalvacija. Dabar norima įkurti komisiją Premjero šeimos nariams, po to gal pašaliniams, tai tokiu būdu galima nežinia kur nueiti”, – svarstė A Paulauskas, komentuodamas konservatorių siūlymą sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją Premjero šeimos narių verslo viešbutyje „Crown Plaza” skaidrumui ištirti.

Kaip primena ELTA, šiai konservatorių iniciatyvai trečiadienį nepritarė keturių partijų valdančiosios koalicijos Politinė taryba.

A. Paulauskas apgailestavo, kad pradėta piktnaudžiauti komisijų kūrimu. Jo nuomone, laikinosios tyrimo komisijos turi būti sudaromos Seimo nutarimu. „Nėra kitos formos priimti nutarimą, tik balsuoti. Kiekvienas Seimo narys turi teisę balsuodamas pats apsispręsti”, – sakė A. Paulauskas.

Seimo Pirmininkas A. Paulauskas pripažino, kad reikėtų patobulinti Seimo statuto normas, reglamentuojančias laikinųjų tyrimo komisijų kūrimą.

Statute nurodyta, kad laikinąsias tyrimo komisijas Seimas privalo sudaryti, kai tokią iniciatyvą paremia ne mažiau kaip 1/4 parlamentarų skaičiaus, arba 36 Seimo nariai.

Tuo tarpu Etikos ir procedūrų komisija yra nustačiusi, jog nuostata, kad „Seimas, pripažinęs būtinybę, gali sudaryti laikinąsias komisijas”, ir nuostata, „jeigu ne mažesnė kaip 1/4 Seimo narių grupė raštu pareikalauja sudaryti laikinąją komisiją, tokią komisiją Seimas turi sudaryti artimiausio posėdžio metu”, prieštarauja viena kitai.

2005-11-03 13:55

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.