Neišgydoma liga maitina žuveles

Maždaug dešimt tūkstančių klaipėdiečių, sergančių žvyneline, pasiruošę mokėti tūkstančius litų, kad nors trumpam pamirštų nepagydomą ligą ir nejaustų nesupratingų žmonių pasibjaurėjimo. Ligos išvarginti žmonės leidžia pinigus tikėdami stebuklais. Vieni žvynelinę gydyti patiki aiškiaregiams, kiti iš Turkijos atvežtoms žuvelėms, kurios kartu su specialiu prietaisu Lietuvoje keliauja iš miesto į miestą.

Primena žvynus

Žvyneline serga apie 4 proc. planetos gyventojų. Lietuvoje žvyneline liga serga apie 120 tūkst. žmonių, iš kurių tinkamai gydosi tik apie 20-30 proc.

Žvynelinė yra lėtinė, besikartojanti, vienodai dažnai tiek moteris, tiek vyrus kamuojanti autoimuninė liga. Psoriaze galima susirgti bet kokiame amžiuje, tačiau dažniausiai ji diagnozuojama 10-30 metų sulaukusiems žmonėms.

Susirgimo priežastys nėra aiškios. Pastebėta, kad ligą gali išprovokuoti odos pažeidimai (spaudimas, trynimas, nudegimas, saulės spindulių sukeltas odos uždegimas), stresas, įvairios infekcijos, ypač viršutinių kvėpavimo takų, kai kurių medikamentų, ypač nuo depresijos, reumatinių, širdies bei kraujagyslių ligų, vartojimas, rūkymas, piktnaudžiavimas svaigiaisiais gėrimais. 80 proc. atvejų žvynelinė paveldima.

Sergant žvyneline oda išberiama įvairaus dydžio mazgeliais, apsitraukiančiais sausais balsvais žuvų žvynus primenančiais žvyneliais. Dažniausiai pažeidžiami lenkiamieji alkūnių bei kelių paviršiai, kryžkaulio sritis, plaukuotoji galvos dalis. Neretai židiniai iš plaukuotosios galvos dalies išplinta į neplaukuotąją kaktos, skruostų, ausų, sprando sričių odą.

Psoriazė pažeidžia ne tik odą. Negydoma ar netinkamai gydoma liga gali komplikuotis neįgalumą sukeliančiais sunkiais sąnarių bei vidaus organų pažeidimais.

Jaučiasi žeminami

Kiekvienam ligoniui liga pasireiškia skirtingai. Vieniems retkarčiais atsiranda tik pavienių mazgelių. Tada žvynelinė neapsunkina žmogaus gyvenimo. Kitiems gausių išbėrimų atakos seka viena po kitos, žmogus ištisus metus būna išbertas.

Itin nepatraukliai atrodantys bėrimai visiškai neužkrečiami. Tačiau ligos ypatumų nežinantys sveiki žmonės sergančiųjų psoriaze kratosi kaip raupsuotųjų.

Ne vienas žvynelinės „paženklintas” asmuo dėl ligos negali dirbti pagal specialybę, o kitą darbą jiems susirasti būna itin sunku.

Ligoniai priversti keisti gyvenimo būdą, pomėgius. Jie negali lankytis ne tik paplūdimyje, baseine, sporto salėje, bet net parduotuvėje. Odos gydytojams ne kartą teko girdėti nusiskundimų, kad pardavėjos neleidžia matuotis drabužių, šlykštisi paimti pinigus iš bėrimais nusėtų žvyneline sergančio žmogaus rankų.

Aplinkinių nesupratingumo išvarginti, nuolat diskriminuojami, bent trumpam sveiką išvaizdą susigrąžinti trokštantys žmonės lengvai tampa šarlatanų, siūlančių išgydyti nepagydomą ligą, aukomis.

Įtiki šarlatanais

Klaipėdos ligoninės Infekcinių ligų departamento gydytojos Albinos Gražinos Abubekerovienės teigimu, tik apie penktadalis žvyneline sergančių žmonių tinkamai gydosi.

Negalintys susitaikyti su mintimi, kad lėtinė liga anksčiau ar vėliau vėl pasikartos, pacientai praranda tikėjimą tradiciniu gydymu. Neretai slapta nuo savo gydytojo, pasikliaudami vaistininkų ar pažįstamų patarimais, sergantieji puola gydytis savarankiškai arba pakliūva į šarlatanų pinkles.

Turtingesni pacientai nevengia išbandyti visus įmanomus medikamentus, homeopatinius vaistus. Tam nepagailima ir tūkstančių litų. Kai kuriuos ligonius sudomino neseniai atsiradę injekcijomis leidžiami vaistai, kuriais aštuonias savaites trunkantis gydymo kursas kainuoja 9 tūkst. litų. Tikimybė, kad daugybę šalutinių poveikių galintis sukelti preparatas padės, – tik 50 proc.

Dermatologė pasakojo, kad kai kuriems klaipėdiečiams priimtini ir absurdiškiausi „gydymo” metodai. A. G. Abubekerovienė prisiminė ligonius, kurie lankėsi pas nedideliame Klaipėdos apskrities miestelyje įsikūrusią aiškiaregę. Šarlatanė prisipildavo į vonią vandens ir jį „įkraudavo” savo rankų energija. Sergantieji po du kartus per dieną mirkdavo „stebuklingame” vandenyje. Po tokių ir panašių procedūrų ne vienas pacientas vėliau atsidūrė ligoninėje.

Žuvelės populiarios

Uostamiesčio gydymo įstaigose žvynelinei gydyti ne pirmus metus plačiai taikoma fotochemoterapija PUVA. Jos metu pacientas turi išgerti arba užsitepti jautrumą šviesai padidinančių vaistų ir atsistoti prieš A tipo violetinius spindulius skleidžiančią lempą. Anot A. G. Abubekerovienės, šis metodas gali sukelti šalutinių reiškinių, tinka ne visiems ligoniams.

Birželį Lietuvoje pradėtas taikyti ir netradicinis psoriazės gydymas iš Turkijos atsivežtomis žuvelėmis. Žmogus kasdien valandai panardinamas į specialią vandens talpyklą kartu su maždaug šimtu 2-8 cm ilgio žuvyčių, priklausančių karpinių žuvų šeimai. Jos kramsnoja ir čiulpia pažeistas odos vietas, pašalindamos nesveikas daleles.

Sostinėje veikiančios bendrovės „Sine Lite” direktorius Arturas Šulcas pasakojo, kad iki trijų tūkstančių litų kainuojančiu, maždaug tris savaites trunkančiu gydymo metodu psoriaze sergantys Lietuvos gyventojai labai domisi.

Dermatologė skeptiškai vertina egzotiškus gydymo metodus. A. G. Abubekerovienės nuomone, geresnio efekto sergantysis pasiektų pailsėjęs kurios nors saulėtos ir šiltos šalies kurorte, pasimaudęs sūriame vandenyje, pamiršęs kasdienius rūpesčius. Ypač tai veiksminga rudenį ir žiemą, kai žvynelinė paprastai paūmėja.

Julija Gural

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.