Ukrainos parlamentas atmetė pasiūlymą teikti NATO aviacijos paramą

Ukrainos parlamentas trečiadienį atmetė pasiūlymą teikti aviacijos paramą NATO operacijoms. Tai laikoma dar vienu smūgiu liberaliai šalies vyriausybei, kuri siekia, kad Ukraina taptų tiek Aljanso, tiek Europos Sąjungos (ES) nare.

Prieš pasiūlymą balsavo komunistai ir kitos politinės jėgos, kurios sudarė opoziciją prezidentui Viktorui Juščenkai dar prieš jam tampant prezidentu praėjusių metų pabaigoje.

V. Juščenka remia iš esmės visus politinius žingsnius, kurie padėtų Ukrainai greičiau tapti NATO bei ES nare. Balsavimo metu už dar 2004 m. birželį pasirašytą memorandumą dėl oro tilto balsavo 207 parlamentarai iš 450. Kad memorandumas būtų ratifikuotas, jam turėjo pritarti bent 226 deputatai.

Pasak opozicijos atstovų, jei memorandumas būtų ratifikuotas, Ukraina būtų įtraukta į NATO operacijas net nebūdama Aljanso nare.

Parlamentarų neįtikino ir gynybos ministro Anatolijaus Gricenkos tvirtinimai, kad memorandumas būtų naudingas Ukrainai ir ekonominiu požiūriu.

V. Juščenka apie Ukrainos ketinimus siekti narystės NATO paskelbė vasario mėnesį viešėdamas Aljanso būstinėje Briuselyje. Nuomonių apklausos rodo, kad dauguma ukrainiečių yra prieš Ukrainos narystę NATO.

2005-11-02 18:46

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.