JT: veiksmų prieš Siriją gali būti imtasi gruodžio viduryje

Sirijai atsisakius bendradarbiauti su Jungtinių Tautų (JT) tyrėjų komanda, tiriančia buvusio Libano premjero Rafiko al Haririo (Rafik al Hariri) nužudymo bylą, prieš šią šalį gali būti imtasi veiksmų jau net gruodžio viduryje, trečiadienį perspėjo JT Saugumo Taryba.

Rusijos ambasadorius Andrejus Denisovas, lapkritį pirmininkaujantis JT Saugumo Tarybai, sakė, kad veiksmai prieš Siriją priklausys nuo JT tyrėjų vadovo Detlevo Mėlio (Detlev Mehlis) atlikto tyrimo išvadų.

A. Denisovo teigimu, yra tokia galimybė, kad D. Mėlis tyrimo ataskaitą dėl Sirijos pateiks dar prieš gruodžio 15 dieną, kai baigiasi tyrimo mandatas. „Jei ataskaitoje bus nurodyta, kad Sirija nebendradarbiavo atliekant tyrimą, jai gali būti numatytos sankcijos”, – pažymėjo A. Denisovas. Tačiau, anot jo, JT Saugumo Taryba nesiims jokių „skubotų veiksmų” prieš Siriją. „Tai priklauso nuo D. Mėlio”, – pridūrė Tarybos pirmininkas.

15 šalių Saugumo Taryba pirmadienį vienbalsiai patvirtino rezoliuciją, pagal kurią Sirijos ir Libano pareigūnams, tyrimo ataskaitoje įvardintiems įtariamaisiais nužudymo byloje, apribota judėjimo laisvė bei įšaldytas turtas.

Rezoliucijoje reikalaujama, kad Sirija bendradarbiautų su JT tyrėjais ir sulaikytų „visus asmenis”, įvardintus įtariamaisiais. Dokumente perspėjama apie „priemones”, kurių gali būti imtasi, jei Sirija nepadės atlikti tyrimo ar negerbs Libano suvereniteto, teritorijos vientisumo ir politinės nepriklausomybės.

Buvęs Libano ministras pirmininkas buvo nužudytas per išpuolius Beirute vasario 14 dieną. Tuomet taip pat žuvo 22 žmonės. Libanas kaltina Siriją prisidėjus prie buvusio premjero nužudymo, kadangi R. al Hariris buvo įtakingas politikas, prieštaravęs Sirijos karinei okupacijai, trukusiai beveik 30 metų. Po R. al Haririo mirties Damaskas susilaukė daugiau spaudimo pasitraukti iš Libano. Šis žingsnis buvo užbaigtas gegužę.

Sirijos pasitraukimą iš Libano svarsto JT Saugumo Tarybos nariai. Labai sunku nustatyti, ar Sirijos pasitraukimas buvo užbaigtas dėl artimų istorinių ryšių bei prastai saugomų Sirijos ir Libano sienų.

2005-11-03 09:47

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.